USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Artrit her yaşta görülebiliyor'

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, “Artrit rahatsızlığı dallar da engelleme edinmek gibi her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel yerine hanımlarda baylara nazaran hâlâ bir tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının baylarda hâlâ yoğun gö

'Artrit her yaşta görülebiliyor'
12-10-2021 11:55

Medipol Mega Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Özcan, vücutta beraberinde yahut hâlâ beraberinde tomar eklemde meydana mevrut kırmızılık yada kırmızılık özelliğine artrit denildiğini belirterek, “Artritin evren genelinde tahminî 350 milyon kişiyi etkilediği kestirim ediliyor. Artrit, esasta Romatoid Artrit (RA), Ankilozan Spondilit (AS), gut, osteoartrit velupus kadar nice romatizmal rahatsızlığı içerisine meydan beraberinde terimdir. Artritin en münteşir çeşidi ahali ortada kireçleşme namına bildik dejeneratif beraberinde illet bulunan osteoartrittir. Artrite ne bulunan illet tipine ilişkin namına alttaki yatan sebepler ayrımlılık gösterir. Viral yada bakteriyel enfeksiyonlar, kimi kanserler, metabolik ve hormonal hastalıklar, kimi ilaçlar, mekanik faktörler yada otoimmunite dediğimiz muafiyet sistemindeki bozukluklar kararı artrit gelişebilir. Kalıtsal yatkınlık, kimi enfeksiyonlar, sigara, aşırı kiloluluk artrit gelişimine katkıda bulunabilir. Artrit rahatsızlığı çocuklarda müdahale peyda etmek neredeyse her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel namına hanımlarda baylara nispetle hâlâ beraberinde tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının beylerde hâlâ kesif görüldüğünü söyleyebiliriz. Osteoartrit görülme riski yaş ilerledikçe artarken, ankilozan spondilit ise hâlâ baş döndürücü gailesiz yaşlarda ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Akciğer, duygu ve böbreği fark etkileyebilir”
Artrit hastalığının belirtilerini Doç. Dr. Özcan, şu halde açıkladı: “Artritle seyreden romatizmal rahatsızlıkların tipine layıkıyla belirtilerde kimi farklılıklar olabilmekle birlikte, umumi namına mafsal ağrısı ve sertliği görülmektedir. Artrit beraberinde yahut hâlâ beraberinde tomar eklemde sonsuz yahut tekrarlayan ataklar şeklinde görülebilir. Ağrı şikayetine şişlik, susama artışı, kızarıklık, eklemlerde tutukluk, eklemi akım ettirmede yahut kullanmada zahmet haremlik edebilir. Eklemde açık hasar oluşmuşsa işlev bozukluklarına defa açabilir. Bazı yangılı romatizmal emraz ise kas-iskelet sistemi haricinde deriyi, gözü, akciğer, duygu ve böbrek kadar iç organları da etkileyerek muhtelif bulgulara ne olabilir. Hastanın hikayesi ve hikmet muayenesi kararında artritten şüphelenilen hastalara teşhis ayırmak düşüncesince muhtelif koku testleri, radyografik incelemeler, gerekseme şeklinde tanıyı desteklemek yada ayırıcı teşhis düşüncesince Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR), Ultrasonografi ve Bilgisayarlı Tomografi kadar incelemeler istenebilir. Artrite etken bulunan hastalığın tipine ve şiddetine layıkıyla akla yatkın çare ve çare dışı tedavilere beraberinde an ilk başlanmalıdır. Artrite ne bulunan oluşturucu beraberinde etken var ise ortadan kaldırılmalı, hastalar kilogram kontrolü, dosdoğru tagaddi ve derneşik fiziki etkinlik açısından bilgilendirilmelidir. Artritlerde beğenilen çare tedavileri hastaların ağrısını gidermeyi, iltihabı baskılamayı, mafsal hasarını azaltmayı yahut durdurmayı hedeflemektedir. Yine hastaların tedavisinde hikmet otama ajanlarından, otama edici egzersizlerden, mafsal içi ve güzel nesiç enjeksiyonlarından ve muktezi hallerde cerrahi müdahalelerden yararlanılabilir.”

“Egzersiz programıyla rahatsızlıklar azalabilir”
Doç. Dr. Özcan, başta mafsal ve adale ağrılarına dirlik egzersizlerin avantajını şu halde değerlendirdi: “Romatizma hastalarına müteveccih namına açılan antrenman programları, hastaların ihtiyacına layıkıyla mafsal akım açıklığı egzersizi, esneklik, germe, kuvvetlendirme, postür egzersizleri, teneffüs egzersizi, balans ve aerobik egzersizleri içerebilir. Yapılan derneşik antrenman programları ile eklemlerin akım açıklığı korunur yada arttırılır, kaslar kuvvetlenir, aerobik egzersizlerle akciğer ve duygu sağlığı müspet etkilenir. Dayanıklılık artar, iğbirar azalır, eklemlerin hâlâ güzel işlev kazanması sağlanır, osteoporoz açısından koruyucudur, hab ve ruh bilimi üstüne müspet tesirleri bulunmaktadır ve hayat standardını arttırır. Eklemde dert ve ödemin alevlenmiş bulunduğu canlı artrit dönemlerinde antrenman hâlâ ılımlı, ilave ciddiyet bindirmeyecek şekilde, hâlâ edilgen fiil ve dert sınırında yapılmalıdır. Şikayetlerin azalması ile baş başa ise hâlâ devim bilimi antrenman programına başlanmalı, antrenman müddet ve sertliği aşamalı namına arttırılmalıdır.”

“Geceleri kalan ağrıya dikkat”
Romatoid Artritin (RA), en kesif tanıdık inflamatuvar (iltihaplı) artrit olduğuna yer veren Doç. Dr. Özcan, “RA'da muafiyet sisteminin aklık halde emek vermemesi sonucu, bedenin kişi defans hücreleri, mafsal zarlarına saldırarak yangılı aksülamel oluşturur. Bu kırmızılık bitmeme ederse giderek kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda kalımlı harabiyete etken olur. Artrite ne bulunan öbür romatizmal hastalıklardan; kimi laboratuvar testlerinin artı olması, hastalığın süreğen seyri, derinliğine devam eden sabahleyin tutukluğu, başta el-bilek ve eldeki önemsiz eklemleri içeren mütenazır mafsal tutulumu yapması fakat tırnaklara DOĞRU uçtaki eklemleri etkilememesi, deri altında nodul oluşumu ve görüntülemede eklemlerde meydana getirdiği tipik harabiyetlerin saptanması öbür artritlerden ayrılmasında asistan olur. RA'da, belirtilerin çeşitliliği ve sertliği insandan insana farklıdır. RA başta el ve kadem eklemleri kadar önemsiz eklemleri mütenazır namına markajcı süreğen seyirli beraberinde romatizmadır. Bu eklemler haricinde diz, kalça, dal kadar şişman eklemleri de tutabilir. Tutulan eklemlerde tanıdık alevlenmiş ağrıya illet başında yada giderek şişik ve ısı artışı haremlik edebilir. Ağrılar gece olunca artar ve etkilenen eklemlerde sabahları derinliğine devam eden konuşma korkusu görülür” niteleyerek konuştu.

“Tedavi edilmezse biçim ve fonksiyonu bozabilir”
Doç. Dr. Özcan, laflarını şu halde sonlandırdı: Nadiren üzeri omurlarının tutulduğu hastalarda dal yukarı kısmından başın art bölümüne yayılan alevlenmiş dert da hissedilebilir. RA bulunan bireylerin beraberinde kısmında eklemler haricinde, asap dokusu, akciğerler, böbrekler, deri ve duygu kadar organların da etkilenmesine ilişkin namına kimi gösterge ve bulgular da görülebilir. RA er devirde ve çalışan beraberinde halde otama edilmezse tuttuğu eklemlerde tahribata defa açarak biçim bozukluğu ve işlev bozukluklarına ne olabilir. RA'da çoğunlukla beğenilen çare tedavilerine dayanıklı namına dert kesiciler, steroid sıfır anti-inflamatuvar ilaçlar, steroidler, bireşimli illet modifiye edici ilaçlar ve dirim bilimsel otama ajanları verilebilir. Uygun hastalarda mafsal içi steroid uygulamaları, hikmet otama ajanları ve antrenman programlarını içeren fiziki tababet ve iyileştirme uygulamaları önerilir. İlaç tedavilerinin yanı esna eğitim, sigaranın bırakılması, beslenmenin düzenlenmesi, etkilenen eklemlere müteveccih atel uygulaması, ruh bilimsel dayanak de önemlidir. Ayrıca kimi hallerde eklemlere müteveccih cerrahi müdahaleler de gerekebilmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler