USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin evvel domestik haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş olduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi durumuna gelecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin evvel domestik haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor
14-01-2023 12:09
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun cümle seviyesi imtihan faaliyetlerinin değerli müşterek halde bitmeme ettiğini belirterek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve gök ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı imtihan edilmektedir. 2022 Aralık bakımından cümle seviyesi testlerinden geçmiş fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." dedi.

"TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve ek Protokolü", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014 senesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT ortada imzalanmış ve plan resmi kendisine başlatılmıştı.

Türkiye'nin "ilk evcil haberleşme uydusu" unvanına erbap olacak TÜRKSAT-6A, ciddi teknolojilerin evcil imkanlarla üretilmesi ve bu bölgede insanoğlu kaynağının geliştirilmesinin yanı esna hâlâ evvela kapsanmayan dünkü coğrafyalara fonksiyon ağırlama vasıtası ile de nice ulama sağlayacak.

Bakan Karaismailoğlu, AA muhabirinin plan sürecine bağlı sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, projenin evcil imkanlarla en fevk seviyede inceden inceye yürütüldüğünü tabir etti.

Tasarımın doğrulanması benzeri uydunun "mühendislik modeli"nin üretim, bütünleşme ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını özetleyen Karaismailoğlu, yörüngede fariza meydana getirecek "uçuş modeli"nde ise bütünleşme faaliyetlerinin şişman seviyede tamamlandığını dile getirdi.

Karaismailoğlu, uydunun cümle seviyesi imtihan faaliyetlerinin değerli müşterek halde sürdürüldüğünü tabir ederek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve gök ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı imtihan edilmektedir. 2022 Aralık bakımından cümle seviyesi testlerinden geçmiş fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." niteleyerek konuştu.

TÜRKSAT-6A bu sene SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak

TÜRKSAT-6A Uydu Projesi'nin ihtiyaçlar doğrultusunda ve plan takvimine gereğince devam eden faaliyetlerinin plan paydaşları ve ilişik kurumlarca yakından strateji edildiğini tamlayan Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle bu sene fırlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin, TÜRKSAT-6A ile geçmiş evcil haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizerek, projenin ülkeye sağlayacağı katkılara bağlı şunları söyledi:

"TÜRKSAT-6A uydumuz, yörüngedeki yerini almasıyla, gök nitelikli müşterek ortam olacak ve ahir haberleşme yahut değişik fariza yüklerine erbap uydular düşüncesince de bu repertuvar kullanılabilecek. Özellikle ciddi bileşenlerin evcil imkanlarla üretilmesi ve efdal yerlilik payı ile uydu ve gök sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak. Ülke süresince uydu tasarım, istihsal ve imtihan altyapısı tamamlanmış, çıkma ve ahir planlar düşüncesince de enerjik kullanılabilir olacak. Uydu gök sektöründe yetişkin insanoğlu deposu tevlit dair ehemmiyetli katkılar sunacak. Daha evvela TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya kabil dünkü coğrafyalara fonksiyon sunacaktır. Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş bulunduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi biçimine gelecek. Türkiye Yüzyılı'nda gök vatanda evcil ve milli uydumuzla yerimizi alacağız."

Afrika coğrafyasına TÜRKSAT 5B ile çelimli erişim

Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da 15 Haziran 2022'de devreye alındığını, bu tarihin de dünkü müşterek dönüşümün başlangıcı bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'nin yanı esna Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yaklaşan bitişik vatanlarını içeren degaje müşterek tazammun dalında fonksiyon sağlayan uydunun 35 senenin üstündeki kullanma ömrüyle bugüne kadarki en efdal tatbikat ömrüne erbap uydu bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, uydunun, erbap bulunduğu efdal kapasiteli fariza yükü ile Türksat filosunun en çelimli uydusu bulunduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları ile kullanması başlamış bulunan KA kelime sıklığı bandının, Türksat 5B uydusunda aşırı efdal kapasiteye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"Türksat 5B'nin 42 adım gün doğusu yörüngesine alınmasıyla bu yörüngedeki haberleşme uydusu sayımız 3'e çıkmıştır. 5B uydumuz ötekilerden değişik kendisine Sabit Uydu Servis dershane uydulara gereğince minimum 20 kıvrım müşterek tomar yetenek verimliliği mevcut Yüksek Verimli Uydu kategorisinde toprak almaktadır ve Türkiye'nin uydu data iletişimi kapasitesi bulunan KA band kapasitesini 17 kıvrım artırıyor. Bu özellikleriyle 5B bugüne kadarki en efdal kapasiteli uydumuz kendisine fonksiyon vermeye başladı. Dolayısıyla gelecek zamanlarda uydu üstünden degaje izole bant genel ağ ihtiyacının 5B ile ehemmiyetli seviyede karşılanacağı bekleniyor. 5B ile baş başa öteki uydularımızdan değişik kendisine Afrika bölgesinde aşırı degaje müşterek tazammun bölgesine erbap olunmuş ve başta Kuzey Afrika'da KA-bandda fonksiyon verilmesi olanağı doğmuştur. 5B'de KA-bandın yanı esna KU-band tazammun alanımız da bulunmaktadır. Kesintisiz monitör yayıncılığı açısından ehemmiyet bildirme fail KU-bandda monitör yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz kelime sıklığı bantları toprak almaktadır. Bu açıdan yedeklilik açısından ehemmiyet bildirme fail 5B ile baş başa sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle aşırı artacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler