USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yoğun bakımda hastalara hem onma aynı zamanda şefkatlilik eli oluyorlar

Adana kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde etkin hemşireler, dirimsel riziko altındaki hastaların dayanıklı otama sürecinde fariza alıyor.

Yoğun bakımda hastalara hem onma aynı zamanda şefkatlilik eli oluyorlar
13-03-2022 12:46
Adana

Adana kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde vazifeli hemşireler, yaşamla ahiret yolculuğu arasındaki hastaları yaşama düğümlemek düşüncesince savaş ediyor.

Kalp açısından asıl dirimsel riziko altındaki hastaları yakından izleme fail koroner yoğun bakım hemşireleri, tedavilerinin beraberinde hastalara ruhsal destekte de bulunuyor.

Hemşireler, bir aşırı devir yoğun bakımda yatan hastaların dirimsel bulgularında oluşacak en küçük değişikliklere alelacele müdahalede bulunuyor.

Adana kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi koroner yoğun bakım birimi mesul hemşiresi Nurgül Atalay (52), AA muhabirine, 35 yıldan beri fariza yaptığını söyledi.

Kentte ayrımlı hastanelerde çalıştığını ve 2004'den beri da koroner yoğun bakım hemşireliğini sürdürdüğünü özetleyen Atalay, bu işin şişman fedakarlık gerektirdiğini aktardı.

Atalay, hastalara felah olabilmek ve destekte bulunabilmek düşüncesince bir aşırı devir ailesini boşlama ettiğini belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gerçekten asıl koşullarda çalıştık. Zorlanarak çalıştığımız eyyam beli gücün gine de bu mesleği istekle ve beğeniyle yapıyorum. Bu iş yüzünden evlatlarımızın nice şeyine yetişemedik zira henüz ilkin şartlarımız henüz da ağırdı. Ben 40 günce bebeğimi bırakarak işe gelmiştim. Daha sonraları şerait henüz dobra oldu, düzentileme şartları, mevlit ve motorin izinleri düzeltildi. Daha da fazlasının yapılmasını istiyoruz."

Mesleklerinin içsel hazzının bulunduğunu dile getiren Atalay, şöyleki bitmeme etti:

"Annesinin babasının, evlatlarının dayanamadığı hastalara sabırla şefkatle yaklaşıyoruz. Onları daim kişi annemiz, babamız ve sevdiklerimiz hesabına koyarak karışma ediyoruz. Zor koşullarda çalışıyoruz gücün mesleğimizin ayrı ortak güzelliği var. Manevi aşırı nesne kazandırıyor insana. Hakkıyla güzellikleriyle yaparsan insanı içsel yönden tatminkâr ortak meslek. Hastanın ortak teşekkürü, duası bizlere yetiyor."

"Yoğun bakım hastalarına ruhsal dayanaklık etmek aşırı önemli"

8 maaş yüklü 27 yaşındaki şvester Ayşe Gölükçü de 7 yıldan beri çalıştığını, 4 senedir de yoğun bakım hemşiresi şekilde fariza yaptığını söyledi.

Yoğun bakımda emek harcamayı tekaüt bulunmasına karşın aşırı sevdiğini tamlayan Gölükçü, "Bakım yaptığım hastadan arka devir aldığımda beni bahtiyar ediyor. Yoğun bakım hastalarına ruhsal dayanaklık etmek aşırı önemli. Sabah ortak girdiğinde 'Günaydın', nasılsın?' düşünmek ilaçtan henüz aşırı otama edici ortak formül bence. Hani yaşlılar da çocuk denli ilgi, sevecenlik istiyorlar, tedavisini verirken az buçuk güler yüz, elbette bulunduğunu sormak, 'Biraz henüz iyisin' düşünmek caba iyileşmelerini sağlıyor. Hastaların duasını kabul etmek ruhsal şekilde beni de aşırı rahatlatıyor." niteleyerek konuştu.

Gölükçü, başta Kovid-19 sürecinde hastaları yaşama bağlayabilmek hesabına yoğun mesaiyle çalıştıklarına ayraç etti.

Hamileliğinin 4. ayında kendisinin de Kovid-19'a yakalandığını anlatım fail Gölükçü, şişman başağrısı yaşadığını fakat evimizdeki yalıtım döneminin peşi esna gine hastalarına felah olabilmek hesabına görevine döndüğünü anlattı.

Sorumlu şvester Ayşe Cin de 18 senedir fariza yaptığını ve dü çocuğunun bulunduğunu aktardı.

Eşinin kent haricinde emek harcaması zımnında ev ile hastane ortada yoğun ortak mesaisinin bulunduğunu özetleyen Cin, "Hem bu mesleği yapmış olup hem ana iktisap etmek aşırı tekaüt gücün işimi seviyorum. Allah'tan seviyoruz ki bu işi yapabiliyoruz, olmadan tekaüt olurdu. Psikolojik şekilde değme çeşitli yoğunluğu, zorluğu var. Burada eksiksiz enerjimi, sabrımı tüketiyorum eve gidip çocuklarımla istediğim derece ilgilenemiyorum." dedi.

Cin, yoğun bakımda hastalara tedavinin beraberinde ruhsal dayanaklık etmek de sağladıklarını, onlara maneviyat olmaya çalıştıklarını söyledi.

Yoğun bakımdaki hastaların derinliğine müddet bağlı ortamda kalmaları zımnında inam hallerinin kötüleşebildiğine dikkati çekici Cin, şunları kaydetti:

"Burada hastalarla kişi annesi, kız kardeşi denli dayanaklık etmek şekilde konuşmamız, lakırtı etmemiz gerekiyor. Diyelim evde şişman mesail yaşıyorsunuz gücün onları dışarda bırakıyorsunuz. Buraya geldiğinizde değme nesne bitiyor, işinizi yapıyorsunuz. Yüzünüzün gülmesi, bahtiyar olmanız ve fazlalık erke yansıtmak zorundasınız."

Merve Velioğlu, 4 yıldan beri yoğun bakım hemşiresi şekilde çalıştığını ve işini istekle yaptığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler