30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

Samsun'da canlı dâhiliye uzmanı Dr. Mustafa Emin Dinççağ, kurduğu topluluk ve yazdığı kitaplarla 30 senedir diyabet hastalarının dünyasına dokunuyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Samsun

Kentte hususi birlikte hastanede çalışan, Karadeniz Diyabet Derneği Başkanı Dinççağ, AA muhabirine, 35 senedir dâhiliye uzmanı adına fariza yaptığını söyledi.

Ailesinde de diyabet hastaları bulunduğuna ayraç fail Dinççağ, 1990'lı yılların başlangıcında katılmış olduğu birlikte toplantıdan etkilenerek "diyabet platformu" adıyla çalışmalara başladığını, bu emek harcamaları 2000'li yılların başlangıcında cemiyet kurarak sürdürdüğünü anlattı.

Diyabet hastalarının bilinçlendirilmesi ve yaşadıkları zorlukları geçmek düşüncesince cemiyet çatısı altında örgütlü halde çalıştıklarını tamlayan Dinççağ, "Diyabetli Yaşam Derneği adına çalışmalarımızı sürdürdük. Diyabette çıkar yol tedavisi, mıhlı beslenme, alıştırma denli yetişek de tedavinin ehemmiyetli birlikte parçasıdır. Bir insanoğlu ne denli diyabeti biliyorsa otama o denli kalburüstü oluyor. Diyabetlilerin şuurlu olması düşüncesince icraat yürütüyoruz." dedi.

Daha sonraları Karadeniz Diyabet Derneğini kurduklarını ve halen başkanlığını yürüttüğünü aktaran Dinççağ, şu halde bitmeme etti:

"Sadece hastaları klinikte muayenelerde görüp yol sermek yetmiyor, hastaların dünyasına da tahavvül etmek lazım. Diyabet derneklerinin en şişman yardımı bu oldu. Ne yedi, ne içti, ilaçları ne kullandı? Yaşamında karşılaşmış olduğu problemleri ne çözeceği dair bilim edinirlerse hâlâ kalburüstü olacaklarını gördük. Diyabet hastası yalnız başına ayakta durabilirse, koku şekeri düşmüş olduğu devir yahut yükseldiği devir ne yapacağını bilirse, sofrasında neleri yiyeceğini, neleri yememesi icap ettiğini ayırabilirse, arıtılmış yiyeceklerinden kaçınırsa yaşamını hâlâ kalburüstü sürdürebiliyor, dirim kalitesi hâlâ elleme oluyor. Bunları fakat hastayla olabilirsek görebildik."

Dinççağ, diyabet ile faziletli tevettür kabilinden hastalıklarda moralin şişman önemi olduğunun altını çizerek, "Arkasında dayanaklık etmek bulunduğunu bilici hastalar hâlâ çelimli oluyor. Dernekler bunu baş döndürücü elleme sağlıyor, kuvvet donanması oluşuyor. Dolayısıyla otama de hâlâ kalburüstü olmaktadır ve hedeflerine hâlâ elleme ulaşıyorlar. Hastalar derneğe gelmiş şekilde maneviyat buluyor, verdiğimiz eğitimlerle bilinçleniyor, kuma problemlerini konuşarak rahatlıyorlar." niteleyerek konuştu.

Hastalarına hayır olabilmek düşüncesince kitaplar da yazdığını vurgulayan Dinççağ, "Bunlardan 3'ü diyabetlilere müteveccih kitaplardı. Kitaplarda diyabetlilerin faydalanacağı detayları paylaştım. Ne yiyip ne yememesi dair bilgiler var. Deneyimlerimi bu kitaplarıma aktardım." dedi.

Dinççağ, hastalarıyla duygudaşlık kurduğunu, onların yaşadıklarını anlamaya çalıştığını dile getirerek, "Kendinizi hastanın adına koymak, hastanın gelişigüzel faktörünü kıymetlendirmek lazım. Hastalarla duygudaşlık yapmanın, onu özlük adına koymanın, alışkanlıklarını elleme öğrenip ona uyarınca davranmanın muvaffakiyet getireceğine inandığım düşüncesince derneklerde hastaların dünyasına girdik." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

30 senedir diyabet dair zihin peyda etmek düşüncesince güç harcıyor

2021-11-13 12:55 - Sağlık

Bu senenin zeytin ve zeytinyağı toplam ürün tahmin emek harcamaları tamamlandı

2021-11-13 12:49 - Ekonomi

Felis’ten Allianz Türkiye’ye 6 ödül

2021-11-13 12:43 - Ekonomi

'Evladım' söylediği kuşlarına gayrisıhhi asırdır şefkatle bakıyor

2021-11-09 12:25 - Yaşam

Bingöllü sporcular ayak tenisinde Avrupa'da Türkiye'yi özümleme edecek

2021-11-06 14:00 - Yaşam

Çocukların görüntü dünyası mimar adaylarınca köy okullarının duvarlarına yansıtılıyor

2021-11-13 12:29 - Yaşam

OPEC'in yer yağı üretimi ekimde arttı

2021-11-11 17:54 - Ekonomi

Organları ters tarafta yaşıyor

2021-11-11 11:16 - Sağlık

Mobilya sahası 3,5 bilyon dolar ihracatıyla sene bitmeden rekor kırdı

2021-11-10 12:36 - Ekonomi

Stefan Kuntz: 'Duygusallığı ve disiplini birleştirmek gerekiyor'

2021-11-12 21:54 - Spor

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

81 ilin gazeteciler cemiyeti başkanı Trabzon’da bir araya geldi

15:00 - Gündem

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da iddiasını ortaya koydu

14:38 - Ekonomi

Ahıska Türkleri, 77 sene esbak sürgünde yaşadıkları acıları hafızalarından silemiyor

14:28 - Yaşam

Milli çalıştırıcı 15 yılda binlerce gence muaythai ve kick boksu sevdirdi

14:15 - Spor

Gölcük Tabiat Parkı'nda ara tatil yoğunluğu yaşanıyor

14:08 - Yaşam