USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Akdeniz usulü beslenme ile meme kanseri riskini azaltmak mümkün'

Beslenme şeklinin kanseri önlemede baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna nazarıitibar çekici Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selin Kapan, “Yanlış beslenme tarzından ve kanser gelişimini kolaylaştıran, aşırı kiloluluk düşüncesince de risk faktörü bulunan yiyintili yemeklerden ?

'Akdeniz usulü beslenme ile meme kanseri riskini azaltmak mümkün'
03-02-2023 11:09
İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selin Kapan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü zımnında meme kanserine huzur uyarılarda bulundu. Meme kanserinin elbette ortaya çıktığından bahseden Prof. Dr. Kapan, “Meme kanseri memede bir çok kere ağrısız, ağır aksak sınırlanmış kütle oluşturur. Erken tanınmayıp otama edilmediğinde, evvela mukaddema kırmızıfener altı ak kan düğümlerine yayılır. Sonrasında ise tamamı vücuda yayılıp ölüme ne olabilir. Meme kanseri, halen dünyada ve vatanımızda hanımlar ortada en kesif tanıdık kanser şekli ve eş kanserlerinde de ölümün ortak numara nedenidir. Bu hakikatı dünyada 6 milyondan ortak tomar dirilik meydan Covid-19 salgını üstelik değiştirememiştir” biçiminde konuştu.

"Meme kanseri değme sene artıyor"

Meme kanserinin ilkin 40 gözyaşı sonrası hanımlarda görülme sıklığının değme 10 yılda bariz halde arttığına nazarıitibar çekici Prof. Dr. Kapan, “Bu bir hale karşın mütebeddil beslenme şekilleri, hormon ve ulama maddeli yiyecekler, obezite, ruhsal gerilim kabil faktörler hasebiyle vatanımızda de elan dinç yaşlarda da görülmeye başlamıştır. Dünyadaki değme 8 hanımdan birinin ömrü süresince meme kanseri olma riski vardır” ifadelerini kullandı.

"Risk faktörleri menfez arkası edilmemeli"

Kadın olmanın meme kanserinde çivi başına ortak risk faktörü bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Kapan, “Uzun müddet östrojen hormonuna sunulan ikamet etmek en ehemmiyetli risk faktörlerinden biridir. Bunun haricinde er yaşta regl başlaması, geç menopoz, on paralık hamilelik olmaması, obezite, menopozda baş döndürücü hormon ilacı kullanılması hormonlar açısından çarpıcı risk faktörleridir. Obezite; faziletkâr tansiyon, diyabet rahatsızlığı hastalığı, duygu rahatsızlığı kabil bozukluklara ne olmasının birlikte başka kanserlere yeti kabil meme kanseri düşüncesince de ehemmiyetli ortak risk faktörüdür. Özellikle ratıp dönümü sonrası gömlek etrafında kalık yağ dokusu birikiminde de yağ hücrelerinde östrojen hormonuna inkılap görüldüğünden risk artmaktadır” dedi.

"Erken canlandırma avlu kurtarabilir"

Oluşabilecek belirtileri özetleyen Prof. Dr. Kapan, “Meme başlangıcında çekinti, memeden hunriz akıntı, memede portakal kabuğu görüntüsü kabil belirtiler esasta meme kanserinin ati aşamalarında tanıdık belirtilerdir. Meme kanserinin er aşamasındaki yegâne belirtisi bir çok kere ağrısız, ağır aksak sınırlı, kaba kitledir. Çoğunlukla iri oylumlu memelerde ve yoğun yerleşimli olduğunda ele gelmeyebilir. Bu nedenden meme kontrollerinin aksatılmadan yapılması, er tanılama düşüncesince önemlidir. 20 yaşından itibaren değme kadının ayda ortak kere regl sürecini izlem fail hafta zat kendini yoklama etmesi, yılda ortak kere meme cerrahına yoklama olması ve gerekiyorsa, meme ultrasonografisini yaptırması boşlama edilmemelidir. Bunların yanı sıra, 40 gözyaşı sonrası salname mamografi tetkiklerinin yapılmasının meme kanserine ilişkin ölümleri yüzdelik 30 azalttığı meydana getirilen ilmî çalışmalarla kanıtlanmıştır” açıklamasında bulundu.

Tedavi yolları

Prof. Dr. Kapan, tamamı kanserlerde bulunduğu kabil meme kanserinde de görevin hastayı kanserli dokudan örtbas etmek ve nüks gelişmeden metin derinlemesine ortak yaşantı getirmek bulunduğunu söyledi. Meme kanseri tedavisinde mümkünse cerrahi müdahale ile kanserli dokuyu çıkarmanın iri ehemmiyet taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Kapan, “Evre 1'de çabucak memede kütle ile yakalanan koltukaltına üstelik atlamamış bulunan kanserden bahsedilirken, derece 4'te ırak organlarda yayılım görülür. Erken etapta otama ile dert sonrası derinlemesine seneler metin yaşantı mümkünken, ırak organlara sıçrama olduğunda bu organların fonksiyonlarının bozulması kararı ahiret yolculuğu riski artmaktadır” dedi.

"Erken etapta kimyasal otama gerekmeyebilir"

Erken etapta tanılama konulduğunda hastaya ve memeye yapılacak girişimlerin de elan ıvır zıvır ve elan az travmatik bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Kapan, şu detayları paylaştı: “Erken etaplarda ilk olarak ameliyat, hemen sonra gereğinde kimyasal otama dediğimiz çare tedavisi ve ışın tedavisi (ışın tedavisi) hastaya uyarınca uygulanmaktayken, ati etaplarda evvela kesinlikle kimyasal otama yapılıp, hemen sonra kar-zarar hesaplandıktan sonraları cerrahi alternatif değerlendirilmektedir. Günümüzde aşkın er etapta yakalanan meme kanserinde bir çok devir hastanın memesi korunmakta, çabucak kanserli semt çıkarılmakta, kırmızıfener altındaki ak kan bezlerinin çıkarılması ve bunu izlem edebilecek ati devirde ortaya çıkan saf şişmeleri ve işlev kayıpları en aza indirilmekte, bir çok devir kimyasal otama gereği üstelik duyulmamakta ve 5 senevi benzeyen izlem zamanında rastgele ortak nüks olmadığında meme kanseri nâkil eş ile geçirmeyen eş ortada ayırt kalmamaktadır. İleri etaplarda yakalandığında ise meme kanseri kırmızıfener altı ak kan yollarını aşıp, kan yolu ile de kemik, karaciğer, akciğer ve akıl kabil dirimlik organlara yayılma yapmış olup ölümlere ne olmaktadır.”

"Akıllı ilaçlar kullanılabiliyor"

Meme kanserinde kurnaz ilaçların kullanması ile ait gelişmelerden de bahseden Prof. Dr. Kapan, şunları söyledi: “Hastalığın tanısını koyduğumuz değerlendirme, durum ve hastalanmış özelinde nüksü önleyecek ahali ortada kurnaz çare niteleyerek bilinen ek çare tedavilerini kullanıp kullanmayacağımız dair bilgelik verir. Bunun yanında, meme kanserlerinin çabucak yüzdelik 10'unu gerçekleştiren kalıtım bilimi müteaddi ortak kanserden şüphelendiğimizde yapılacak ek incelemeler ve alınacak önlemler, eklenecek hormon tedavileri dair da bu testlere başvururuz. Meme kanseri tedavisi umumi anlamda 6 ay ile ortak sene ortada tamamlanmaktadır. Bu müddet hemen sonra hastalar muhtemelen aralıklarla kontrole çağrılır, 5 sene böylelikle bu kontroller senede 1'e düşer, doğrusu ortak eş meme kanseri sonrası 5 yılını hastalıksız tamamladığında toplumdaki senede ortak arama önerdiğimiz metin hanımlarla ayrımsız düzeye gelir.”

Beslenmenin önemi

Beslenme şeklinin, kanseri önleme noktasında aşkın ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kapan, “Hücre bazlı kanser gelişme göstermesi sebeplerin birlikte hata beslenme ile kanser gelişimini kolaylaştıran yemeklerden ırak durulmalıdır. Bu yiyeceklerin başlangıcında çok kiloluluk düşüncesince de risk faktörü bulunan içimli yiyecekler vardır. Bu sebeple umumi metin yaşantı prensiplerine uyarak doğrusu derneşik hoşnutluk makul spor, yürüyüş, Akdeniz usulü az besili ve sade beslenme, derneşik uyku, ruhsal gerilim faktörlerini en aza indirme, sigara kullanmama kabil yollar tamamı başka kanserlerde bulunduğu kabil meme kanserinde de önleyicidir” niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler