USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Anne sütü, hem anneyi hem bebeği "kanser" riskine için koruyor

İçerisinde asıl göze ve hoppadak dokunmabana hücreleri ile savaşçı hamlet hücrelerini bulunduran ana sütünün bebeği kansere hakkında koruduğu, annenin de emcek ve mebiz kanseri riskini azalttığı belirtildi.

Anne sütü, hem anneyi hem bebeği
30-09-2022 19:00
Ankara

Anne Çocuk Eğitim ve Araştırma Derneği (AÇEAD) Başkanı Prof. Dr. Nilgün Altuntaş, 1-7 Ekim Emzirme Haftası zımnında AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kâffesi bebeklerin geçmiş 6 ay süresince yalnızca ana sütü ile beslenmesinin sağlığının korunması ve gelişiminde ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Anne sütünün, bebekler ve anneleri düşüncesince müdellel afiyet faydaları hasebiyle kâffesi bebekler düşüncesince en makul tagaddi kendisine benimseme edildiğinin altını çizen Altuntaş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) kâffesi bebeklerin geçmiş 6 kocaoğlan süresince yalnızca ana sütü ile beslenmesini ve emzirmenin minimum 2 hoşnutluk denli sürdürülmesini önerdiğini hatırlattı.

Altuntaş, bu amaca müteveccih kendisine Türkiye'de 1991 yılından buyana çocuk dostu sayrılarevi uygulamalarının bitmeme ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti.

"Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları (TNSA) verilerine göre, bebeklerimizin yüzdelik 71'i geçmiş 1 vakit içinde, yüzdelik 86'sı geçmiş gün zarfında emzirilmeye başlıyor. Maalesef yüzdelik 66'sı 1 yıl, yüzdelik 34'ü 2 sene emmeye bitmeme edebiliyor. En dilek edilmeyeni ise bebeklerin yüzdelik 43'ü ana sütü alamadan apayrı birlikte besin ile karşılaşıyor. Türkiye'de geçmiş 6 ay yalnızca ana sütü düzlük bebeklerin payı averaj yüzdelik 41, fakat bu miktar 4-5. ayda şimdi da düşebiliyor."

"Bebeklerini geçmiş 6 ay yalnızca ana sütü ile besleyici anneler şimdi acele kilogram verir"

Altuntaş, ilmî incelemelerden elde edilmiş verilere göre, sezaryen oranlarının faziletkâr olması, geçmiş günlerde annelere tam müşavirlik verilmemesi, ana ve bebeğin tevellüt sonrası er taburcu edilmesi, çaça ve emzik kullanımının teşviki, ek gıdalara er başlanılması, annelerdeki öz emniyet yetersizliği ve sütünün ehliyetsiz bulunduğunu düşünmesi, çaça reklamlarının anneler üzerinde icra ettiği ruhsal baskı, annenin er işe doğmak mecburiyetinde kalması ve çevresinden tam dayanaklık geçirmek görememesinin emzirme oranlarının az olmasında yatan esas sebepler kendisine gösterildiğini bildirdi.

Bu etkenlerin, geçmiş günlerde tam emzirme danışmanlığı, tam eğitim, makul dayanaklık geçirmek ve benzeyen takip ile aşılabileceği değerlendirmesinde mevcut Altuntaş, bu yılki temanın "Toplumun ayrımlı seviyelerinde emzirmeyi korumak, motivasyon geçirmek ve müzaheret geçirmek mecburiyetinde bulunan aktörlerin kapasitelerini güçlendirmek" kendisine belirlendiğini aktardı.

Prof. Dr. Altuntaş, yaşama en dobra başlangıcın bebeğin alışılagelen doğumla dünyaya gelmesi ve ana sütü ile beslenmesi olduğuna ayraç ederek, ana sütünün faydalarına bağlı şu detayları verdi:

"Bağırsak florasının oluşumunda tevellüt kanalından yahut ana sütünden tahsil edilen hayır bakterilerin baş döndürücü ehemmiyetli görevi var. Özellikle sezaryen ile doğma bebeklerde kaçırılmış fırsatı ana sütü ile telafi geçirmek mümkün. Her annenin sütü, bebeğine hususi kendisine yapılmaktadır. Özellikle geçmiş günlerde salgılanan kolostrum dediğimiz süt enfeksiyonlara erinç esirgeyici elemanlar, gelişme faktörleri, vitaminler ve protein açısından baş döndürücü zengindir ve birlikte damlasının üstelik zarar edilmemesi gerekmektedir.

Çalışmalar, ana sütünün çocuk ve ana düşüncesince nice faydasının bulunduğunu göstermiştir, zira temizdir, ısı derecesi çocuk düşüncesince idealdir, emeksiz hazmedilir ve emeksiz emilir. İshal, itidalli kulak iltihabı, zatürre, menenjit üzere enfeksiyonlara ve alerjik hastalıklara erinç koruyucudur, defans sisteminin oluşmasına asistan olur, ana ve çocuk ortada bağlanmayı artırır, gevezelik ve diş sağlığını iyileştirir, ergenlikte öz itimatı artırır, tevettür yüksekliği, yağlarda yükseklik, şeker rahatsızlığı hastalığı hastalığı, şişmanlık üzere olgunluk devrinde tanıdık hastalıklara erinç koruyucudur ve zihnî ve motosiklet gelişimi iyileştirir. Anne sütü, içerisinde orijin göze ve yalnızca dokunmabana hücreleri ile savaşçı hamlet hücrelerini bulundurur, bu da bebeği kansere erinç korur."

Emzirmenin ana düşüncesince de nice faydası bulunduğunu anlatım fail Altuntaş, "Meme ve mebiz kanseri, kansızlık, mızrap erimesi riskini azaltır. Özellikle bebeklerini geçmiş 6 ay yalnızca ana sütü ile besleyici anneler şimdi acele kilogram verirler ve dünkü birlikte gebelikten şimdi faziletkâr miktarda korunur. Tüm etkisinde bırakır doza bağlıdır ve yalnızca ana sütü verilmesinde bu etkisinde bırakır en faziletkâr miktarda görülmektedir." niteleyerek konuştu.

"Anneler, enflüanza yahut Kovid-19 rahatsızlığı esnasında da peçe ile emzirmeli"

Altuntaş, baş döndürücü sayıda çalışmada emzirmenin ve ana sütünün ağrıyı azalttığını ortaya koyduğunu da belirterek, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Yaptığımız birlikte çalışmada, başta emzirmeden elden sonraları meydana getirilen işlemlerde ağrının şimdi az olduğunu, emzirmeden sonraları sabık sürenin artarak çoğalması ile dert algısının da arttığını belirleme ettik. Bu neticeler başta derin bakımda yatan ve ağızdan beslenebilen bebeklerin yatış sürecinde anneleri kabilinden emzirilmelerinin yahut ana sütü ile beslenmelerinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu göstermesi açısından ince önemlidir."

Emziren annelerin aşılarını da boşlama etmemesi gerektiği uyarısında mevcut Altuntaş, "Gebeler ve emziren anneler behemehâl aşılarını olmalı ve emzirme sürecinde Kovid-19 düşüncesince yeniden dozlarını yaptırmalı. Anneler, enflüanza yahut Kovid-19 rahatsızlığı esnasında da peçe ile emzirmeye bitmeme etmeli." bilgisini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler