USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Twitter’da 8 dolara mavi tik uygulaması şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı

Dünyaca adlı sanlı iş kadını Elon Musk'ın Twitter Blue üyelerine ‘mavi tik' ödeme uygulaması sonra yaşanmış olan ‘taklit hesap' manipülasyonu iri şirketlere milyonlarca dolara dünyalık oldu.

Twitter’da 8 dolara mavi tik uygulaması şirketleri milyonlarca dolar zarara uğrattı
12-11-2022 16:09
Dünyaca adlı sanlı iş kadını Elon Musk'ın toplumsal iletişim araçları platformu Twitter'ı satın almasından sonradan attığı adımlar nazarıitibar çekmeye bitmeme ediyor. Son kendisine Twitter Blue ismini verdiği dünkü ücretli abonelik paketini hizmete sunan Musk, kullananların maaş 7.99 dolar karşılığında ‘mavi tik' kendisine da bildik ‘onaylanmış hesap' rozetlerine erbap olabileceğini duyurmuştu. Musk'ın bu hamlesi ondan sonra Twitter Blue üyeliği düzlük nice kullanıcı ‘mavi tik' sahibi oldu. Bu kullanıcılardan birileri ise dünyaca adlı sanlı firmaların ve şöhretli şahısların gerçek olmayan hesaplarını imitasyon etmeye başladı. En hücre çarpan ise dünyaca adlı sanlı defans sanayii firması F-16, F-35 üzere harp uçaklarının üreticisi Lockheed Martin'in gerçek olmayan hesabından atılmış tweet sonrası şirket hisselerinin borsada yüzdelik 5'lerin üstünde bedel kaybetmesi oldu. Dünyaca adlı sanlı defans şirketinin gerçek olmayan hesabından atılmış tweet'te, şirket çeşidinden ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'e tabanca satışının durdurulma sonucu alındığı duyurulmuştu.

“7.99 dolara Twitter Blue üyesi bulunan her insana mavi tik dağıtmaya başlamış bulunan Twitter, ondan sonra ehemmiyetli sorunlar yaşanmasına defa açtı”

Yaşanan hadiseler kendince İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendirmelerde mevcut Teknoloji Editörü ve Sosyal Medya İçerik Üreticisi Ozancan Sadık Kubilay, “Elon Musk 44 bilyon dolara Twitter'ı satın aldı ve satın aldıktan sonradan da ince ilginç şeyler hazırlamaya başladı. Biliyorsunuz aşırı benzeyen ortak sürede da Twitter Blue adlı ortak hizmeti 7.99 dolara çekerek, bu hizmetin içine ortak de ‘mavi tik' hizmetinin karışma edileceğini duyurdu. Bu arada Twitter Blue şu an yalnızca ABD Birleşik Devletleri ve 4 ayrımlı ülkede kullanılabiliyor. 7.99 dolara Twitter Blue üyesi bulunan her insana mavi tik dağıtmaya başlamış bulunan Twitter, ondan sonra ehemmiyetli sorunlar yaşanmasına defa açtı” ifadelerini kullandı.

“Gün böylecene bakmış olduğunuzda milyon dolarlardan bahsediyoruz”

Taklit hesapların mavi tik alması ondan sonra yaşanmış bulunan olayların milyonlarca dolarlık kayıplara defa açtığına aksan karşılayıcı Kubilay şunları kaydetti:

“Bir defans firması bulunan Lockheed Martin'in imitasyon hesabı şöyleki ortak paylaşım yaptı. Hesap; ‘Amerika, Suudi Arabistan ve İsrail'e tabanca satışını durdurduk' diyerek ortak tweet attı. Sonrasında bu açıklamadan çevre şirket hisselerinde yüzdelik 5'lik ortak zayi yaşandığını görmüş oldu borsadaki hepsi kullanıcılar. Oldukça şişman ortak yıkım. Ardından doğrudan gine ortak çıkar defa firması düşüncesince meydana getirilen paylaşımda, gine imitasyon ortak hesaptan yapılmaktadır ama bu matematik da musaddak ortak hesap. Şöyle ortak izah yapıldı, ‘insülin ilaçları bundan böyle ücretsiz' üzere ortak tweet atıldı. Sonrasında bu firmanın de borsadaki hisselerinde yüzdelik 3'ün üstünde ortak zayi yaşandı. Bu zayiat yüzdelik 3, yüzdelik 5, dile havadan üzere geliyor. Ama çağ böylecene bakmış olduğunuzda milyon dolarlardan bahsediyoruz. Borsada muamele gören bu firmaların değerleri milyonlarca doları buluyor. Dolayısıyla yüzdelik 3, yüzdelik 5'lik zayiat güçlü ince dirilik har olabiliyor.”

“Aslında karşımıza çıkan obje Twitter'ın değil Elon Musk'ın politikaları”

Yaşanan olayların peşi sıra Twitter Blue üyelerine mavi tik satışının durdurulduğunun altını çizen Kubilay, “Bu yaşanmış bulunan vakalardan sonradan Elon Musk yönetimindeki Twitter, 11 Kasım bakımından Twitter Blue üstünden ‘mavi tik' satışını durdurdu. Aynı sürede bu mavi tiki yerlerin hesaplarından da mavi tiki kaldırdı. Ben bu mevzuda şöyleki ortak fikre hakimim. Özellikle konfirme rozetlerin az buçuk şimdi doğasına karşıt ortak akım bulunduğunu düşünüyorum, bu servet ile adanmış konusunun. Çünkü konfirme rozetler doğrusu kamuoyuna hasiyet fail adlara sunulan yahut kamuoyuna ortak mazruf üreten bireylere sunulan ortak şeyken bunun servet ile satılması ehemmiyetli zararlara defa açabiliyor. Bu işlev ne ortak dönüşüme uğramalı derseniz de benim düşüncem, insanoğlu mavi tik kabul etmek istediklerinde şartların az buçuk şimdi gevşetilmesi en akıllıca değişmeyen mümkün diyerek düşünüyorum. Bakalım Twitter gelecek günlerde ne ortak yenilikle karşımıza çıkma ve dünyada ahenk getirecek. Aslında karşımıza çıkan obje Twitter'ın değil Elon Musk'ın politikaları” biçiminde konuştu.

Utku Şimşek

 

 

 

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler