USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Aşı yardımıyla günce hadise sayılarının arama edilemez halde artışı engellendi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı yardımıyla günce hikâye sayılarının arama edilemez biçimde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce hikâye sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik." dedi.

Bakan Koca: Aşı yardımıyla günce hadise sayılarının arama edilemez halde artışı engellendi
27-10-2021 21:54
Ankara

Bakan Koca, videoteyp konuşma yöntemiyle planlı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın arkası sıra meydana getirdiği açıklamada, sabık hafta herkesi etraflıca etkileyen borda bordaya fenomen yaşandığını belirtti.

Doktor Rümeysa Şen'in dört başı mamur zorluklarına karşın mesleğine bağlı, yaşamının baharında borda bordaya doktor bulunduğunu kail Koca, Şen'in sabık cumartesi borda bordaya gidiş geliş kazasında yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

Kazanın acıklı bulunduğunu ve herkesi sarstığını vurgulayan Koca, şu halde bitmeme etti:

"Olay, Ankara kent Hastanesinde fariza fail bu gepegencecik hekimin nöbetini tamamlayıp, hastaneden ayrılmasından dü dakika genişliğinde sonra, evine dönerken meydana geldi. Annesinin şu halde söylediğini öğrendik, 'Kahvaltıyı hazırlamıştım, onu bekliyorduk.' Bu acıyı bana en etraflıca hissettiren, ana yüreğinden mevrut bu gır oldu. Rümeysa o kahvaltı sofrasına oturamadı. Doktor Rümeysalar bedava yetişmiyor. Bir hekim, binlerce insanoğlu arasından çıkıyor. Bir hekimin kaybı tamamımız düşüncesince şişman kayıptır. Böylesine acıklı borda bordaya olayın içimizde minval açmış bulunduğu duyguları kelimeler tabir edemez. Sevgili Rümeysa'ya Allah'tan yağmur diliyorum. Ailesinin, ablasız borda bordaya yaşamı görüntü üstelik edemeyen kız kardeşinin, düzentileme dostlarının başı katkısız olsun. Sağlık camiamızın başı katkısız olsun."

"Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan ilk 36 dakika çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik yanlıştır"

Koca, acıklı vakalarda kimi kusur bilgilerin, maksat üstelik bahis konusu yapılmaksızın akıllıca bilgilermiş kabil yayılmasının alışılagelen bulunduğunu tabir ederek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bir noktaya duruluk getirmek, mevzuyu ele onama etmek istiyorum. Bazı kliniklerde araştırma görevlisi hekimlerin 36 dakika çalışmış bulunduğu bağlam bulunduğu maatteessüf gerçektir. Doktor Rümeysa arkadaşımızın kazadan ilk 36 dakika çalışmış bulunduğu şeklindeki bilgelik ise yanlıştır. Arkadaşımız, günce mesainin arkası sıra defa tutmuş, sabahleyin hastaneden ayrılmıştır. Olay özelinde akıllıca bilgelik budur lakin bu bilgi, bizleri derinliğine düzentileme saatleri gerçeğinden ırak tutmaz. Hemen ifşa etmek isterim ki tığ değil 36 saat, 24 saate vasıl borda bordaya düzentileme süresini de insanca bulmuyoruz. Sağlık Bakanı namına bu netlikte konuşmamın dayanağını açıklayacağım."

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak düzentileme süreleri onama edilemez"

Uzun mesailerin, koyu nöbetlerin araştırma görevlisi hekimlerin muzdarip bulunduğu emektar borda bordaya dava olduğuna dikkati çekici Koca, Sağlık Bakanlığının uygulamayla ilişik yönetmeliğinin münakaşaya arazi bırakmayacak genişliğinde gizlemeden bulunduğunu söyledi.

Koca, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin 11. maddesinde "Uzmanlık öğrencilerinin defa uygulaması üç günde çabucak hâlâ derişik kaçınan halde düzenlenir." ifadesine arazi verildiğini, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 41. maddesinde ise "Gece nöbeti tutanlara devrisi çağ fariza verilmez." denildiğini aktardı.

Bu husus ve devamında, başhekimlerin tatil süreleri dair başkaca kırılan olmaya motivasyon edildiğini özetleyen Koca, şu halde bitmeme etti:

"Biyolojik kapasitemizi zorlayacak düzentileme süreleri onama edilemez. Kaldı ki doktorculuk fakat durgun borda bordaya şuur ve emanet haliyle yürütme edilebilecek borda bordaya meslektir. Arada minimum dü çağ yapılmaksızın tutulan nöbet, dosdoğru borda bordaya infaz olamaz. Fakat yönetmeliklere uymayan, muhtelif faktörlere mebni uygulamalara gidilmektedir. Bunlara da değineceğim. 36 saatin, 24 saatin ne eyitmek bulunduğunu araştırma görevlisi olduğum senelerden ego de biliyorum. Benim hocalarım da bire borda bordaya halde asistanlık yıllarında 24 saat, 36 dakika arak dökmüşlerdi. Zamanla bu uygulamalara cümle disiplinin, üste doktorculuk özverisinin borda bordaya cins eğitimi gözüyle de bakılır olmuş. İhtiyaçlar, mecburiyetlere minval açmış.

2021 yılındayız. Değişmesi gereken, yapılması müstelzim aşırı obje var. Öncelikle adaletli uygulamanın takip edeni olacağız. Sevindirici borda bordaya gelişmeyi noktayı gelmişken paylaşmalıyım. Birçok tababet fakültesi, nöbetlerin yönetmeliğe birebir halde düzenlenmesi düşüncesince harekete geçti. Tıp fakültelerinden borda bordaya kısmının kendinden almış bulunduğu bu karar, inanıyorum ki umumiyet kazanacak. Haftada ve ayda en aşırı birçok defa tutulacağı dair değişmeyen donör konumda bulunan başhekimler, hocalarımız, mümessil uzmanlar bire borda bordaya hassasiyeti gösterecekler."

"Nöbetler dair değişmeyen vericileri zecrî realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu onama ediyorum"

Bakan Koca, mesleklerinde hocalara ve kıdemlilere saygının ahlakiyat bilimi borda bordaya eşya olduğunu, zira "tıp kitabı" okuyarak doktor olunmayacağını, hekimliğin eli uz hekimlerin nezdinde öğrenildiğini tabir etti.

Bu durumun katıksız namına borda bordaya alt fevk birlikteliği oluşturduğunu vurgulayan Koca, bu birlikteliğin içtenlikle borda bordaya ebat kazanabildiğini tecrübeleriyle bildiklerini, düzentileme ortamının stresini azaltmanın, düzentileme sürelerinde ise gençlerin gücünü az buçuk da geleceğe saklamanın bu içtenlikle ilişkiye ilişkin bulunduğunu kaydetti.

Bakan Koca, nöbetler dair değişmeyen vericileri zecrî realiteler ve mecburiyetler bulunduğunu onama ettiğini, vereceği bilgilerin de bunu kanıtladığını belirterek, şu halde konuştu:

"Türkiye’de mecmu doktor sayısı 185 bin 840, mecmu şvester sayısı 232 bin 548'dir. Hekimlerin 101 bin 198'i Sağlık Bakanlığına ilişkin kurumlarda görevlidir. Toplam doktor sayısını dünya nüfusuna oranladığınızda borda bordaya hekime 457 eş düşmektedir. 457 sayısı 10 sene genişliğinde ilk 575'ti. Gelişme ne olursa olsun, bugün borda bordaya hekime 457 eş düşüyor olması aşırı ciddi borda bordaya iş yükü demektir.

Bakanlığım döneminde, bilirkişi doktor ihtiyacını istikbal etmek amacıyla ehemmiyetli borda bordaya hamle atılmış, eksperlik eğitimine başlamış bulunan doktor sayısı 7 binden 11 bine çıkarılmıştır. Sayıyı çoğaltmak düşüncesince kalifiye yetişek kliniklerinin sayısını gizlemeden bariz tezyit çabası içindeyiz. Hekim başına sakıt eş sayısını akla yatkın düzeylere indirmemiz, düzentileme sürelerini azaltmamız, mesleğe girecek gençlerin önünü açmamıza da bağlıdır. Aile Hekimliği sisteminin güçlendirilmesi, düzeltme çabalarının borda bordaya parçasıdır."

"Şiddet ilkin hekimler iktisap etmek az daha keyif mensuplarının dirimsel problemlerinden biri"

Şiddetin ilkin hekimler iktisap etmek az daha keyif mensuplarının dirimsel problemlerinden birisi olduğuna dikkati çekici Koca, fiziksel yahut yavuklu atak haricinde artan birtakımı faktörlerin şiddetin görünmez bileşenleri ortada arazi aldığını da akıbet basamak dobra bildiğini tabir etti.

Koca, onama edilemez bazı vakalara rağmen, halkın hekimlerine ve hepsi keyif çalışanlarına öteden bu yana hürmet duyduğuna inandığını belirterek, şu halde konuştu:

"Arkadaşlarımın da bundan kuşkusu olmamalıdır. Sağlık çalışanlarına insanca olmaktan ağız ağıza ırak davranışları gösterenler, gayrı ortamlarda da bire borda bordaya yanlışların ortamında bulunan kişilerdir. Bu bireylere karşı, yasanın kuvvetiyle beraberce camianın desteğine de ihtiyacımız var. Sağlık çalışanına kuvvet uygulayanı dışlamak, camianın borda bordaya erdemi olacaktır."

"Salgın şartlarından uzaklaştıkça, aşırı taraflı düzeltme düşüncesince sert adımlar atacağız"

Bakan Koca, salgın şartlarından uzaklaştıkça, aşırı taraflı düzeltme düşüncesince sert adımlar atacaklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Sağlık hizmetinden yararlanmanın ahlakını, usulünü, kuralını toplumca konuşacağız. Bu maşer bu ahlakı kendisi üretmiş, yüceltmiştir. Sağlık personelleri aceleci mesail indinde kazançlı sorunları gelişigüzel ne genişliğinde art plana atmışsa da bu sorunlarla yakından ilgileniyorum. Hekimlerin zat haklarını düzeltme çalışmamızın endamsız devir içerisinde neticelenmesi düşüncesince mücahede ediyorum. Ek ödemenin çalışanlarımız ortada hakkaniyetli borda bordaya halde dağılımını da sağlayacağız. Sabit ek ödemenin maaşa eklenmesini gerçekleştirme edeceğiz.

Atama muntazır arkadaşlarımız var. Mesleğe hamle alaşağı etmek düşüncesince dayanak göstermenin zorluğunu anlıyorum. Beklentilerini ısrarla gündeme getirmelerini azimlerinin göstergesi onama ediyorum. Milletimizin, devletimizin kendilerine gereksinimi var. Atamaların musahabe yapılmaksızın puana layıkıyla yapılmasını sağlayacağız. Fakat unutulmamalı, mutluluk kararlarını hepsi hazırlıklarını tamamlayarak sonuçlandırır. Arkadaşlarımız, atamaların, şartların amade bulunduğu en er tarihte yapılacağından güvenli olsunlar."

"İkinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılması antikor düzeyini düşürüyor"

Bilim Kurulu toplantısında ele tahsil edilen mevzularda varılan neticeleri da paylaşan Koca, ikinci düze telkih ile üçüncü düze telkih arasındaki sürenin uzatılmasının antikor düzeyini düşürdüğünü, aşının koruyuculuğunu azalttığını belirtti.

Koca, Bilim Kurulu'nun tarihi mevrut üçüncü düze aşıların aksatılmadan yapılmasını ısrarla önerdiğini vurgulayarak toy verilere göre, 2 milyon 807 bin 716 ferdin yaptırması müstelzim üçüncü düze aşısını daha yaptırmadığını tabir etti.

"Bilim Kurulumuz ana adaylarımızı telkih olmaya, aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor"

Koca, 2019'a layıkıyla 2020'de yaşamını kaybeden aylı sayısında kestirmece yüzdelik 52'lik artım bulunduğunu aktararak, şu halde bitmeme etti:

"Bu sene da ilerleyiş sabık yıla benzeri sürüyor. Geçen yıla nazaran kestirmece yüzdelik 50 hâlâ borda bordaya tomar ana adayını Kovid-19 dolayısıyla kaybettik. Daha ilk yaptığımız çağrıya karşın maatteessüf halen gebelerde ilkah payı iyice düşük. Kayıplarımızın gerisinde en belli dava gebelerin ilkah oranının az olması. Kovid-19 dolayısıyla kaybettiğimiz gebelerin yüzdelik 99'u aşısızdır. Bilim Kurulumuz borda bordaya kere hâlâ ana adaylarımızı telkih olmaya ve aşılarını tamamlamaya çağırma ediyor."

"Yakında günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik"

Bakan Koca, aşının tesirini salgının seyrinde gizlemeden bariz görülebildiğini belirterek ilgi edildiğinde haftalardır faziletli gıcır hadise rakamları görüldüğünü fakat eskiden dönemlere nazaran ehemmiyetli borda bordaya ayırt olduğunu, gıcır hadise sayılarının aceleci tırmanışlar biçiminde zirveleri görmediğini belirtti.

Günlük hadise sayılarını yayınlayan grafiklerin adeta tepesi maktu borda bordaya kepez kabil yatayda seyrettiğini aktaran Koca, şu halde bitmeme etti:

"Belki ehemmiyetli düşüşler daha görmedik fakat acıklı ve ansız yükselişler de görmüyoruz. İşte bunu sağlayıcı aşıdır. Aşı cihetiyle günce hadise sayılarının arama edilemez halde artışı engellendi. Çok geçenlerde günce hadise sayılarının düştüğünü de göreceğimizi değerlendirdik. Bunu başarmanın yolu ise devri mevrut anımsatma dozlarının yapılması ve topluca faziletli miktarda aşılı olmaktır."

Yerli telkih TURKOVAC'ın dar üretime geçmesi düşüncesince gönüllülere gerekseme bulunduğunu kail Koca, "Hatırlatma dozunun tarihi mevrut 18-59 gözyaşı arası dosdoğru vatandaşlarımızı özlük aşımız, özlük gücümüz düşüncesince fahri olmaya çağırma ediyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler