USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

60 yaşından sonra her 5 erkekten biri bu sorunu yaşıyor

60 yaşın üstündeki her iptidai erkekten ikisinde dobra işkilli kestanecik büyümesi yaşandığını tamlayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, bu hastalığın tedavisine değinerek, “HoLEP yöntemi ile kestanecik çıkarılıyor ve hastalar aceleci bir halde iyileşerek g?

60 yaşından sonra her 5 erkekten biri bu sorunu yaşıyor
27-01-2022 10:29

Erkeklerde ilerleyici yaş zımnında vücutta oluşan hormon değişikliklerinden meydana gelen güzel işkilli kestanecik büyümesi (BPH) tedavisindeki gelişmeler, hastaların hayat kalitesinin düzelmesine asistan oluyor. Prostat büyümesi belirtileri, teşhisi ve tedavisi karşı detaylı bilgelik sağlayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Başeskioğlu, baylarda prostata ilişkin afiyet sorunlarının er teşhisi düşüncesince kontrollerin derneşik bir halde yaptırılması icap ettiğini vurguladı.

İdrar şikâyetleri en ehemmiyetli belirti

Günümüzde 60 yaşın üstündeki her iptidai erkekten ikisinde güzel işkilli kestanecik büyümesi yaşandığını aktaran Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, 80 yaşın üstünde bu oranın yüzdelik 90'a ulaştığını kaydetti. İdrar kanalı ve mesanenin kestanecik çeşidinden daraltılması zımnında oluşan belirtileri “idrar çıkışının geç başlaması, kesif idrara çıkacak ihtiyacı, akşam olunca de idrara çıkma, mesanenin geç boşalması, idrarın kusursuz yapılamadığı hissi, kesif lüzum yolu enfeksiyonu ve mesanede taş” yerine sıralayan Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, “Prostat büyümesi dokuncasız olsa da hastalık bulunduğu şikâyetler hayat standardını son basamak aksi etkiler. Bu sorunu yaşayanlar akşam olunca kesif uyandığı düşüncesince güzel dinlenemezler, gündüzleri kesif pıtrak wcye gitme gereksinimi hissederler. Bu sebeple levent boylu geçindiren görüşmelerden, tatillerden, levent boylu yolculuklardan kaçınırlar. Hastanın hayat standardını düşüren bir sorun durumuna gelir” sanarak konuştu.

Hasta öyküsü ve afiyet muayenesi ile tanılama konuyor

Prostat büyümesinin tanısının detaylı hastalanmış öyküsünün katılması ve fiziksel afiyet muayenesi ile konduğunu özetleyen Prof. Dr. Başeskioğlu, başkaca lüzum örneğinin kestanecik ve lüzum yolu enfeksiyonun tespitinde asistan bulunduğunu kaydederek, “Her dü enfeksiyon da kestanecik büyümesi belirtilerine benzeşim şikayetlere defa açabilir. Ayrıca kestanecik kanseri riskini de elimine etmek düşüncesince kanta PSA kısaca kestanecik özellikli antijen testine de bakılabilir” ifadelerini kullandı.

“HoLEP yöntemi ile her boyutta kestanecik endoskopik yerine otama edilebiliyor”

İyi işkilli kestanecik büyümesinde tedavinin hastanın şikâyetlerine gereğince planlandığını tamlayan Prof. Dr. Başeskioğlu, bol sızıltı durumlarında çare tedavisine başvurulduğunu aktardı. İdrar yapmada ağırbaşlı meşakkat yada lüzum yapamama durumlarında gecikilmemesi icap ettiğini vurgulayan bevliye uzmanı, kestanecik büyümesi tedavisinde “altın standart” olmaya namzet bulunan HoLEP yöntemi karşı şöyleki bilgelik verdi:

“İlaç tedavilere karşın sıkıntıları bitmeme fail hastalarda cerrahi gündeme gelebileceği üzere lüzum etme problemleri alevli bulunan grupta da önceki alternatif yerine akla gelmektedir. HoLEP, güzel işkilli kestanecik büyümesi bulunan ve cerrahi teşebbüs mucip bu takım hastalarda da uygulanabilen yöntemdir. HoLEP, prostatın holmiyum lazer ile parçalanarak çıkarılması demektir. Her boyutta kestanecik bu yöntemle endoskopik kısaca gizli yerine otama edilebilir. HoLEP ile prostatın lüzum akışını engelleyebilecek topu topu dönem çıkarılabildiği düşüncesince başta ağırbaşlı derecede olgun hastaların tedavisi düşüncesince de ehemmiyetli bir seçenektir” ifadelerini kullandı.

Her yaştan hastaya uygulanabiliyo

Prof. Dr. Barbaros Başeskioğlu, güzel işkilli kestanecik büyümesi sorunu canlı hastalarda geçer HoLEP düşüncesince bir yaş haddi bulunmadığını tabir ederek “Bu yöntemde cerrahi müdahale lüzum kanalından bir endoskopla girilerek gerçekleştirilir. Herhangi bir kesi yapılmadığı düşüncesince de hastalanmış günce geçinme baş döndürücü aceleci dönebilir. İdrar akışının çabucak iyileştirilmesi, hastanede kalış süresinin çelimsiz olması, içki sulandırıcı çare kullanırken cerrahi müdahale olabilmeye olanak sağlaması ve gene kestanecik ameliyatı ihtiyaçının baş döndürücü az olması üzere kazanımlarıyla HoLEP, hastalanmış dostu bir formül yerine öne çıkıyor” dedi.

Mısra Ezginur Göçer
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler