USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ait ıslahat durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na bağlı ıslah durumunda kimi tadilat gerçekleştirmek istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da meri olması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ait ıslahat durumunda tensikat gündemde
26-11-2021 08:09
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

'Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesi bitti, ati günlerde ihalesini yapacağız'

Sağlık çalışanlarının, ilkin hekimlerin aylık ve zat haklarının iyileştirilmesini fazla önemsediklerini tamlayan Koca, "Komisyona indinde husye kanun geleceğini vekillerimizden öğür bulunuyoruz. Bakanlık yerine çalışanlarımızın zat haklarıyla ait taleplerimizi ilettik, bu mevzuya minimum biz genişliğinde ehemmiyet verdiğinizi biliyor ve görüşmeler esnasında değerli desteklerinizi bekliyoruz. teklif anlamında, ilkin çakılı ek ücretin artırılarak umumi ekonomik duruma aktarılması, çaba sonrası çalışmanın isteğe değgin yerine baştan getirilmesi, emeklilikte de ehemmiyetli oranda indinde kombinezon yapılması." sanarak konuştu.

Daha geçmiş indinde ek belirtke düzenlemesinin yapıldığını lakin çalışanlar düşüncesince muteber olmadığını anımsatan Koca, "O noktada da indinde düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve minimum bilgili arkadaşlarımız genişliğinde bunun düzeltilmesi icap ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ait düzeltme durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Koca, araştırma görevlisi hekimlerin tıpta eksperlik eğitimiyle ait sorunların da bulunduğunu dile getirerek, "Bu noktada düzeltme durumunda kimi tebeddülat gerçekleştirmek istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da muteber bulunmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna genişliğinde bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ait biliyorsunuz 4. sınıftan itibaren tababet öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla döl birlikteliği olanaksız buyurmak istemiyorum lakin umumi manada uygulamada yürütüm böyle." ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Bununla ait toy planlamalara yer veren Koca, "Soruların atom çekirdeği müfredattan sorulması, dershanelerdeki ıvır zıvır nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla atom çekirdeği müfredattan soruların sorulması, ortaöğretim muvaffakiyet puanı bu şeklinde ekol muvaffakiyet puanının kesin arttırma edilmesi, ilkin fariza süresinde beşinci, altıncı alanlarda düzentileme özelliğine göre, meydana getirdiği fonksiyon asal alınarak indinde fonksiyon puanının arttırma edilmesi icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üstünde Bakan Koca, "Yani okulda sunulan derslerden soruların sorulması, okulda indinde halde alakanın henüz yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum." açıklamasında bulundu.

"Köklü indinde fark yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, kalifiye kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle baş başa mevcud kliniklerin henüz da kalifiye bir duruma getirilmesiyle nice bölgede yayılmış indinde eğitimin planlanması icap ettiğini söyledi.

Bu planlamaların ne kavrama geldiğini en güzel tababet öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şu halde bitmeme etti:

"Şu anda ilkin öğrenciler TUS'ta 4-5 alan haricinde yeğleme etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise çoğu kez iklim dışını düşünüyor. Bizim esaslı indinde fark yapmamız gerekiyor. Hem finansal halini hem tekaütlük halini hem düzentileme halini bununla beraber eksperlik imtihanını rötuşlu etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava kesin yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten ümitli olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının ağır olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla baş başa asistanlık eğitimiyle kalifiye klinik sayılarının artırılmasıyla baş başa 36 sayaç emek harcamayı da doğrusu tığ istemiyoruz, insanca bulmuyoruz. 24 sayaç emek harcamayı da insanca bulmuyorum. Hedef bana uyarınca 16 saate akla yatkın inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz lakin iki, üç sene sonraları bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim."

Sağlıkta hızlı mücadele

Şiddetin katiyen ikrar edilemez bulunduğunu vurgulayan Koca, bu mevzuda ifadelerin iş durumunda alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, düşünülerek işlenen hüküm suçlarında cezaların nısıf oranında artırılmasına müteveccih düzenlemelerin yaşama geçirildiğini anımsattı.

Bakan Koca, bu düzenlemelerin ehliyetli olmadığını belirterek, "Bu noktada yapılması gereken, fiziki ortamların rehabilitasyonu, rahatsızlık ve bitkinliğe sefer açan fazla iş yükünün azaltılması, malpraktis ve ödence tehdidinden kurtulmaya yoğunlaşıyoruz. Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile delik cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmemesi ikrar edilmedi. Bunu da sizlerden ve ulu Meclisimizden bekliyoruz. Bütün bunlarla grup ve el birliği ruhunu esasen doktor ve afiyet çalışanlarımızla doğrultmak istiyoruz." sanarak konuştu.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden randevuların 10 çağ yerine verildiğini ve bunun nice alan düşüncesince ehliyetli olmadığını bildiklerini kail Koca, günde sayı farkı 1,4 milyon hastaya bakıldığını, bunların 400 bininin acile mevrut pestil olduğunu, 1 milyon bireyin polikliniklerde araştırma edildiğini kaydetti.

MHRS'den rastgele çağ oluşturulan 600 bin araştırma randevusundan 450 bininin alındığına fakat 1 milyon bireyin araştırma edildiğine dikkati çekici Koca, kimi branşlarda nekais bulunduğunu belirtti.

Koca, MHRS'deki probleminin ağırlıklı yerine cildiye, göz, psikiyatri, bebek ve taraf ayrıntılar ile kulak, burun, geçit branşlarında bulunduğunu dile getirdi.

"İlaç hammaddelerinin temininde başağrısı yok"

Hastaların kimi ilaçları bulamadığına değgin iddialara cevap verici Koca, gribin güzeşte sene az henüz görülmemesi dolayısıyla kuruluşların bu sene da benzeşim durumun yaşanacağını fikren ehliyetli oranda istihsal yapmadığını söyledi.

Koca, bu sene ilgisiz algınlığı, nezle, enflüanza bu şeklinde rahatsızlıkların oranının 3-4 büküm arttığına ayraç ederek, "Dolayısıyla bu manada indinde dava var, 'yok' demiyorum. Bununla ait henüz fazla jenerikleri mevcut, dilediğiniz derman olmayabilir lakin aktif fiil maddesi bire indinde yahut benzeşim bulunan apayrı ilaçlar var. Dünyada yaşanmış bulunan hammadde ve geri fonksiyon rahatsızlığına karşın vatanımızda imal edilen derman hammaddelerinin temininde başağrısı yok." dedi.

İlaç fiyatlarının rastgele sene 15 Şubat'ta düzenlendiğini özetleyen Koca, şu halde bitmeme etti:

"Bu eder düzenlemesi, indinde geçmiş senenin ekü kurunun sayı farkı yüzdelik 60'ı oranında yapılır. Bunu 2 ay sonraları duyuru ediyor olacağız. Dolayısıyla bu sene dövizdeki artışı da görüyoruz. Bu dövizdeki artışı toprak arsa sömürme geçirmek arzu edenler olabilir. Eczacılar yönünde söylemiyorum, üreticiler, depocular müdahale gelişmek bu şeklinde söylüyorum. İlaç Takip Sistemimiz var, koyu halde teftiş gerçekleştirmek zorundayız. Bu denetimi de koyu halde başlattık. Bu manada vatandaşımıza dava oluşturmamak noktasında himmet içindeyiz."

Koca, Konya'daki indinde hastanede müvellidülhumuza tükenmesi kararı 8 bireyin ölüm ettiğine müteveccih iddiaların doğruyu yansıtmadığının altını çizerek, "Bununla ait hem başhekimliğimiz, Bakanlığımız bununla beraber Konya Valiliği anket açtı. Her dü soruşturmanın bilirkişisine gidildi. Yoğun bakım ve duyum yitimi uzmanlarının da bulunmuş olduğu uzman raporunda, müvellidülhumuza temini eksikliğinden meydana gelen kıygınlık bulunmadığı belirleme edildi." sanarak konuştu.

TÜİK kabilinden 2020'deki ahiret yolculuğu nedenlerinin illet açıklanmadığına değgin suali cevap veren Koca, "O, TÜİK'in sorunu, açıkladığında tamamımız göreceğiz." dedi.

Bakan Koca, Kovid-19 sebepli ölümleri, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) belirlenen kriterler kapsamında PCR testi zait çıkanlara uyarınca bildirdiklerini vurguladı.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, doğacak 3 sene süresince bulunan ölümlerin 3-4 sert genişliğinde zayi beklendiğini tamlayan Koca, "TÜİK açıkladığında minimum 2 ayrıca 3 büküm bulunduğunu göreceğiz. Kovid-19'un yıkmacı tesiri sade değildi, fazla büyüktü. O sebeple aşılama sonuç adım önemli." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin peşi sıra Sağlık Bakanlığı ve ait müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri ikrar edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler