Ek yerleştirmeyle 122 bin gence üniversiteli olma kapısı aralandı

YKS ek yeğleme yerleştirme kılavuzu ile yeğleme süreci yöntemince başladı. 2022/2023 yetişek tedris çağında üniversiteli olma şansını tespit etmek talip adaylar düşüncesince ek yerleştirmenin iri müşterek okazyon bulunduğunu kaydeden Rehberlik Uzmanı Sebahattin Kutlu, bu sür

Eğitim - 2 yıl önce

Üniversite tercihinde rastgele ortak parçaya yerleşemeyen adaylar, ek yerleştirme ile üniversiteye gitme şansına cemaat olabilecekler. Bu sene hukuk, keyif ve mühendislik derece bölümlerde bile ağır saptanca açığının olması üniversite adayları düşüncesince şişman yarar sağlıyor. Hemen doğrudan değme kısımda ve nice üniversitede saptanca boşluğu bulunduğunu hatırlatan İstanbul Aydın Üniversitesi Genel Sekreteri -Rehberlik Uzmanı Sebahattin Kutlu, uzmanlara danışılarak, cankulağı hazırlanmakta bulunan yeğleme listeleriyle 122 bin gencin üniversiteli olma hayallerinin asıl olabileceğini belirtti.

Ek yerleştirmede önemsenmesi müstelzim aşırı ağır ortak saptanca sayısı bulunduğunu kaydeden Kutlu, “Yaz çağında 900 bin saptanca düşüncesince yeğleme maratonuna girilmişti. Adaylar üniversiteye yerleşti ve 13 bin nefis ortak saptanca açıkta kalmıştı. Bir de yerleşip kaydolmayan öğrenciler oldu. Bunlar da eklendiğinde şu an ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda 122 bin nefis üniversite kontenjanı var” dedi.

Adaylar zat puanlarının tuttuğu bölümleri yeğleme edebilecekEk yerleştirme muktedir olmak düşüncesince mukteza kriterler bulunduğunu tamlayan Kutlu, “Herhangi ortak üniversiteye yerleşmemiş sözlü arkadaşlarımızın tüm ek yerleştirmeden yararlanabilir. Kontenjan kılavuzunu inceleyip, kendilerine makul bölümleri bulup, aya puanlara özen ederek tercihlerini yapabilirler. Bunun haricinde adayın ortak kısmı yazabilmesi düşüncesince o bölümün aya puanı derece ortak puana cemaat olması da gerekiyor. Aday zat puanının ortak benek üzerinde bulunan bölümleri bile yazamaz. Bölümlerin aya puanları oluştuğu düşüncesince adayın da minimum aya benek derece ortak puanı olmalı. Adaylar zat puanlarının tuttuğu bölümleri yeğleme edebilecekler. Ek yerleştirmelerin evveli tercihten ortak farkı da yeğleme muktedir olmak düşüncesince muhtemelen ortak sevap yatırılması gerekiyor. Bu tutarı ayın 14'üne derece yatırmaları icap ettiğini unutmasınlar. Tercihler ise ayın 13'üne derece yapılabilecek” niteleyerek konuştu.

122 bin gencimize üniversiteli olma şansı doğduÜniversiteye yerleşen fakat yük yaptırmayan aşırı sayıda öğrencinin olmasının da ek tercihte kontenjanı arttırdığı kail Kutlu, “Birçok sözlü dört dörtlük anlamıyla ortak araştırı yapmadan yeğleme yaptı. Sonrasında baktılar ki bu bölümler veya üniversiteler kendileri düşüncesince makul değil. Kayıt yaptırmamaların ortak sebebi de ülke ve habitat meselesi olabilir. Dolayısıyla evveli tercihte yersiz artan 13 binlik kontenjan, yük yaptırmayan adaylar zımnında 122 bine çıktı. Geçmiş zamanlarda ise yüzdelik 12'lik yük olmama payı oluyordu. Bu sene de tahminî bu yörede yük zecir payı oldu. Ağırlık namına ön lisansta yük yaptırılmadığını gördük. Nitekim ek yerleştirme sebebiyle 122 bin gencimize üniversiteli olma şansı doğdu” biçiminde konuştu.

Başarı sırlaması şartı bazısı bölümlerin yeğleme edilmesine bariyer olduBu sene hukuk, keyif ve mühendislik derece bölgelerde eski yıllara kıyasla saptanca boşluğunun faziletli olmasının nedenini bu bölümlerdeki muvaffakiyet listesi şartı namına yorumlayan Kutlu, “Bu sene barajlar kaldırıldığı düşüncesince yeğleme yapabilen sözlü sayısı ortak eski senenin dü katına çıktı. Ancak adaylar istedikleri değme kısmı seçemedi zira bazısı bölümlerde muvaffakiyet listesi şartı var. Yani sözlü tababet fakültesini yeğleme buyurmak düşüncesince evveli 50 bin, diş hekimliğini yeğleme buyurmak düşüncesince evveli 80 bin, mühendislikler düşüncesince evveli 300 bin ve hususiyet kıraat etmek düşüncesince 125 bin muvaffakiyet sıralamasına cemaat olmalı. Bu bölgelerin içinde saptanca itibarıyla zat dağılımları da var. Baktığımız devir mühendisliklerde; elektronik beyin mühendisliği ve yazılım mühendisliğinde etraflı kontenjanlar dolarken, eski zamanlarda doluluk payı henüz ortak tomar bulunan yapım mühendisliği ve mimari derece bölümlerde henüz ortak tomar açıklık oluştu” ifadelerinde bulundu.

Kutlu, yerleştiği departman veya üniversiteden kıvançlı sıfır öğrencilerin departman ve üniversite tağyir şanslarının da bulunduğunu hatırlatarak, “Üniversiteye yerleştikten sonraları departman tağyir şansı değme devir vardır. talebe okumuş olduğu bölümden yahut üniversitesinden kıvançlı değilse ufki intikal yapabilir. Adayların üniversiteye girmiş olduğu sene zat puanın tuttuğu ayrıksı ortak bölüme, ayrıksı ortak üniversitedeki ayrımlı ortak parçaya intikal şansları var. Aynı kısmı ayrıksı üniversitede de okuyabilirler. Merkezi puanı tutmasa caba umumi hamiş averajı ile gine ufki geçişe başvurmaları mümkün. Bunun haricinde koşa anadal, yandal programları da öğrenciye ayrımlı ortak departman kıraat olanağı sağlıyor” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

Haftanın Öne Çıkanları

Christian Atsu Hatayspor'da

2022-09-07 00:03 - Spor

Ek yerleştirmeyle 122 bin gence üniversiteli olma kapısı aralandı

2022-09-08 20:02 - Eğitim

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 25 senedir fariza veriyor

2022-09-06 11:06 - Teknoloji

Dünya Motokros Şampiyonası'nın hanımlar mevsim şampiyonu Nancy Van De Ven oldu

2022-09-04 15:04 - Spor

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST faziletkâr çabuk yükleme istasyonu kadar birlikte yer

2022-09-02 19:04 - Teknoloji

Batshuayi, resmen Fenerbahçe'de

2022-09-03 00:03 - Spor

Küçükçekmece Oyuncak Kütüphanesi, paylaşma kültürünü küçüklere öğretmeyi amaçlıyor

2022-09-06 13:06 - Yaşam

Yapay zekaya ehil tarım aracıyla yabani otlarla uğraş edilebilecek

2022-09-03 19:04 - Teknoloji

"Yılın çırağı" seçilen 14 yaşındaki Samet, özlük işini oluşturmayı hedefliyor

2022-09-07 17:01 - Yaşam

Depremde hasar gören mahallenin duvarları kadın muhtarın çabasıyla renklendi

2022-09-06 15:08 - Yaşam

İlgili Haberler

FEDEK’ten iki lisans programına akreditasyon

14:07 - Eğitim

Uluslararası bilim topluluğu Türkiye’den uzman isme davet gönderdi

16:07 - Eğitim

BAU Global üyesi Bay Atlantic Üniversitesi NECHE akreditasyonu aldı

11:06 - Eğitim

Depremzede öğrenciler, eğitime çadır okullarda devam ediyor

15:06 - Eğitim

Depremden etkilenen öğrencilerden bahar yarıyılında katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak

14:07 - Eğitim

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam