USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Üretim düşüncesince ortak araya mevrut kadınlar, köyün ekmeğini ve yoğurdunu tescil ettirdi

Mamak ilçesinde 11 kadın, dü sene ilk kurmuş oldukları birleşke yardımıyla zat ürünlerini yetiştiriyor, ürettikleri ve tescil ettirdikleri yoğurt ve ekmeği Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyor.

Üretim düşüncesince ortak araya mevrut kadınlar, köyün ekmeğini ve yoğurdunu tescil ettirdi
08-03-2022 12:57
Ankara

Mamak Kutludüğün Mahallesi'nden 11 istihsal sevdalısı kadın, Mamak Belediyesinin yardımıyla kurmuş oldukları kooperatifle üretime geçti.

Mamak Kadın Kooperatifinin (MAKKOP) istihsal süreci ve yapılış hikayesini AA muhabirine özetleyen Kooperatif Genel Koordinatörü Sena Özkul Pehlivanlı, köyün yaşlılarına ve gerekseme sahiplerine müstevli sürecinden parasız nan yaparak kooperatifin geçmiş adımını attıklarını söyledi.

Salgın daha sonra ise geçmiş yerine Kutludüğün'e ilgili uygunsuz ferment kara fırın ekmeğini eş emeği ile üretmeye başladıklarını tamlayan Pehlivanlı, "Köyümüzde 18 fırınımız mevcut ve 18 fırının ustası da kadın. Türkiye'de tek yerde eş nan ustası yok. Üretimin sahibi kadınlarımız. Burada kip fırın kurduk ve 4 eş ustamızla üretimi sürdürüyoruz. Kutludüğün eş odaklı ve burada eş ne derse o olur." dedi.

Asıl mesleği besin mühendisliği bulunan Pehlivanlı, kooperatifi kurduktan sonradan idman isteyenleri ayıklamak düşüncesince sesli anons yaptıklarını ve 4 enerjik ve cevval eş ile çelim eşiyle bulunan evliliği yaptıklarını söyledi.

Pehlivanlı, kooperatifin satı ve muhasebesinde 3, zirai istihsal bölümünde 3, besin üretiminde ise 4 eş ile çalıştıklarını belirterek, "Gece güneş demeden bahçelerimizde çalışıyoruz, nan üretiminin en kırılan noktasına denli bu kadınlarımızla yola bitmeme ediyoruz. Fırın kadınların. Satışını da alışverişini de imalatını da onlar yapıyor. Bizde devir mefhumu yok, arkadaşlarımız kendileri planlıyor. Kimi devir uykusu sıfır dost sabahleyin 05.00'te kalkıp nan imalatı yapıyor. Çocukların derslerimizi ve aileleri ile de ilgileniyorlar." diyerek konuştu.

"BM'den dayanaklık etmek alıp satı düşüncesince şehir kurdular"

Ürünleri nite satacaklarına değişmeyen veremediklerini, müstevli sürecinde e-Ticaret sitelerinin güzel bulunduğunu gördüklerini tamlayan Pehlivanlı, kontrolleri böylece BM'nin eş kooperatiflerine dayanaklık etmek verdiklerini öğrendiklerini, BM Habitat'a plan yazdıklarını ve Türkiye çapında yardıma müstahak tanıdık 10 eş kooperatifinden bir tanesi olduklarını söyledi.

Kooperatif Başkan Vekili Saliha Cemaloğlu Oto'nun BM'den e-Ticaret sitesinin yapılması ve sürdürülmesine müteveccih terbiye aldığını tamlayan Pehlivanlı, derinlemesine terbiye böylece "www.makkop.com" e-Ticaret sitesinin kurulduğunu ve ürünlerini bundan sonradan oradan satışa sunduklarını anlatım etti.

Lavanta yastığından, yağına denli eş eli değiyor

Sena Pehlivanlı, ürünlerine bağlı şunları anlattı:

"Mamak Belediye Başkanımız Murat Köse'nin bizlere sunduğu Musiki Muallim Mektebi taş binasındaki satı ofisimizde kâffesi ürünlerimizin satışını yapıyoruz. 30'a andıran ürünümüz mevcut ama üç anne dalda ilerliyoruz. Biri coğrafi işaretini aldığımız Kutludüğün ekmeği, ikincisi sundurma yoğurdumuz var. İki verim düşüncesince coğrafi ayraç tescil belgemizi aldık. 10 kilogram sütten 1 kilogram yoğurt çıkar. Sütü kaymağından ayırıp, kaymaktan yoğurt yapıyoruz. Mutlaka her insanın tatmasını isteriz. Yaylalarımızda sönümsüz hayvanlarımızın sütünden yapıyoruz. Üçüncüsü ise lavanta bahçelerimiz var. Lavanta bahçelerinden hasat etmiş olduğumuz lavantalarımızı, kolonya, şampuan, duş jeli bire müşterek sürede lavanta yağı, lavanta sabunu, lavantanın kesesi, lavanta hab yastığı, soy sop ve yoga yastıkları üretiyoruz. Bu üç kategoride üretimi yoğunlaştırdık ama geçmiş ikisi bizim düşüncesince aşırı aşkın önemli. Mamak müşterek vakitler gübür kokusu ile anılırdı demincek lavanta kokusu ile anılacak. Yaklaşık dü sene ilkin Mamak'ta 130 bin lavanta dikimi yaptık, lavanta bahçelerimiz var, banko herkesi mayıs ayından itibaren lavanta bahçelerimize çağırma ediyoruz."

110 cins ağababa tohumundan üretim

Kooperatif kapsamında, 420 sonuç ağacı ve göveri bahçeleri bulunduğunu tamlayan Pehlivanlı, "110 cins ağababa tohumundan istihsal yapıyoruz. Ata tohumlarımızdan fideler oluşturuyoruz. Onlardan ürettiğimiz ürünleri kurutarak, salça, yavşak yapım ediyoruz, o ürünlerimizi değerlendiriyoruz. Üretim de bizlere ait, ekecek da bizlere ait, fide de bizlere ait." bilgisini verdi.

Fabrikalaşmanın birleşke ruhunu öldürdüğünü, o nedenden birleşke yerine ilerleyeceklerini tamlayan Pehlivanlı, alanda kip nan fırınına eş olduklarını, Kutludüğün'deki başka 18 fırının da rehabilite edilerek, onlarla paradigma kolalama üşüşmek istediklerini söyledi. Ekmekleri düşüncesince buğdayı da kendilerinin yetiştirdiğini tamlayan Pehlivanlı, un fiyatlarının yükselmesi nedeniyle 18 fırına kar etmeden un satışı yaptıklarını kaydetti.

Ravak yoğurdunu alanda hayvancılık yapanlardan mazot alarak ürettiklerini tamlayan Pehlivanlı, ati devirde amaçlarından birinin de hanımlara kocabaş efsanevi desteği vererek, onların ürettikleri sütleri burada görmek bulunduğunu anlatım etti.

"4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor"

Ayda müşterek titrem sütü yoğurda çevirdiklerini ve üretimden vazgeçmeyeceklerini tamlayan Pehlivanlı laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bölgemizdeki fırınların ve bölgedeki kâffesi bayanların kalkınması bizim düşüncesince aşırı önemli. Hedefimiz bu ekmeği halis muhlis Türkiye'ye yansıtmak ve bu bellik kıymetini halis muhlis Türkiye'nin duyması. Etkin ve sürdürülebilir müşterek üretimle halis muhlis Türkiye'ye yoğurdumuzu, ekmeğinizi tanıtacağız. Ürünlerimizin içre yardım materyali yok. Unutulan kadim tatları halkımızın tatmasını istiyoruz. 4 hanımımız da ego şurası görüyorum, ayakları aşırı berk yere basıyor. 4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor. Hem nan yapıyorlar hem de eve nan götürüyor, eşlerine dayanaklık etmek oluyorlar."

"İnsan kendini çelimli hissedince gelişigüzel şeyi yapabilirim hissini yaşıyor"

Kooperatifin istihsal bölümünde etkin 3 soy sop anası Emine Ediz de hayalini kurduğu düzentileme dünyasına birleşke yardımıyla katıldığını söyledi.

Önceden ev kadını bulunduğunu tamlayan Ediz, "Ev kadını peyda etmek ve idman beni henüz çelimli yaptı. Unutulmuş lezzetleri vermek bizim düşüncesince de aşırı güzel. Yazın bulgurumuzu, salçamızı yapıyoruz. Para kazanıp çocuklarımıza bakıyoruz. İnsan kendini çelimli hissedince gelişigüzel şeyi yapabilirim hissini yaşıyor. Tek hevesim ustalık alıp otomobil sürmekti. Onu çalışmaya başladıktan sonradan başardım." dedi.

Maddi ehliyetsizlik yüzünden okuyamadığına üzüldüğünü tamlayan Ediz, "Kendimi tek iş yapamayan bir tanesi yerine görüyordum. Şimdi okumanın da çalışmanın da yaşı yok. İnsan istediği gelişigüzel şeyi başarıyor. Güçlü eş olmayı burada öğrendim." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler