USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

86 yaşındaki hasta kornea nakliyle yeniden görmeye başladı

İki gözü de giderek göremez bir duruma mevrut 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş salim gözüne meydana getirilen kornea nakliyle yeniden görmeye başladı.

86 yaşındaki hasta kornea nakliyle yeniden görmeye başladı
26-12-2022 15:06

Büyük mevki canlı buğulu kadın, “Sanki gözümün pınarına başlı çakıyorlardı demincek görüyorum, başkası de görsün istiyorum. Allah razı olsun bu korneaları verenlerden, ölünce benim gözümü, apayrı organlarımı da alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanın en dobra şeyi, körlükle dünyan kararıyor. Gözümü yorarım da müşterek nesne mümkün diyerek korkuyorum, yok ise baş döndürücü mükemmel görüyorum” dedi.

Güngören'de canlı 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş, 2 sene arayla dü bakış açısından de aksu operasyonu geçirdi. Edinilen bilgiye uyarınca devir ortamında gözlerinde batmalar, ağrılar ve görme kaybı oluştu. Gün geçtikçe nereyse tek göremez duruma mevrut buğulu kadın, yeniden doktorların yöntemini tuttu. Yaşlı hanıma meydana getirilen muayenelerde kornea nakli olması gerektiği belirtilirken sıraya alındı. Okumuş'un sırasının gelmesiyle Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi'nde Göz Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım ve kadrosu çeşidinden bozulmamış gözüne lammeller kornea nakli (Korneanın dört dörtlük kıvrım değil çabucak fevk katmanının değiştirilmesi) işlemi yapıldı. Başarılı güzeşte operasyonun peşi sıra bozulmamış gözü yeniden görmeye başlamış bulunan Vasfiye Okumuş ve ailesi şişman neşe yaşadı. Birlikte yaşamış bulunduğu bakıma eksikli bulunan oğluna baktığını kail Okumuş, görememesi sonrası yaşamın kendisi düşüncesince baş döndürücü mütekait bulunduğunu anlattı. Yaşlı kadının bozulmamış gözünün peşi sıra sol gözünün görmesi düşüncesince de dizi eylem gerçekleştirmeyi planladıklarını özetleyen Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, operasyona müteveccih de bilim verdi.

“Şahane görüyorum, korkuyorum, yorarım da müşterek nesne mümkün diye”

Gözlerinin devir arasında görmemeye başlamasının kendisi düşüncesince şişman zorluklara ne bulunduğunu özetleyen 86 yaşındaki Vasfiye Okumuş, “Önceden Kur'an'ı baş döndürücü dobra okuyordum, sonradan harfleri küçülmeye başladı. Gözüme müşterek acayiplikler, kararmalar, tadilat olmaya başladı, anca bitmeme etti. Sonra dert başladı, neymiş gözümün pınarına başlı çakıyorlar, yarıyorlar. Ben buna dayanamam, gözümden dun sular akıyor. Hanım müşterek doktorumuz vahametli dedi, ondan sonradan bizlere sav verdi. Hastaneye yatırdılar, ameliyatımı baş döndürücü dobra yaptılar. Şimdi görüyorum, ilkin diyordum ki bana birisi kâfi boydak yetmiyor ötekini de istiyorum. Onu dobra görür görmez ötekini de yapın diyorum, Allah razı olsun bu korneaları verenlerden, geçenlerde ölürsem alabilirlerse benim gözümü de alsınlar. Daha apayrı azalarımda var, geçer olursa böbrek denli apayrı şeyleri de alabilirsiniz. Körü gördürmek dünyanın en güzel, en nimetli müşterek şeyi, sifilis baş döndürücü kötü dünyan kararıyor. 86 yaşındayım müşterek oğlum mevcut ihtiyaçlı benimle duruyor, geriye küsurat dört başı mamur işlerle ego ilgileniyordum, kaldım, Allah körlüğü düşmanıma vermesin. Kur'an okumaya başladım, müşterek cüzü okuyorsam, öbürüne korkuyorum, yorarım da müşterek nesne mümkün diye, yok ise baş döndürücü mükemmel görüyorum. Rüyasını gördüm ondan sonradan beni buraya çağırdılar, baş döndürücü dobra müşterek nesne istiyorum ki herhangi müşterek insanoğlu bu bağışı yapsın. Kur'an okuyamıyorum, temizliği, yemeği ego yapacağım, dışarıda apayrı işlerim olmaktadır görememem benim düşüncesince baş döndürücü ağırbaşlı oldu. 86 yaşındaki kişi, müşterek köşeye çekilir, oturur ancak benim anca değil. Benim sorunlarım çok, bakacak bireylere mecburiyim, gücüm de mevcut ancak delik gidince mahvoldum” dedi.

“Bozulan uslu tabayı değiştirdik bozulmamış gözün görmeye başladığını gözlemledik”

Hastasının özelliğine müteallik bilim verici Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Yıldırım, “Hastamız 86 yaşındaydı henüz geçmiş herhangi müşterek dü gözden aksu cerrahisi geçirmişti daha sonra da korneasında bozuk para ortaya çıkmıştı. Buna müteallik gerçek müşterek görme kaybı vardı bununla ortak ağrıları batmaları vardı. Bu bağlamda yaşamı baş döndürücü negatif etkilenmişti dü gözü bulunduğu düşüncesince de bundan böyle evindeki işlerini yapması imkansız duruma gelmişti. Kendi bakımı ve çevresindekilere ihtimam vermez duruma gelmişti. Korneası bozulan hastalarımızda eskiden dört dörtlük kıvrım kornea nakilleri yapıyorduk boydak şuan gelişen teknik, bilgi, becerilerimizle baş başa bundan böyle lammeller kornea nakli kısaca katmanlı kornea nakli dediğimiz 10-15 mikronluk zarların değişimiyle baş başa çabucak bozulan tabakanın değişimiyle bu ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Hastamızda da bozulan içteki uslu tabayı değiştirdik ve daha sonra bozulmamış gözün görmeye başladığını gözlemledik. Sağ gözü sağlığına kavuşturduk demincek mükemmel sol gözü var. Bu ameliyatta dört dörtlük kıvrım korneayı değişmediğimiz düşüncesince gayrı geçmişteki ameliyatlara uyarınca ret riskleri henüz az. Bununla baş başa hasta baş döndürücü henüz acele rehabilite olabiliyor, çabucak günce aktivitelerine dönebiliyor. Burada kornea naklinin, bağışının nesiç ve örgen bağışının ne denli ehemmiyetli bulunduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Artık yüzdelik 1'ler yöresinde görüyordu, görmesi nispeten arttı”

Vasfiye Okumuş'un bozulmamış gözünün görmeye başladığını ve hastanın yeniden görmesinin tamamı kadrosu baş döndürücü bahtiyar ettiğini aktaran Doç. Dr. Yıldırım, “86 yaşındaki fiziksel şekilde çalışkan hastamızın yaşama kavuşması, gine günce işlerini yapması yerine nispeten önemli, eleştiri müşterek ameliyattı. Ameliyattan geçmiş hastamızın görme kaybı baş döndürücü ileriydi, bundan böyle görmesi el hareketi düzeyindeydi. Şu anda günce aktivitesini yapabilecek düzeylere çıktı. Bunun indinde ağrıları, batmaları o hararetli hastalığı da nispeten azaldı, herhangi müşterek güzeşte devir henüz elleme hissedecek. Görmeyen, ıstırabı bulunan müşterek hastanın sağlığına ulaşması müşterek doktor düşüncesince güvenilmez motive edici, güvenilmez müşterek son gerçekten. Özellikle 86 yaşında müşterek hastanın bu biçimde bizlere dobra şeyler söylemesi bizi de baş döndürücü bahtiyar ediyor. Bu cerrahi müdahale tekniğiyle kısaca sağlıksız bugün arasında gerçekte tığ bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Biz kornea naklini yapmadan geçmiş hastamızın görmesi bundan böyle yüzdelik 1'ler civarına, el hareketi düzeyine düşmüştü. Ameliyattan sonradan onun da bizim de yüzümüz gülmeye başladı. Çünkü görmesi nispeten arttı, işlevsel hayatına, hayatına arka döndü. Hastamızı sağlığına kavuşturmaktan ötürü mutluyuz, bu çabucak burada nihayetlenen müşterek proses değil daima tığ de izlem olacak. Diğer gözü de baş döndürücü aşkın az el hareketi düzeyinde görüyor. Yüzdelerle anlatım kılmak icabında yüzdelik 1-2'ler diyebiliriz” dedi.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler