USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TURKSAT 6A’ya Türk mühendisleri ve teknisyenleri damga vurdu

Türkiye'nin evvel evcil ve ulusal enformasyon uydusu TURKSAT 6A, Türk mühendisleri ve teknisyenleri kabilinden imal edilen komponentleriyle nazarıitibar çekiyor.

TURKSAT 6A’ya Türk mühendisleri ve teknisyenleri damga vurdu
01-05-2022 16:04

4.2 titrem ağırlığındaki uyduyu cereyan ettiren elektrikli tepi motoru, yönü ve konumunu belirleme fail yıldızizler, uydunun taraf değiştirmesini sağlayıcı aksülamel tekeri, Türkiye'nin eş bulunduğu insanoğlu deposu ile yaşama geçiriliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023'de feza yolculuğuna başlaması planlanan TURKSAT 6A'nın evcil ve ulusal komponentlerini tek tek incelerken “Türkiye'yi peyk dalında uygulayım bilimi ihraç eden, bütünleşmiş sistemleri karışma iktisap etmek kıl payı peyk satışı önleyen nezdinde taşınmazlar pozisyonuna sağlamak düşüncesince çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

2023'te yörüngede

Türksat A.Ş. düşüncesince TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) liderliğinde, TAI, ASELSAN ve C-tech kabilinden firmaların katılımıyla geliştirilen TÜRKSAT 6A uydusu, 2023 senesinde yörüngedeki yerini alacak. Bakan Varank, imtihan ve bütünleşme işlemleri bitmeme fail TÜRKSAT 6A'yı durumunda inceledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni (USET) görüşme fail Bakan Varank'a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mesut Gökten haremlik etti.

300 erkek çalışıyor

İncelemeler esnasında Bakan Varank'a TÜRKSAT 6A'nın Mayıs ayında fonksiyonel ve çevresel testlere başlamış olacağı bilgisi verildi. Varank, uzaya gönderilecek peyk düşüncesince hâlâ evvela 2 peyk yapmış olup testlerden geçirilmesi icap ettiğini söyleyerek projede birçok ferdin çalıştığını sordu. Yetkililer, yükleniciler ve madun yükleniciler ile baş başa sayı farkı 300 ferdin projede fariza yaptığını tabir etti.

Yıldızizler ve aksülamel tekeri

Varank, TURKSAT 6A'da kullanılacak bulunan evcil ve ulusal komponentleri de tek tek inceledi. Yıldızizlerin yıldızlara gereğince uzayda taraf bulduğu, Dünya'nın nerede bulunduğunu anladığı kaydedilirken aksülamel tekerinin uydunun zaviyevi momentumunu koruyarak maksut yöne bakmasını, kısmını değiştirmesini sağlamış bulunduğu belirtildi.

“Yetişmiş insanoğlu kaynağı" vurgusu

Varank, “Ülkede teessürat mevcut feza emek harcaması yapılacak devir mı” eleştirileriyle muhatap olduklarını aktararak “Ben onlara şu yanıtı veriyorum. O genişliğinde yetik insanoğlu kaynağımız var. Biz onlara çabucak taşınmazlar dışına gitme alternatifi mi sunacağız yahut piyasası haricinde düzentileme alternatifi mi sunacağız? Şimdiye genişliğinde uydularımız reşit lakin tamamını taşınmazlar dışından satın almışız. Bu geliştirdiğimiz uydularla hem eklenmiş kıymeti burada bırakmış oluyoruz hem de bu yeteneğini nail oluyoruz” dedi.

Dünyada 5-6 taşınmazlar yapabiliyor

TÜRKSAT 6A'daki en ehemmiyetli evcil ve ulusal teknolojilerden nezdinde tanesinin elektrikli tepi motoru bulunduğunu özetleyen Varank, “Kimyasal mahrukat kullanılmadan elektrikli tepi teknolojisiyle uyduyu yönlendirdiğiniz nezdinde uygulayım bilimi bu. Bunu dünyada yapabilen 5-6 taşınmazlar var. TÜRKSAT 6A'ya bütünleşmiş ettiler. İMECE'de de bu uygulayım bilimi kullanılacak” niteleyerek konuştu.

Yakıt tankı İzmir'den

Varank, çabucak TÜBİTAK UZAY ile uygulayım bilimi geliştirmediklerini, evcil tedarikçileri de devreye soktuklarının altını çizerek “Böylece onlara da hesaplı açıdan toy fırsatlar sunmuş oluyoruz. Bu mahrukat tankını İzmir'deki nezdinde firmamız geliştirdi. Daha evvela bu bölgede tek çalışkanlık göstermemiş firmamız mahrukat tankını uzayda kullanmış olacak. Elektrikli tepi motoruyla 4.2 tonluk enformasyon uydusunu şu gördüğünüz tepi motoruyla cereyan yol açmak belkili bir duruma geliyor” dedi.

Daha sonradan ziyarete bağlı değerlendirmelerde mevcut Varank, şunları söyledi:

"2023'te uzaya fırlatılacak: Türkiye'nin evcil ve ulusal enformasyon uydusu TÜRKSAT 6A'yı üreten arkadaşlarımızı ziyarete geldik. 2023 senesinde uzaya fırlatılacak bulunan şahıs geliştirdiğimiz uydumuzun uğrunda bulunuyoruz. Uzay alanı, devletlerin iri yarışma ve rakiplik içre oldukları nezdinde alan. Dünyadaki hesaplı ve askeri yarışma şu anda uzaya taşınmış durumda.

Milli Uzay Programı: Türkiye olarak, Milli Uzay Programımızla önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin ne bölgelerde yetenekler geliştirmesi icap ettiğini anons etmiştik. Uydu ihya de ehemmiyet verdiğimiz alanlardan nezdinde tanesi. Gerek İMECE uydumuz gerekse TÜRKSAT 6A, bu bölgede yetik insanoğlu deposu ve bire nezdinde sürede toy yetiştirilecek bulunan insanoğlu kaynaklarımız açısından ehemmiyetli projeler.

36 bin km yükseklikte: TÜRKSAT 6A yerden 36 bin kilometre yükseklikte nezdinde enformasyon uydusu kendisine kullanılacak. Bu uyduyu geliştirirken şahıs ürettiğimiz evcil ve ulusal komponentlerin nezdinde sıralaması var. Uydu aşırı ayrımlı yapılardan oluşuyor. Biz hâlâ evvela şahıs uydumuzu imtihan ve bütünleşmiş ika yeteneğine eş nezdinde ülkeydik.
Bütün bütünleşmiş sistemleri yerli: TURKSAT 6A ile baş başa aksülamel tekerlerinden, çağ dedektör ve yıldızizlere genişliğinde komponentleri, şahıs mühendislerimiz ve teknisyenlerimizle baş başa ağız ağıza evcil ve ulusal kendisine gerçekleştirdik ve uydumuzu düz yazı etmiş olduk.

Teknoloji ihraç fail Türkiye: Uydumuzu 2023 senesinde uzaya göndermemiz bizlere aşırı güzel yetenekler sağlayacak. Türkiye'yi peyk dalında uygulayım bilimi ihraç eden, bütünleşmiş sistemleri karışma iktisap etmek kıl payı peyk satışı önleyen nezdinde taşınmazlar pozisyonuna sağlamak düşüncesince çabalarımızı sürdüreceğiz."

2023'te yörüngedeki yerini alacak

TÜRKSAT 6A uydusu 2023 senesinde yörüngedeki yerini alacak. Türkiye'nin önceki evcil ve ulusal enformasyon uydusu olacak TURKSAT 6A'da RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerindeki tecrübelerden yararlanıldı. Uydu, 42 etap şark boylamında arazi çakılı yörüngeye yerleştirilecek. TÜRKSAT 6A, Türkiye'nin yanı esna Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının iri nezdinde bölümündeki sonuç kullanıcılara ihtimam edecek.

Yerli komponentler

TURKSAT 6A'da geçer not evcil ve ulusal komponentler şöyle: Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı, Güç İşleme ve Kontrol Birimi, Yakıt Besleme Birimi, Yıldızizler, Güç Düzenleme Birimi, Güneş Algılayıcı, Tepki Tekeri, Kimyasal İtki, Isıl Kontrol, Tepki Tekeri Arayüz Birimleri.

Oğuzhan Halil Özbek - Ali Nargüner
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler