USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

1,5 milyon yeni HIV vakası dünyayı tehdit ediyor

Bugüne denli 40 milyon ferdin ölümüne etken bulunan AIDS ile ilgilendiren farkındalığı yükseltmek namına 1 Aralık Dünya AIDS gününe hususi açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, 2021 senesinde 650 bin ferdin HIV münasebetli emraz dolayısıyla hayatını kaybettiği

1,5 milyon yeni HIV vakası dünyayı tehdit ediyor
30-11-2022 12:08

Dünya genelinde 40 milyon insanın bugüne denli ölümüne etmen bulunan AIDS ile ilgilendiren farkındalığı yükseltmek yerine 1 Aralık dünya gelinde “AIDS Günü” şekilde anılıyor. Pandemi ondan sonra DSÖ verilerine gereğince mevrut AIDS-HIV enfeksiyonu olaylarında çoğalma yaşandığına müteallik uyarılarda mevcut Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, 2021 senesinde 650 bin insanın HIV münasebetli emraz dolayısıyla hayatını kaybettiğini ve müşterek sene süresince tahminî 1,5 milyon insanın şimdi HIV virüsünü kaptığını dile getirdi.

“Türkiye'de de gidiş düşünce verici”

günümüzde dünyada toplanmış tahminî 38,4 milyon insanın HIV zait olduğuna nazarıitibar çekici Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Bunların çoğunun (2/3'ü) Afrika kıtasında bulunduğunu belirterek, “Ülkemizde ise vakaların bildirilmeye başlandığı 1985 yılından 2021 yılına denli toplanmış tahminî 33.000 HIV zait erkek belirleme edildi. 2021 senesinde 3000 yeni vaka belirlendi. Sağlık Bakanlığının verilerine gereğince vatanımızda illet trendindeki çoğalma düşünce verici” dedi. İlaç tedavisinin uygulanabilir bulunmasına karşın virüsün vücuttan ağız ağıza atılamadığının da altını çizen Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, en güzel tedavinin virüsle tek dek etmemek bulunduğunu belirtti.

HIV Enfeksiyonun gelecek safhası, AIDS

Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, Türkçe açılımının insanoğlu immunyetmezlik virüsü bulunan HIV üzerine bilinmesi gerekenleri şöyleki anlattı, “Bağışıklık sistemini zayıflatan HIV virüsü, ayrışık enfeksiyonlara, kanserlere ve romatizmal hastalıklara münasebet olur. HIV virüsü vücuda girdikten sonraları aheste yavaş, muafiyet sistemini düzenleme fail ve düzenleyen en ehemmiyetli hücreleri, CD4 hücrelerinin sayısının azalmasına münasebet olur. Tedavi edilmediği takdirde, seneler süresince muafiyet sistemini gelecek derecede bozar. Enfeksiyonun gelecek safhası bulunan AIDS kısaca Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu şekilde isimlendirilen safiha meydana gelir” dedi.

“Enfeksiyonun etapları insana gereğince tahavvül gösteriyor”

HIV enfeksiyonunda belirtilerin enfeksiyonun aşamasına gereğince değiştiğine yer veren Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonraları önceki beş altı hafta süresince tek icmal olmayabileceği denli ateş, başlangıç ağrısı, ten döküntüsü, geçit ağrısı enflüanza belirtilerinin başlangıç gösterebileceğine ayraç etti. Şerefhanoğlu başkaca hastalığın, derinliğine seneler belirtisiz seyredebildiğini ancak, otama edilmediği takdirde gelecek etaplarda ak kan bezlerinde şişme, kilogram kaybı, ateş, ishal, ayrışık kanserler, alevlenmiş enfeksiyonlar ile izleyerek ölüme münasebet bulunduğunu söyledi.

Bulaş yollarına dikkat, ana sütünden bebeğe geçiyor

Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu HIV'in kan, emzirme, semizlik ve vajinal sıvılara dek ile bulaştığını hatırlatarak, söz gelişi enfeksiyonu haiz insanın kanıyla dek etmiş enjektörün batması, kanın şahısların delik yahut ağzına teması ile bulaşabileceğini dile getirdi. Kanın berk cilde teması ile enfeksiyonun bulaşmayacağını tamlayan Prof. Dr. Şerefhanoğlu fakat HIV zait annenin sütünden emzirme ile bebeğine bulaşabileceğine nazarıitibar çekti. Günümüzde virüsün en yoğun eşeysel sefer ile bulaştığını kail Şerefhanoğlu, “Gebelik esnasında anneden meşime içerisindeki fetüse virüs geçebilir” niteleyerek bilgelik verdi.

“Piercing ve çarpma yaptırırken sterilizasyona nazarıitibar edin”

Şerefhanoğlu, korunmasız eşeysel birlikteliğin yanında HIV virüsünün bulaşması düşüncesince riskli eylemleri ise şu biçimde sıraladı: Ortak iğne kullanılması, sonuçsuz sıfır malzemelerle meydana getirilen piercing dövme, afiyet çalışanlarında kaymakamlık ile iğne batması, klamidya, er suyu soğukluğu denli ayrışık eşeysel yolla bulaşıcı enfeksiyonların varlığı

“Günlük basit tavırlar ile HIV virüsü bulaşmaz”

Şerefhanoğlu, bulaş yollarını aşina olmak denli riziko taşımayan günce basit davranışları da öğrenmenin maşer sağlığı açısından rahatlatıcı bulunduğunu belirttiği açıklasına şöyleki bitmeme etti:

“Örneğin; yanak yahut dudaktan öpüşmek, selamlaşmak, ayrımsız kabadayı yemek, eş abdesthane banyoyu kullanmak, karşılaşma yapmak, ayrımsız kalemi yahut bilgisayarı kullanmak, ayrımsız odada yahut tam oturmak, ayrımsız tişörtü etmek denli eylemler ile virüs bulaşmaz. Bir öteki ehemmiyetli madde ise, HIV virüsüne can alıcı tedaviyi düzlük (antiretroviral tedavi-ART) ve virüsü baskılanmış şahıslar eşeysel alışveriş ile virüsü bulaştırmaz. HIV virüsünün bulaşmasını engel olmak düşüncesince eşeysel ilişkide kötü kullanılması kayıt ve önemlidir.”

“Kan testleri ile canlandırma ediliyor”

HIV enfeksiyonun teşhisinde en yoğun antikor testlerinin kullanıldığını kail Şerefhanoğlu, virüsün vücuda girmesinden sonraları 1 ay süresince çoğu kez antikorların oluştuğunu anlatı. Ancak belirleme edilememesi şeklinde testin 3 ay sonraları tekrarlanması icap ettiğini vurguladığını hatırlatan Şerefhanoğlu, antikor testi zait bulunan bireylerin teşhisin kesinleşmesi düşüncesince ayrışık teyit testlerinin yapılması icap ettiğini tabir etti. Şerefhanoğlu, “Halk sağlığı müdürlüklerince meydana getirilen teyit testinin zait gelmesi ondan sonra erkek HIV zait tanısını almış olur” dedi.

“İlaç tedavisi uygulanıyor fakat virüs vücuttan ağız ağıza atılamıyor”

Şerefhanoğlu, antiretroviral (ARV) ilaçlar ile HIV hastalığının tedavisinin yönetilebildiğini fakat HIV virüsünü vücuttan ağız ağıza atamadığının altını çizdi. Bu ilaçların fakat muafiyet sisteminin bozulmasını engellediğini ve iyileşmesini sağladığını kaydeden Şerefhanoğlu, bu günlerde bu enfeksiyonun tedavisinde ilaçların başlangıç döndürücü can alıcı bulunduğunu söyleyerek, “Bireyler çare tedavilerine yaşam boyu bitmeme ettikleri takdirde dosdoğru ve nitelikli alışılagelen müşterek yaşam sürerler. Bu tedaviler ile HIV bundan sonraları şeker hastalığı gerilim denli süreğen müşterek illet vaziyetini aldı. mühim bulunan hastalığın ilerlemeden canlandırma edilmesi ve tedavinin derneşik şekilde bitmeme ettirilmesi” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler