USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yalnızlık arttıkça sosyal medya bağımlılığı da artıyor

Üsküdar'da, "Değişim Benden Başlar Sosyal Medya Farkındalığı" projesi kapsamında meydana gelen araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin zihnî uğraş mucit birlikte sosyal medya bağımlılığına eş bulunduğu belirlendi.

Yalnızlık arttıkça sosyal medya bağımlılığı da artıyor
15-06-2022 21:03
İstanbul

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Üst Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medyada 7 saatin üstünde devir geçiren, tabi yerine değerlendirilen ve yalnız hisseden gençlerin oranının enikonu efdal bulunduğunu belirterek, yalnızlık arttıkça bağımlılığın da arttığını tabir etti.

Üniversiteden meydana getirilen açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Kaymakamlığı ve Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında planlı "Değişim Benden Başlar Sosyal Medya Farkındalığı" projesi tamamlandı.

Üsküdar’daki ayrışık türdeki liselerden seçilen 8 yürütüm mektebindeki 1453 öğrenciye 6 ay süresince sosyal medya okuryazarlığı eğitimi verildi. Proje kapsamında meydana getirilen araştırma ise sansasyonel sonuçlarıyla nazarıitibar çekti.

Araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin zihnî uğraş mucit ortak sosyal medya bağımlılığına cemaat oldukları ortaya çıkarken; liseli kız öğrencilerin sosyal medya bağımlılık puanları baylara oranlara şimdi efdal çıktı. Araştırma sonuçları, yalnızlık arttıkça sosyal medya bağımlılığının da arttığını gösterdi.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan Nevzat Tarhan, etiket oluşumunda ailenin yerini sosyal medyanın aldığını belirtti.

Tarhan, "Araştırma neticeleri da gösteriyor ki sosyal medyada 7 saatin üstünde devir geçiren, tabi yerine değerlendirilen ve yalnız hisseden gençlerin payı enikonu yüksek. Öyle ki yalnızlık yükselince bağımlılık da yükseliyor." ifadelerini kullandı.

Gençlerin sosyal medyayı toplumsallaşma ara bulucu yerine gördüklerinin altını çizen Tarhan, şunları kaydetti:

“Aslında sosyal medya, mevhum medya yerine adlandırılmalı. Sosyal medya yerine tabir edilmekte yalnız saat geçirenler hiçbir sosyal değil. Sosyal medya ismi altında tığ kendimizi kandırıyoruz. Kişi en güvenilmeyecek bireyleri habbe emniyetli ortamına çağırma ediyor. Bunun düşüncesince sosyal medyayı ve interneti habbe bariz kapısı yerine tanımlıyoruz. Ev emniyetli sanıyoruz ancak habbe bariz kapısı var, o kapıdan bilincinde olmaksızın çocuğumuzun odasına nice bilim giriyor. Bunu da aşina olmak gerekiyor."

"Ebeveynlerin evi elbette ısıdam ve alımlı ortak düz durumuna getireceklerine odaklanmaları gerekiyor"

Tarhan, sistem profesyoneli yerine evlatların şimdi 0-6 gözyaşı ortada sayısal okuryazarlığı öğrenmelerini akla yatkın gördüklerini söyledi.

Prensip yerine 0-3 gözyaşı ortada ufaklıklara ortak tane başınayken tablet ve ya kurnaz telefon verilmemesi gerektiği söylendiğini tamlayan Tarhan, "Ebeveyn nezdinde çocuğun sayısal okuryazar olması gerekiyor yalnız er yeni yetmelik zamanına denli ortak tane başınayken eline tablet ve ya kurnaz telefon özgülemek onu sokakta ortak tane başına bırakmaktan ayrımlı değil." açıklamasını yaptı.

Tarhan, şayet anne babalar evlatları ile konuşabiliyorsa, beraberce devir nakil payı ortak tomar ise çocukta riskin azaldığını belirterek, "Anne ve babası ile devir nakil payı efdal ve ev ortamı ısıdam bulunan sosyal medya bağımlılık payı ceninisakıt çıkıyor. Çocuk evi seviyorsa sosyal medya ve genel ağ ile az buçuk ilgilenip kenara bırakıyor ve günce hayatına bitmeme ediyor. Eğer sevmiyorsa ruhsal gerilim kısıntı tekniği yerine kullanıyor ve hakeza olunca da gerçek olmayan ortak deşarj oluyor, çıkarlarını kaptırıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Proje de ismiyle müsemma, içerisi komple ortak plan oldu"

Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın da Üsküdar Üniversitesi ile meydana gelen bu çalışmanın aşırı velut bulunduğunu ve ehemmiyetli neticeler elde edildiğini belirtti.

Aydın, projenin sonuçlarının kendileri düşüncesince aşırı değerli bulunduğunu vurgulayarak, "İnşallah sonuçlarıyla ilişik de ne yapabiliriz niteleyerek kelle yoracağız. Emeği güzeşte her insana teşekkürname ederim." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ise meydana getirilen çalışmada sosyal medya bağımlılığının mahalleden mahalleye caba farklılık gösterdiğinin ortaya çıktığını tabir etti.

Ünal, kız öğrencilerin sosyal medyayı şimdi ortak tomar kullanmasının, romanesk dayanak gayeli yararlanma ile ortaya çıktığına ve kızların ağırlıklı bulunduğu liselerde sosyal medya bağımlılığı puanlarının efdal bulunduğuna ayraç ederek, çalışmaların da bu yönde yapılabileceğini aktardı.

Öğrencilerin romanesk dayanak kabul etme ve toplumsallaşma ihtiyaçlarının, sosyal medya yararlanma motivasyonları bulunduğunu tabir fail Ünal, " Sosyalleşmek üzere çıkarlarını şimdi şen tabir ettikleri sosyal medya mecralarını yeğleme ediyorlar." açıklamasını yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yektaş da ergenliğin etiket gelişiminde ehemmiyetli ortak noktayı bulunduğunu belirterek, "Araştırmamızın sonuçlarında görüyoruz ki bundan hakeza çoluk çocuk kimliklerinin ehemmiyetli ortak parçasını sosyal medyadan iare almaktalar." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz da menfez bozukluğuyla sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiye değindi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler