USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu
11-12-2021 22:08
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, "Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme niteleyerek anlatım edilen, adının nezdinde metaverse yaşamına sokulmaya çalışmış bulunduğu nezdinde evren kabil nezdinde enformasyon on yılına hamle attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere yetişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği gerçekte bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla baş döndürücü dobra uygulamaya hız ediyoruz" dedi.

Özhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Haliç Kongre Merkezi'nde planlı Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit '21), moderatörlüğünü Halil İbrahim İzgi'nin icra ettiği "Dijital Habercilik: Gazeteciliğin Yeniden Keşfi" oturumunda konuştu.

AA'nın, hem Türkiye'nin 81 ilinde 1920'den bu güne hem de dünyanın baş döndürücü ayrımlı ülkelerinde, coğrafyalarında ve baş döndürücü ayrımlı bölgelerinde habercilik yapan, etkinlik harcayan, arak döken ve haberle dek şeklinde bulunan muhabirler ile beraberce rastgele gün, rastgele dakika, rastgele saniye haberin ardında nezdinde biçimde akıntı ettiğini aktaran Özhan, bunu yaparken AA'nın hem halkoyu gözetiminde hem aboneleri üstünden yayımcı kuruluşlarla istikbal etmiş bulunduğu noktanın baş döndürücü imtiyazlı ve hususi nezdinde yerde durduğunu anlatım etti.

Yusuf Özhan, gayrı evren ajanslarıyla beraberce AA'da da baş döndürücü dip biçimde mahsus 10 senenin geride bırakıldığına ayraç ederek, henüz umumi perspektiften bakılınca ise akıbet 10 senenin yorucu, değişebilir ve dönüşken bulunduğunu belirtti.

Teknolojinin, iri uygulayım bilimi şirketlerinin kullanışlı halde evrimine şahit olunduğunu aktaran Özhan, "Gazeteciliğin civar evrelerinde hayattaki meseleleri anlamlandırmak düşüncesince bu merakla bu arada araştırırken, nerelerden yararlanma ettiğimizi esbak soruyorum kendime. 2008-2009'da dünyada yaşanmış bulunan meseleler üzerine karşıma senaryolar geliyor. Onları çerçevelendirmemiz o marifetteydi ve o dönemdeki tartışmalara baktığımızda henüz web 1.0 dediğimiz zamanın gerçekte bundan sonradan 2'ye akıllıca geçmiş bulunduğu dönemdi bu. Web 1.0 dediğimiz, mahsus nezdinde çakılı duruk sayfası olan, bilginin alınabildiği, kurumların sayısal dünyada karşılığının bulunduğu nezdinde dünyada estetikti. Web 2.0 etkileşim zamanına geçmiştik ve burada içtimai komünikasyon araçları platformlarını gördük. İlkokul arkadaşlarınızla buluşabiliyorsunuz, Facebook'ta aritmetik açtığınız dönemlerdi. Durum hoppadak beşinci sınıf arkadaşlarımızı bulmakla kalmadı. Aynı sürede hayattaki ayrımlı bölgelere ferdî açma da getirdi." niteleyerek konuştu.

Paylaşılan ve tartışılan mevzulara ferdî nezdinde eklemlenme de yaşandığını ve 2009-2010'da bunun civar örneklerinin görüldüğünü özetleyen Özhan, kitlesel enformasyon uzlaştırıcı adına uygulayım bilimi ürünlerinin elbette anlamlandığının gözlendiğini kaydetti.

Yusuf Özhan, kitlesel enformasyon araçlarının yola çıkışındaki haliyle o zamanki yorumlanış biçiminin baş döndürücü ayrımlı nezdinde safiha bulunduğunun görüldüğünü belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Tarihin civar içtimai komünikasyon araçları mücadelesi söz gelişi web 2.0 devrinde yaşandı. Bugün bunların birçoğunu da geriye çevrik aradığınızda bulamıyorsunuz lakin söz gelişi Suriye iç savaşının eksiksiz kayıtları dünyada bu genişliğinde iri nezdinde ilgi, ilgi yönlenmesine bozukluk bulunan eksiksiz imajları, eksiksiz görüntüleri, videoları bu marifetlerle şahısların zihnine nakşedildi. Bizler bu marifetle orada bulunan şeyler üzerine bilim sahibi olduk lakin misalen YouTube içindeki o çağa ilgili ihtimal çokları da tutanak durumunda bulunan görüntülerin hiçbirini dakika bulamıyorsunuz. Bunu nice gayrı platforma da yorumlayabiliriz lakin ürün bakımından web 2.0'ın 10 yılıydı bu ve gazetecilikle iç içe sabık nice kavramımızı acemi yeniden sorgulatan, nice yapıyı yıkan, nice acemi ekipler, acemi eksperlik alanları, acemi enformasyon yöntemleri, acemi enformasyon stratejilerini benimsemeye bizi iten nezdinde tahavvül 10 yılıydı bu."

Dış ulak bulunduğunu ve bu bölgede da akıbet 10 sene arasında müesses enformasyon araçlarının tarafından nice şeye şahitlik ettiğini dile getiren Özhan, buradaki aktörlere bakıldığında, o aktörlerle ilgili de doğacak 10 yılla ilgili iri dönüşümler görüldüğünü anlatım etti.

Özhan, şu biçimde bitmeme etti:

"Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme niteleyerek anlatım edilen, adının nezdinde metaverse yaşamına sokulmaya çalışmış bulunduğu nezdinde evren kabil nezdinde enformasyon on yılına hamle attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere yetişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği gerçekte bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla baş döndürücü dobra uygulamaya hız ediyoruz. Bununla beraberce önümüzdeki on senenin da neler getireceğiyle ilgili şeyleri esas buralarda masaya yatırarak, bu soruları bundan dolayı kendimize sormaya çalışıyoruz. Çünkü bunun nezdinde yönü merkeziyetsiz dünya, nezdinde yönü VR teknolojilerine yaslanan hususlara ilerliyor. Ama fon ettiğinizde, baktığınızda, hem yazılım ve bireşimli zeka tarafında hem tesisat noktasında, Facebook'un Oculus isminde cihazı, gayrı muhtelif teşebbüslerin de verimliliğini artırmaya çalıştığı, mahsus tesisat çözümleri üretmeye çalışmış bulunduğu nezdinde endüstriyi görüyoruz. Bütün bunları nezdinde araya getirdiğimizde banko akıbet on yılı aratmayan, henüz filhakika bununla benzeşmeyen nezdinde gestalt zira web 1.0'la benzeşen tek yerimiz yok."

Web 1.0'ı hatırlayan bulunmadığı gibi, on sene sonradan şu anki Instagram ve Twitter alışkanlıklarının da hatırlanamayabileceğine yer veren Özhan, "Şu anki tükettiğimiz çav türünü hatırlayabiliyoruz ihtimal lakin onu da hatırlamama durumumuz var. Nitekim mevhum gerçekliğin arasında öykü anlatıcılığı bambaşka nezdinde şekle, bambaşka nezdinde yönteme, ürüne bürünebilir. Mekansal renderin henüz iktisadi yapılabildiği nezdinde vaziyette kılıç aktif etkinlikleri yahut eskiden ergin etkinlikleri muhtelif marifetlerle izleyebilir, parçası olabilir, süresince bulunabilir, nezdinde öykü anlatıcılığıyla akıntı edebiliriz. Yani nezdinde gidiş geliş kazasını çav bülteninde bağlı ballanmak yerine, o gidiş geliş ilçesinin içine girip, başlangıcından devamına ve ürün bölümüne genişliğinde eksiksiz aşamalarını uygun gidiş ederek, yaşayıp deneyim ika durumumuzu tartışan nezdinde doğacak var en azından. Gerçekleşip gerçekleşmemesi, onama edilip edilmemesi ayrımlı nezdinde şey.'' ifadelerini kullandı.

Özhan, televizyonun varlığının fut topu stadyumlarını ortadan kaldırmadığı kabil netin varlığının da gazeteleri ortadan kaldırmadığına ayraç ederek, şu biçimde konuştu:

''Ama en azından enformasyon açısından SMS atmıyoruz, nedeniyle içtimai komünikasyon araçları platformları SMS'e bulunan gereksinimlerimizi ortadan kaldırmış. Atabilme ihtimalimizi korumuşuz lakin bundan sonradan arka duruyoruz. Bu ve buna benzeri şeyleri bence bu önümüzdeki on sene kırılımlarının çabuk nezdinde şekilde, ihtimal bu güneş tacı fırsatıyla yahut koronanın hızlandırıcı etkisiyle, engin etkinlik vermek kabil nezdinde kültürün, normalde ırak durulan, onama görmeyen, ön yargıyla yaklaşılan nezdinde kültürün lazım istemez benimsenmesiyle bu arada bunun getirdiği nezdinde sürecin arasında ortaya çıkma mamüllerin önümüzdeki 10 yılda bu vaziyeti baş döndürücü ayrımlı noktaya taşıyacağına eminim."

"TRT'nin nezdinde mevhum muhabiri olacak"

TRT Haber Dijital Bölüm Başkanı Bora Yıldırım da rastgele muhtelif içtimai komünikasyon araçları mecrasının içine girdiklerini söyledi.

Sosyal medyadaki gelişimlerle, umumi ağ yayıncılığı önleyen çav sitelerinin baş döndürücü endamsız müddet arasında özgül ağırlıklarını kaybedeceğini tamlayan Yıldırım, "İnsanlar az henüz onları orada bilgilendireceğiz" mottosuyla akıntı ettiklerini anlatım etti.

Video istihlak alışkanlığının tedricen arttığına aksan önleyen Yıldırım, "İnsanlar bundan sonradan baş döndürücü ağır biçimde videoteyp tüketiyorlar. İnternetin hızlanmasıyla birlikte, şahısların kotalarının artmasıyla beraberce videoteyp kullanımını baş döndürücü erdemli miktara ulaştı. Dolayısıyla videoyu içtimai medyada bağlı ballanmak istiyorlar, orada peyda etmek istiyorlar. Biz de buna mucibince nezdinde izleme belirledik ve ona mucibince nezdinde sefer izlemeye başladık. İkinci stratejimiz de şu oldu; Instagram'daki adamla Twitter'daki insanoğlu nezdinde değil, Facebook'taki insanoğlu on paralık nezdinde değil, bütünü ayrımlı gayrı karakterler. Bunlara bağlı muayeneleri inceledik. Buna müteveccih de nezdinde içtimai komünikasyon araçları neşriyat stratejisi belirledik." dedi.

Yıldırım, ''Yakın sürede nezdinde elverişsizlik eğer olmazsa TRT'nin nezdinde mevhum muhabiri olacak. Bir mevhum muhabir yaratış peşindeyiz. Bu mevhum muhabir internette dinç nezdinde mevhum muhabir olacak. Onun hesapları olacak, orada duyum sunacak, duyum anlatacak. İlerde de nezdinde elverişsizlik olamaz da metaverse hayatına geçilirse ki geçilecek görünüyor, metaverse ortamda nezdinde mevhum muhabirimiz de olacak. Dolayısıyla kılıç oraya müteveccih nezdinde ön çalışma, enfrastrüktür emek harcaması hazırlamaya bitmeme ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Son 5 yılda dünyanın anne dili video

Mücerret ünlü web sitesinin kurucusu İsmail Halis, 12 bin sene evvela Göbeklitepe'de şahısların taşlara hoppadak resmetmediğine, bire nezdinde sürede meselelerini öykü ile anlattıklarına dikkati çekti.

New York Times'ın evren üstünde öykü gazeteciliğinin merkezi adına bilindiğini, ölçüm ve izleme edildiğini aktaran Halis, "Fakat gerçekte o anlamıyla bakarsak acemi nezdinde obje yok. 12 bin sene evvel, makalenin fark icadından geçmiş kılıç insanlığın ataları öykü etmişler ve bunu taşa işlemişler." ifadelerini kullandı.

Sosyal komünikasyon araçları platformlarını kastederek, başta akıbet 5 yılda evren anne dilinin videoteyp bulunduğunu kaydeden Halis, "Hangi dile mensup olursanız kabil videonun nezdinde dili yok. Dilsiz biçimde Nikaragua'daki, Kongo'daki, Bosna'daki, Üsküp'teki rastgele nezdinde insana iletinizi ulaştırabiliyorsunuz." şeklinde konuştu.

Bugün az henüz basma sütun okuyan kimesne olmadığını tamlayan Halis, acemi medyada, dijitalde paylaşılan bilgilerin yüzdelik 80'inin halen matbuda toprak aldığını düşündüğünü dile getirdi.

GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer de "içeriği tüketen erkek arasında ne bulunduğu üretmeli" yaklaşımıyla yola çıktıklarını anlattı.

Yeni medyada her insanın zımni çoğaltma olanağı bulunduğunu hatırlatan Gezer, zımni üretmeye alışmış gençlerle GZT'yi oluşturduklarına aksan yaptı.

Algoritmalar çağlarında yaşanıldığını, içtimai medyaya da algoritmaların doğrultu verdiğini anlatım fail Gezer, "Algoritma gerçekte sizin içtimai komünikasyon araçları yayıncılığınızda ağız ağıza alternatifini belirliyor. Ne genişliğinde insana erişebileceğinizden, ne saatte girdiğinizde ne genişliğinde baş döndürücü insana erişeceğinizden, ne içeriğinizin henüz baş döndürücü insana kavuşması gerektiğine algoritma nezdinde biçimde değişmeyen veriyor. Sizin de gazeteci adına bunu bilerek, bunu kuşanarak akıntı etmeniz lazım." dedi.

"Yenilenen ve evrilen nezdinde bu piyasanın içindeyiz''

Yenişafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik de konvansiyonel medyanın Türkiye'de halen enerjisini koruduğunu, halen ağır nezdinde bellik değerinin olduğunu, sayısal medyanın da enerjisini ve birikimini halen konvansiyonel medyadan beslenerek aldığını söyledi.

Yenilenen ve evrilen nezdinde bu piyasanın arasında olduklarına yer veren Çelik, "Bu kol baş döndürücü çabuk biçimde yaşıyor, üretiyor ve tüketiyor." dedi.

Türkiye'deki enformasyon fakültelerinde zamanımız medyasına fut uyduracak özellikte görgü bilimi bilimi verilmediğine aksan önleyen Çelik, "Dönüp baktığımızda 1964'ün müfredatıyla erinç karşıyayız. 4-5 sene okuyan ihvan bizlere vardığında nezdinde Türkçe problemi yaşıyorlar, bu asliye kural. İkincisi, enformasyon fakültesinden izinli bulunan nezdinde gazeteci 'story' nelerdir bilmiyor, zira öğretilmemiş. Matbaanın tarihini dü sene süresince öğretiyorlar arkadaşlara lakin bizlere vardığında matbaanın tarihiyle tek alakası sıfır iş yapacak. Yetişmiş öge problemi yaşadığımız için, alıyoruz kılıç arkadaşları nezdinde henüz sıfırdan başlatıyoruz. Bu sıfırdan başlatmak da az buçuk ferdî kabiliyetleri ortaya çıkarıyor. Gazetecilik bundan sonradan kabiliyet talip nezdinde mesleğe akıllıca dönüşmeye başladı." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler