USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir'

Ağız kokusu sorunun altında birçok faktörün toprak aldığını tamlayan Prof. Dr. Vedat Göral “Sinüzit, uykuluk enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, diyabet hastalığı hastalığı, reflü, süt şekeri intoleransı, gayrı kimi göden hastalıkları,

'Ağız kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir'
22-07-2022 10:05
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, doğrudan herkeste tanıdık dudak kokusu karşı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Vedat Göral, dudak kokusunun sebebi adsız sansız bir esenlik sorunu bulunduğunu belirterek, “Ağız kokusu çok yoğun görülmekte ve kişiyi erinçsiz eder. Ağız kokusu vakayiname olabilir. Sosyal, ruh bilimsel ve illet açısından eşler arasında, iş durumunda arkadaşlarla, toplumda iletişimde bazısı problemlere ne olabilir. Ağız kokusu bulunan bir insan öncelikle, dudak ve diş rahatsızlıkları ile kulak koku alma organı geçit kısmına gitmeli, icabında nefesi de kokuyorsa döş rahatsızlıkları kısmına gidip araştırma olmalıdır. Bundan sonraları yapılacak iş, iç görüm ve ultrasonografi yapılarak iç organlar inceleme edilir. Gerekirse bazısı içki tetkikleri ve soluk ölçümleri de yapılarak, dudak kokusuna ne bulunan bağlam araştırılmalıdır” dedi.

''Sigara en ehemmiyetli faktördür''

Ağız kokusunu tetikleyen besinlere de yer veren Prof. Dr. Vedat Göral, şöyleki bitmeme etti: ''Yenilen gıdalar da dudak kokusuna kez açar. Örneğin; soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, bazısı peynirler, balık ve bazısı asidik içecekler, kıraathane kabil gıdalar, düşüt karbonhidratlı gıdalar nefeste keton kokusuna ne olabilir. Sigara da dudak kokusuna ne bulunan ehemmiyetli bir faktördür. Bunun birlikte dudak hijyeninin de önemi büyük, derneşik adına yahut dişlerini on paralık fırçalamayanlarda, besin maddelerinin dudak ve diş aralarında kalması sonucu, ağızda biriken bakteri ve besin artıkları kararı dudak kokusu kaçınılmazdır. Dişlerdeki çürükler, diş hitit rahatsızlıkları da dudak kokusuna ne olabilir.''

''Sağlık problemleriniz var ise dikkat''

Prof. Dr. Vedat Göral, bazısı esenlik problemlerinin de dudak kokusuyla irtibatlı bulunduğunu ayraç ederek, ''Sinüzit, uykuluk enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, reflü hastalığı, süt şekeri intoleransı, gayrı bazısı göden hastalıkları, midede mevcut helikobacter pilori mikrobu, bazısı böbrek ve uykuluk rahatsızlıkları da bu bir hale ne olabilir. Tükürük salgısının ehliyetli olmaması da dudak kuruluğuna ne olabilir. Tükürük bezi hastalıkları, bazısı kelep nesiç hastalıkları, bazısı ilaçlar ve ağızdan yoğun soluk alma, tükürük salgısının azalmasına ne olur. Ağız ortamında enfeksiyona ne bulunan hallerde da dudak kokusu kaçınılmazdır. Bunlara ek adına bazısı ilaçlar; antihistaminikler (kaşıntı giderici), bazısı hacet söktürücü ilaçlar da taraf bulaşık adına biçimsiz dudak kokusuna ne olabilir. Sabah oluşan dudak kokusu ise birçok dimdik bireyde, karında biriken gazlardan ve lisan sırtında üreyen bakterilerden kaynaklanabilir. Hamilelik devrinde de hormonal değişimler, ehliyetli likit alamama, yiyecek alışkanlığının değişmesi, bulantı ve gaseyan sonucu, insanlarda biçimsiz dudak kokusu olabilir. Alkol kullanımı, çok dozda vitamin ilacı tüketimi de dudak kokusuna ne olabilir. Ağız kokusu, arada bir ruh bilimsel olup, hastanın duyduğu fakat yakınlarının duymadığı, kokunun bulunmadığı bir ağzı kokusu halinde de olabilir. Burunda tıkanıklık olanlarda, ağızdan yoğun soluk almaya ilişkin da, biçimsiz dudak kokusu oluşabilir'' halinde konuştu.

''Dilinizi de fırçalayın''

Ağız kokusuna ne bulunan durumun behemehâl araştırılması gerektiğine ayraç fail Prof. Dr. Vedat Göral, ''Ağız hijyenine behemehâl nazarıitibar edilmeli, dişlerin derneşik bakımı ve derneşik fırçalama yapılmalıdır. Bol su tüketilmelidir, sade sakız, tarçın, nane, maydanoz yahut reyhan kabil otlar (çiğnenerek) tüketilmesi ince kazanım sağlar. Herhangi bir illet var ise örneğin; reflü hastalığı, göden hastalığı, diyabet gibi, ilgilendiren bölümlerde insan otama edilmelidir. Ağız kokusunun sebebi geçer not bir ilaca ilişkin ise ilgilendiren hekim ile görüşülüp, ilacın kesilmesi yahut bambaşka bir ilaca geçilmesi gerekir. Ağızdaki takma ve köprüler güzel temizlenmeli, icabında diş ipi kullanılmalıdır. Ağızda tutya içeren gargaralarının kullanılması, dilin fırçalanması da yapılmalıdır. Ağız kuruluğu varsa, yakıştırma tükürük içeren ilaçlar başvuru edilmelidir. Bir epizot limonu emebilir yahut onu bir bardak suya karıştırabilirsiniz. Ağız boşluğunda mevcut bakterilerin artıkları bulunan sülfürlü bileşikler biçimsiz soluk kokusuna ne olur. Bu etapta kıraathane dişlemek sülfür bileşenlerini ortadan kaldıracaktır. Elma ağızda biçimsiz koku nötralize fail paslı polifenoller içerir. Çocuklarda dudak kokusu oluşuyorsa, bebek rahatsızlıkları uzmanına danışılmalıdır. Beyaz un, alkan şeker, glikoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış hepsi gıdaların tüketimi azaltılmalıdır'' sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler