USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akciğer kanserinin 10 belirtisi

Nedenlerinden birisi sigara bulunan akciğer kanserinin hepsi dünyada kansere ilişkin ölümler ortada bir numara tam arazi aldığına dikkati çekici Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, “Hastaların az daha dörtte birinde akciğer kanseri belirti vermeden oluşur. Ancak öksürük, iştah

Akciğer kanserinin 10 belirtisi
09-12-2021 12:37

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, akciğer kanserinin belirtilerine dikkati çekerek ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Külah, 2018 yılı verilerine layıkıyla dünyada 1 milyon 760 bin bireyin akciğer kanserinden yaşamını kaybettiğini anlatım ederek, “Nedenlerinden birisi sigara bulunan akciğer kanseri tamamı dünyada kansere ilişkin ölümler ortada nezdinde numara tam arazi alıyor. Akciğer kanseri, akciğerde düzgün sıfır hücrelerin kontrolsüz kendisine artarak artması kararı oluşur. Akciğer kanseri çoğunlukla nezdinde akciğerde biricik odaktan gelişmeye başlar, fakat bire nezdinde giderek ansızın nezdinde tomar odaktan hisse senedi de bahis konusu olabilir. Kanser hücreleri akciğerlere, bitişik dokulara yahut bünyenin öteki bölgelerine yayılabilir. Akciğer kanseri belirtileri iskân hesabına layıkıyla farklılık gösterebilir” dedi.

“Akciğer kanseri hastaların 4'te birinde kurnaz gelişiyor”
Akciğer kanserinin en umumi belirtisinin kurumlu öksürükler bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Külah, “Bunun haricinde döş ağrısı, dem darlığı, ateş, ahenk kısıklığı, beniz ve uzunluğunda şişme, dal ve dizi ağrısı, endam ağrısı, yutma güçlüğü ve hunriz balgam kabilinden bulgular da akciğer kanseri belirtileridir. Öksürükle beraberce mevrut hunriz balgam, akciğer kanseri hastalarının dörtte birinde görülmektedir. Akciğer kanseri belirtilerinden giriş ve mızrap ağrısı, kırgınlık ve halsizlik de sık sık görülür. Akciğer kanseri belirtileri arada tam iyice sinsidir. Hastaların az henüz dörtte birinde kanser, oda boncuğu belirti vermeden oluşmaktadır. Genellikle bu şahıslar apayrı sebeple akciğer grafisi çektirdiğinde akciğer kanseri olduklarını öğrenir. Bu sebeple rutin kendisine meydana getirilen kontrollerin akciğer kanserinin er aşamada belirlenmesinde dirimsel önemi bulunur. Akciğer kanseri er aşamalarda canlandırma edilirse tedavisinde muvaffakiyet şansı iyice yüksektir. Günümüzde az düze spiral bilgisayarlı tomografi kabilinden görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri bundan sonra er aşamada saptanabilmektedir” halinde konuştu.

“Belirtiler ortada öksürük, kilogram kaybı, döş ağrısı, dem darlığı, ahenk kısıklığı var”
Dr. Öğr. Üyesi Külah, akciğer kanserinin belirtilerini şu halde sıraladı: “Öksürük akciğer kanserinin evvel belirtileri ortada arazi alır. Çoğu devir apayrı sebeplere ilişkin bulunduğu kasten yeteri kadar önemsenmez. İki haftadan derinlemesine süren, tedricen kalan ve sebebi belirlenemeyen kurumlu öksürük şikayeti bulunan şahıslar akciğer kanseri açısından inceleme edilmelidir. Bunun yanı esna balgamda kan görülmesi yahut balgam renginin kıpkızıl kahverengi olması da akciğer kanserinde ehemmiyetli belirtiler kendisine bilinir. İkinci tam ise iştahsızlık ve kilogram kaybı arazi alır. Özellikle deli dolu sigara içen kişiler, iştahsızlığı olursa kesinlikle nezdinde doktora başvurmalı. Nedeni anlaşılan sıfır kilogram kaybı da akciğer kanserinin ehemmiyetli belirtileri ortada arazi aldığından boşlama edilmemeli. Üçüncü kendisine nice sebepten dolayı kaynaklanabilen döş ağrısı da gerçekte akciğer kanserinin esas belirtilerinden biridir. Göğüs ağrısı hararetli dem alırken, öksürürken yahut gülerken artıyorsa devir kaybetmeden doktora dolaşmak gerekiyor. Dördüncü tam arazi meydan dem darlığı ve hırıltılı teneffüs kabilinden solunumsal belirtiler de akciğer kanserinin tamamı aşamalarında ortaya çıkabilir. Sinsi gelişen akciğer kanserinin ehemmiyetli nezdinde işareti bulunan dem darlığı, gerektiği halde önemsenmiyor. Yaşlı ve şişman şahıslar dem darlığını yaşlarına bağlarken, canlı şahıslar de işlerinin yoğunluğundan doktora gitmeyi boşlama ettiklerini belirtiyor. Ancak akciğer kanserinde er tanının dirimsel ciddiyete erbap bulunduğunun unutulmaması gerekiyor. Beşinci kendisine ahenk kısıklığı ve yutma güçlüğüne de ilgi edilmeli. Akciğer kanserinin belirtilerden birisi bulunan ahenk kısıklığı ve yutma güçlüğü de harfiyen öteki belirtiler kabilinden nice sebepten dolayı kaynaklanabiliyor. Soğuk algınlığı kabilinden nezdinde boyut yapılmaksızın gelişen ahenk kısıklığı geliştiğinde doktora başvurulmalıdır.”

Halsizlik, parmaklarda çomaklaşma, delik kapağında düşme
Dr. Öğr. Üyesi Külah, laflarını şu halde sonlandırdı: “Altıncı tam halsizlik arazi alıyor. Akciğer kanserinde acele yorulma, daima kırgınlık hissi ve halsizlik atlanmaması müstelzim belirtiler arasında. Türkiye'de aşırı yayılmış bulunan güçlü eksikliği anemisinden sezonluk şartlara, günce yaşamın hararetli koşuşturmacasından ruh bilimsel sıkıntılara değin nice sebepten dolayı kaynaklanabilen halsizlik günce yaşamı negatif etkiliyorsa ve teneffüs şikayetleri haremlik ediyorsa akciğer taraması yaptırılmalıdır. Yedinci tam bulunan, el ve kadem parmaklarının uçlarındaki güzel dokunun şişip yuvarlaklaşmasıyla oluşan çomaklaşma nice hastalıkta görülebileceği kabilinden akciğer kanserinde de ortaya çıkabilir. Sekizinci özellik ise beden ağrısıdır. Kanserin yayılması yerinde sırt, omuz, kürek kemiği, kol, vale ağrıları yahut beyne sıçramışsa hararetli giriş ağrısı ehemmiyetli belirtiler kendisine kendini gösterir. Boyunda ve köprücük kemiğinin üstündeki bezelerde çoğalma ise ilkin akciğer kanserine ayraç edebilir. Dokuzuncu tam da derişik tekrarlayan enfeksiyonlar bulunuyor. Bronşit ve batar kabilinden teneffüs yolu enfeksiyonlarının derişik tekrarlaması ve iyileşmemesi de belirtilerdendir. Özellikle 15 yıldan henüz derinlemesine müddet günde nezdinde paket sigara içen yahut sigarayı bırakmasının üstünden 15 sene geçmemiş olanlar kesinlikle yılda nezdinde kere tarama yaptırmalıdır. Son kendisine delik kapağında düşmede belirtiler arasındadır. Akciğerin fevk bölümüne yerleşen nezdinde kitle, bazısı sinirlere edisyon yaparak kolda ve omuzda ağrıya, ahenk kısıklığına, delik kapağı düşüklüğüne bozukluk olabilir. Göz kapağında tedenni ve delik bebeğinde küçülme ile yüzün bire nezdinde tarafında terleme olmaması kansere ayraç edebilir. Bu boyut Horner sendromu kendisine bilinir. Eğer bu belirtilerden nezdinde yahut birkaçı gözleniyorsa sayaç kaybetmeden nezdinde döş rahatsızlıkları uzmanına başvurulmalı.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler