USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde dahil olan cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) gidiş geliş kazası nâkil dü Türk yurttaşı cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi.

Ambulans uçaklar bir vakaya işte böyle gidiyor
22-01-2022 09:53

KKTC'de geçirdikleri gidiş geliş kazası sonra Türkiye'ye irsal edilmeleri müstelzim dü Türk vatandaşı, cankurtaran uçakla Türkiye'ye getirildi. Vakaya Ankara'dan havalanarak vasıl cankurtaran uçak personeline İhlas Haber Ajansı (İHA) kadrosu de zevcelik etti. Esenboğa Havalimanı'nda süregelen yolculuk, Ercan Havalimanı'ndan tahsil edilen Türk vatandaşlarının yeniden Esenboğa Havalimanı'na getirilerek el altında gözleyen kişmiri cankurtaran kadrosuna tasdik edilmesi ile akıbet buldu.

Yaklaşık 8 senedir cankurtaran uçak ekibinde arazi aldığını tamlayan bacı Akın Arslan, “Ben tahminî 8 senedir cankurtaran uçak kadrosuna dahilim. 8 sene süresince uçak cankurtaran ile dünyanın halis muhlis kıtalarına, nerede şifaya İhtiyaç duyan var ise Bakanlığımız kabilinden gönderilip, halis muhlis sıkıca koşulları hücre alıp gidip getiriyoruz.

Uçağımız derin bakım kuvvetli bir uçak. Yoğun bakım kuvvetli derken hastanın alımından, transferinden ve ulaşacağı hastaneye taşıyacak kişmiri cankurtaran kadrosuna vermeye derece en fevk düzey donanıma sahip. Buna ilişkin şekilde teneffüs cihazlarından tutun, hastanın o yukarıda yaşanabilecek rastgele bir olumsuzluğa gönül rahatlığı tıbbi manada ihtiyaç duyulacak rastgele bir bilinçlilik mevcut.

Yaklaşık 8 senedir bu görevdeyim ve dünyanın doğrudan çabucak rastgele bir alegori gittik. Gitmediğimiz bir arazi kalmadı. Dolayısıyla şahısların bizlere İhtiyaç duyan rastgele bir yerde görevimizi yürütme ettiğimizden naşi sevinme içindeyiz. Biz keyif kadrosu şekilde bu özveren görevde ahali rastgele bir şeyimizi ortaya koyarak, ahali rastgele bir yere ulaşabiliyoruz. Bundan çevre da baş döndürücü memnunuz. Bütün arkadaşlarımız hesabına da ahali hastalara muktezi bulunan tedavileri en fevk ölçüde vermeye baştan sona bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Havada hareketli bir sayrılarevi gibiyiz”

Hava cankurtaran kadrosu şekilde bir hastanede bulunması müstelzim ahali olanaklara erbap olduklarının altını çizen Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Sezgin Kolçak, “Biz en önce ‘havada hareketli bir sayrılarevi gibiyiz' aslında. Ambulans uçak şekilde geçiyoruz. Ama bir hastanede yahut bir hastanenin acele servisinde, derin bakımında bulunması müstelzim ahali olanaklara sahibiz. Mesela en önce hastamız düşüncesince moniterizasyon, ventilasyon gayeli ventilatörlerimiz, çocuk geçirmek düşüncesince kullanmış olduğumuz kuvözlerimiz, infüzyon pompalarımız bütünü bizde mevcut. Sağlık sektöründe şöyleki bir bilinçlilik vardır; er teşhis, er teşhis ve er müdahale. Biz er müdahalenin önce safhasıyız. Hızlı ve çalışan bulunan en er karışma cankurtaran uçak ile biz kabilinden sağlanmakta” diyerek konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın ‘hava hastaneleri' cankurtaran uçaklar

Sağlık Bakanlığı envanterine 2010 senesinde eklenmiş bulunan cankurtaran uçaklar, gerektiği devir adeta bir ‘hava hastanesine' dönüşebiliyor. Vatandaşların gereksinimlerine gereğince havalanan cankurtaran uçaklar noktayı vardığında dünyanın öbür bir ucuna uçabiliyor.

Sağlık Bakanlığının 2010 senesinde kullanmaya başladığı cankurtaran uçaklar, hem dünya içinde bununla birlikte devletler ortada görev veriyor. Şu an Sağlık Bakanlığı envanterinde bir tanesi 4 sedyeli, bir tanesi 2 sedyeli, bir başkası ise bir tane sedyeli iktisap etmek neredeyse 3 nüsha cankurtaran uçak bulunuyor.

Ambulans uçaklar, havanın aydın bulunduğu saatlerde görev sağlayıcı helikopter ambulanslardan değişik şekilde 24 ahit esasına gereğince görev veriyor. Ayrıca uçak ambulanslar erdemli sürat, derinliğine menzil, erdemli pervaz tavanı ve kabine basınçlarının ayarlanabilir olması dolayısıyla hem dünya içinde bununla birlikte devletler ortada görev verebilme yeteneğine sahipler.

Ambulans uçaklar, derin bakım şartlarında parasız nakli sağlayıcı ahali tıbbi alet ve donanıma da sahip. Ventilatör, defibrilatör cihazı, infüzyon pompası kabil doğacak derin bakım şartlarında bulunması müstelzim rastgele bir muhtelif tıbbi alet ve malzemeye erbap bulunan cankurtaran uçaklar, başkaca yenidoğan vakalarının taşınmasında muktezi bulunan yaşanak ve yenidoğan ventilatörü kabil malzemeleri de içinde barındırıyor. Vakanın bulunduğu kent veya ülkeye vasıl ekipler, kişmiri ambulansları ile koordineli şekilde hastayı hızlıca alıp taşınması müstelzim öbür bir noktaya ulaştırıyor.

Utku Şimşek - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler