USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. gömlek temsilcisi

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden düzlük Gaziantepli yazma ustası Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. gömlek temsilcisi
17-01-2022 12:50
Gaziantep

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden meydan Gaziantepli değirmi ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

Geçmiş zamanlarda vatandaşların ayaklarını süsleyici fakat giderek teknolojiye yenmiş sakıt yemeniler, bu zamanlarda dünkü manken ve desenleriyle rastgele kesimin takdirini çekiyor.

Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu da dede mesleğini 130 senedir bire müşterek yerde sürdüren ailenin 4'üncü nesil temsilcisi.

Ankara'da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 11 Ocak'ta planlı "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni"nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül meydan Mehmet Orhan Çakıroğlu'nun, meydana getirdiği birbirinden iyi yemeniler, yerel ve ecnebi turistlerden uyanıklık görüyor, gayrimenkul dışına da ihraç ediliyor.

Yemeni ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, AA muhabirine, dede mesleğini müşterek asrı müşterek hayli süredir bitmeme ettirdiğini söyledi.

Mesleğe babasının yanı sıra başladığını özetleyen Çakıroğlu, ondan görüp öğrendiği halde ayrımlı tarzlarla yemeniler yaparak meslekte ilerlediğini anlatım etti.

Çakıroğlu, eskiden müşterek tane insan yemenilerin bulunduğunu ve bunların siyah, parafin veya al modeller bulunduğunu dile getirerek, şöyleki konuştu:

"Biz rastgele güzeşte çağ modelleri değiştirdik. Tabi modeller değişince bildirme istem artmaya başladı. Bununla bu arada gezinsel bölgelerden talepler gelmeye başladı. Ayrıca film sahası istem gösterdi. Harry Potter, Truva, Eragon, 300 Spartalı denli nice adlı sanlı filmlerin ve nice yerel dizinin ayakkabılarını yaptık. Her güzeşte çağ mesleğimizi müşterek tık üst çıkartmaya çalıştık. Tabi bunları yaparken de cebimizi hiçbir düşünmedik. Yemeninin ufkunu kesinlikle açabiliriz, kesinlikle gine bölüt bunu sevdirebiliriz, bilmeyenlere kesinlikle tanıtabiliriz? Bunları düşündük."

Yemeninin natürel deriden yapıldığını özetleyen Çakıroğlu, "Doğal deriyi insanlarımız unutmaya başladı. Derinin ne işe yaradığını bilici yok. Bizim köselemizi gösterdiğimizde, bu karton mu, diyenler caba oldu. Çünkü deriden ırak kalmaya başladı insanlar. Biz rastgele güzeşte çağ bu çıtayı yükselterek şeklimizi bu pozisyona getirdik. Şu an Gaziantep'te değirmi müşterek dal oldu. Ben 4'üncü nesil adına Gaziantep'te yemeniciliğin içerisinden mevrut müşterek tane kişiyim. Şu an aşırı sayıda insan bu işten atlatmak yiyor. İstihdam yarattığım düşüncesince de başkaca kendimle alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Yemeninin, müşterek Türk İslam sanatı bulunduğunu anlatım fail Çakıroğlu, "Orta Asya'dan Türklerle bu arada mevrut müşterek sanat. Örf, sayı ve geleneklerimiz denli unutulmayıp yaşatılması müstelzim müşterek dizge bulunduğunu düşündük ve bu mesleğin sürgit yaşaması düşüncesince sarfiyat ettik. Çünkü müşterek emek, kendisince teri ve mesleği teveccüh var." sanarak konuştu.

"Bu mesleği yapmaktan değer duyuyorum"

Çakıroğlu, kaybolmaya beniz markajcı mesleğe dirilik suyu olduklarını belirterek, "Bu mesleği yapmaktan değer duyuyorum. Yemenici Hayri ustanın evladı adına yemenicilik mesleğinden kazanılmış olduğu parayla büyütülmüş müşterek çocuğum. Bu mesleği ne denli çoğaltmak istesek de dizge bizi bırakmıyor. Bu dizge bundan sonraları kanımıza işlemiş. Kültürümüzde bulunan müşterek meslek. Mesleği bırakmayı yezitlik adına gördüm." dedi.

"ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya gönderiyoruz"

Şu anda 20'nin üstünde mensubu bulunduğunu aktaran Çakıroğlu, oğlunun da kendisinden sonraları mesleği bitmeme ettireceğini söyledi.

Çakıroğlu, ürettiği yemenilere gayrimenkul içi ve dışından koyu istem bulunduğunu anımsatarak, "Başta Amerika peyda etmek kıl payı İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya değirmi gönderiyoruz. Mesleğin kıymetini ve standardını bilen, natürel müşterek mahsul bulunduğunu bilici rastgele diyar ve şehre gönderiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler