Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü küçüklere öğretmeyi amaçlıyor

Oyun çağındaki çocukları, oyuncak ve kitapla buluşturmak şartıyla Gönüllü Hareketi Derneği çeşidinden yaşama geçirilen Küçükçekmece'deki Oyuncak Kütüphanesi, küçük ziyaretçilerini bekliyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İstanbul

Onur Marketler teşrikimesai ve yardımı ile mart ayında Küçükçekmece'de oluşturulan kütüphanenin örgen sayısı tahminî 950'ye ulaştı.

Derneğin İletişim Koordinatörü Zehra Kaçmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kütüphanenin ilkinin 2018'de Bursa'da açıldığını ve halen bitmeme ettiğini söyledi.

Projeyi hâlâ sonraları İstanbul'a taşımaya değişmeyen verdiklerini dile getiren Kaçmaz, "Günümüz ekonomisinde aşırı temiz ortak proses içinde değiliz biliyorsunuz. Oyuncak, çoğaltan tüketime girdi. Aileler de çocuklarına oyuncak kabul etme dair başağrısı yaşıyor. Kütüphane de bu fikirle, evlatları oyuncağa, kitaba ferah ferah ulaştırabilmek hesabına ortaya çıktı. Gönüllü şekilde bunu yapıyoruz." dedi.

Kaçmaz, kütüphanedeki topu topu oyuncakların armağan usulüyle gerçekleştirme edildiğine dikkati çekerek, şu halde bitmeme etti:

"Marttan buyana 900'ü epey üyemiz var. Çocuk ailesiyle geliyor, ilkin ortak düzen endüstrisi zannediyorlar burayı. Biz aileye tanıtıyor, buranın oyuncak kütüphanesi bulunduğu kendisince bilgelik veriyoruz. Sonrasında isterlerse evladı örgen yapabileceğimizi söylüyoruz. Kabul ederlerse ortak şekil dolduruyoruz. Çocuğun burada istediği dü oyuncağı, kitabı yahut üç kitabı kabul etme hakkı mevcut ve alıyor. Biz onu en er ortak hafta, en geç ortak ay içinde getirebileceğini söylüyoruz."

Kütüphanede 0-8 hoşnutluk seslenme fail mürebbi oyuncakların yanında 7-15 yaşındaki küçüklere layıkıyla de kitapların bulunduğunu aktaran Kaçmaz, "Bağış konusunu da ailelere söylüyoruz. Zaten kendileri aracısız bizlere diyorlar ki, 'bizim de evde nice oyuncağımız var. Hani bebek da sıkıldı. Kenarda, köşede duruyor.' Biz de, 'O devir oyuncakları armağan şekilde alabiliriz. Burada bambaşka küçüklere verebiliriz.' diyoruz. Öyle ortak iş birliğimiz de olmaktadır ailelerle. Ayrıca gonulluhareket.org adresinden de armağan yapabiliyorlar kütüphaneye." ifadelerini kullandı.

Zehra Kaçmaz, katalog uygulaması ile bire ortak sürede ortak içtimai çalışmaya imza attıklarının altını çizerek, "Hem çocuğa hem de bebek aracılığıyla aileye dokumalı oluyoruz ortak nevi. Ekonomi açısından da aileleri desteklemiş oluyoruz. Çocuk mevcud bu istihlak çılgınlığı içinde burada paylaşmayı, hata sahibi olmayı öğreniyor." değerlendirmesini yaptı.

"Toplumda, eğitimde vesile eşitliğini sağlayıcı ortak proje"

Özen Grup Kurumsal İletişim Yöneticisi Nilay Taşçıoğlu ise Türkiye'de büyük mağaza içinde mevcut evvel katalog bulunduğunun altını çizerek, "Alışveriş hazırlamaya mevrut aileler burada çocuklarla bu arada hem ahit geçirebiliyor hem de parasız ortak halde oyuncak alabiliyor." dedi.

Kurum şekilde nice içtimai hata projesinde toprak aldıklarını kail Taşçıoğlu, "Bu kütüphane, eğitimde vesile eşitliğini gördüğümüz ve toplumda paylaşmayı sağlayıcı projelerden ortak tanesi bulunduğu düşüncesince canı içten dayanak noktası hasretmek istedik ve Gönüllü Hareketi Derneğine hakeza ortak düzlük sağladık. Kütüphanenin açıldığı günden itibaren aşırı ortak tomar üyesi var, aşırı ortak tomar da ilgi görüyor." biçiminde konuştu.

Taşçıoğlu, kütüphanenin kapısının topu topu İstanbullulara bariz bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Buranın gönüllüsü de olabilirsiniz. Bağış yapabilirsiniz. Herkesi, topu topu çocuklarımızı buraya bekliyoruz. Bu plan aşırı kıymetli. Çünkü toplumda, eğitimde vesile eşitliğini sağlayıcı ortak proje. Bununla bu arada toplumda filhakika mevcud paylaşma kültürünü hâlâ da sağlamlaştırmayı amaçlayan ortak proje. Bu nedenden dolayı hâlâ ortak tomar oyuncak kütüphanesinin olmasını istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. Umarız ki gayrı ilçelerde de çabucak oyuncak kütüphaneleri artar ve hâlâ ortak tomar bebek hâlâ ayrımlı oyuncaklarla, hâlâ ortak tomar kitapla ortak araya gelir. Güzel ortak doğacak düşüncesince dobra ortak çalışmaya imza atmış oluruz daim birlikte.

Kütüphaneye bağışlanan oyuncak ve kitaplar gönüllüler kabilinden ayrıştırılıp dezenfekte ediliyor. Yeni yetişek tedrisat yılı ile projenin hâlâ ortak tomar çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Projede fahri edinmek yahut armağan gerçekleştirmek arzu edenler oyuncakkutuphanesi@onurmarket.com yahut info@gonulluhareketi.org adresine eğilimli atabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Karadenizli tayfalar dünkü sezona Tekirdağ'da "vira bismillah" diyecek

2022-08-30 17:05 - Yaşam

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 25 senedir fariza veriyor

2022-09-06 11:06 - Teknoloji

TEKNOFEST yardımıyla rüyet sakat füru düşüncesince tasarladığı kurnaz bastonun üretimine başladı

2022-08-30 15:06 - Teknoloji

Dünya Motokros Şampiyonası'nın hanımlar mevsim şampiyonu Nancy Van De Ven oldu

2022-09-04 15:04 - Spor

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST faziletkâr çabuk yükleme istasyonu kadar birlikte yer

2022-09-02 19:04 - Teknoloji

Batshuayi, resmen Fenerbahçe'de

2022-09-03 00:03 - Spor

Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü küçüklere öğretmeyi amaçlıyor

2022-09-06 13:06 - Yaşam

Yapay zekaya ehil tarım aracıyla yabani otlarla uğraş edilebilecek

2022-09-03 19:04 - Teknoloji

MKE Ankaragücü-Beşiktaş maçının böylecene sahaya girerek oyuncuya hücumcu yandaş gözaltına alındı

2022-09-05 08:03 - Spor

Ece Seçkin Suluova’da hayranlarını coşturdu

2022-09-02 08:04 - Magazin

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam