USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin domestik motorlu geçmiş 8x8 ara bulucu göreve hazır

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen evcil motorlu geçmiş 8x8 askeri uzlaştırıcı Arma II, 6 bin kilometrelik sürüş testiyle dizi üretime anık bir vaziyete getirildi.

Türkiye'nin domestik motorlu geçmiş 8x8 ara bulucu göreve hazır
31-01-2023 15:11
Sakarya

Otokar kabilinden geliştirilen ve 720 atlama beygiri evcil motosiklet bütünleşmiş edilen Arma II 8x8 aracını ilkin kat Anadolu Ajansı (AA) görüntüledi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, AA muhabirine meydana getirmiş olduğu açıklamada, 1987 senesinde 4x4 araçları üretip dış satım başarısı yakaladıklarını, gelişen gereksinimleri dikkate alarak öz kaynaklarıyla 2006 senesinde Arma araç ailesini oluşturduklarını söyledi.

Aracı 6x6 ve 8x8 namına tasarladıklarını özetleyen Görgüç, otomobilin ilkin taşınmazlar dışı satışını da 2015'te gerçekleştirdiklerini anlatım etti. Görgüç, otomobilin kullanımının giderek yaygınlaştığını ve akıbet namına Birleşik Arap Emirlikleri'nde 400 sayı 8x8 araç ürettiklerini belirtti.

Aracı nice coğrafyada deli dolu namına kullandıklarını, sınav ettiklerini ve müşterilerle buluşturduklarını dile getiren Görgüç, "Gelişen ihtiyaçlar, aşırı ayrımlı platformlara uyarlanabilirlik, ayrımlı görevler, kalan tehditlere gönül rahatlığı henüz efdal esirgeme talepleri doğrultusunda 2 yıl ilkin Arma'nın da üstünde şekli düşüncesince çalışmaya başladık. Çalışmalar böylelikle Arma II adını verdiğimiz vasıtaya geldik." dedi.

Arma'nın kalburüstü ortak araç bulunduğunu ve envanterinde bulunan devletler kabilinden küçümsenilmeden kullanıldığını vurgulayan Görgüç, henüz ortak tomar koruma, henüz ortak tomar iç miktar ve henüz iri kulelerin kullanması denli taleplere karşılık verebilmek düşüncesince Arma II'yi tasarladıklarını bildirdi.

Arma ve Arma II araçlarının farklılıklarına da yer veren Görgüç, şunları kaydetti:

"Arma II'nin Arma'dan farkı, en önemlisi henüz ortak tomar nakil kapasitesi. Arma'da 30 tona derece dingil nakil kapasitemiz var, Arma II'de ise 40 tona çıkıyoruz. Dolayısıyla hem mayın hem kinetik erke tehditlerine gönül rahatlığı henüz ortak tomar esirgeme sağlıyoruz. Daha ortak tomar iç hacmimiz var. Bunların getirmiş olduğu ayrımlı ortak asıltı sistemimiz, ayrımlı akslarımız var. Arma II'de kullanıcıya ayrımlı iri miktar ve henüz ortak tomar koruma, henüz ortak tomar göreve uyarlanabilme olanağı sağlıyoruz."

Arma II'ye evcil motosiklet güç verecek

Serdar Görgüç, Otokar namına dışa bağımlılığı kısıntı ve yerlilik oranını artırmaya müteveccih nice düzentileme yaptıklarını söyledi.

Arma II'de de aşırı sayıda evcil manzume bulunduğuna ayraç fail Görgüç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Arma'da sıfır evcil namına imal edilmiş nice madun sistemi burada kullanıyoruz. mesela asıltı sistemi, aktarma kutusu Arma'da ithal kaynaklıydı, Arma II'de yerli, Otokar tasarımı. Bunların yanı esna Arma II'de evcil motosiklet kullanıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirilen 720 beygir, 12,7 litre Ecotorq motorunu Arma II'de kullanıyoruz. Arma II'de arsıulusal kullanıcılara ayrımsız güçte evcil ve ecnebi kazanmak neredeyse dü motosiklet seçeneği sunuyoruz. Bu kapsamda evcil motorla donatım edilmiş Türkiye'nin ilkin 8x8 ara bulucu oluyor. Arma II bu açıdan da ehemmiyetli ortak adım. Güç paketinde bulunan şanzıman dışarı gayrı topu topu soğutma sistemleri de Otokar dizaynı ve evcil imalattır."

Seri üretime hazır

Aracı ihya çalışmalarında gelinen evreye bağlı de bilim verici Görgüç, Arma II'ye müteveccih testlerin kestirmece 3 senedir sürdüğünü söyledi. Serdar Görgüç, şu ifadeleri kullandı:

"Aracın topu topu kalifikasyonlarını bitirdik, cimri imalata ithal ve evcil motorla hazırız, cimri imalata elden girebilecek düzeydeyiz. Yerli motosiklet açısından baktığımızda kestirmece 3,5 salname ortak çalışmanın ürünü. Mevcut motorun askerileştirilmesi ve Otokar'ın kullanımına akıllıca bir duruma getirilmesi, kuvvetölçer testleri sabık zamanlarda yapıldı. 2022 başlangıcında araç entegrasyonu yapıldı. 2022 süresince güvenilirlik, idame edilebilirlik ve manzume kuru kalifikasyon testlerini bitirdik. Her an cimri imalata girebilecek seviyedeyiz. ek ortak envestisman ihtiyacımız yok. Tüm ilgilendiren yatırımları yaptık, cimri imalata hazırız."

Yurt ortamında ve haricinde iddialı

Arma II'nin bulunan dış satım pazarlarında ellerini güçlendireceğini vurgulayan Görgüç, Arma'daki kısıtlılıklar zımnında takamadıkları hususi fariza ekipmanlarını, ağırbaşlı tabanca sistemlerini Arma II'de kullanabileceklerini belirtti.

Bunun haricinde henüz ortak tomar esirgeme gereksinim duyan kullanıcıları bulunduğuna ayraç fail Görgüç, onlara dünkü ortak seçenek sunmuş olacaklarını anlatım etti.

Görgüç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü "Yeni Nesil Araçlar Projesi"nde de Arma II platformunun çıpa ortak sözlü bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.

Serdar Görgüç, "Otokar namına topu topu evren pazarlarında aşırı ayrımlı ürünler ile kalburüstü olmaya çalışıyoruz. Arma II'nin de bu başarıya ortak aşama olacağını, henüz ortak tomar yayılmamızı sağlayacağından ümitliyiz. 2023 yılı ortamında Arma II'nin dü ayrımlı pazarda tanıtımları olacak. Onlardan da kalburüstü biçimde geçeceğini umuyoruz." dedi.

120 milim ağırbaşlı tabanca sistemleri kullanılabilecek

Arma II 8x8 Tekerlekli Zırhlı Araç, Otokar'ın araştırı ve ihya ekibince alışılmış savaşma koşullarının yanında, ayrımlı coğrafyalardaki çatışmalarda sık sık rastlanan simetrisiz tehditler de delik önüne alınarak geliştirildi.

Arma II, dünyada özlük sınıfındaki en efdal balistik, mayın ve el inşası patlayıcı (EYP) korumasını, efdal toprak yeteneği ile baş başa mütenasip değer biçimde arz iddiasıyla tasarlandı.

40 titrem maksimum aylı ağırlığa ve 720 atlama beygiri motora cemaat Arma II, henüz ortak tomar nakil kapasitesi, henüz ortak tomar esirgeme özelliklerinin yanı esna 120 milim kalibreye derece ağırbaşlı tabanca sistemlerinin entegrasyonuna da olanak veriyor. Arma II'de yönelteç sistemi topu topu aksları arama edebiliyor, bu açıdan topu topu tekerler direksiyonlanabilir özellikte bulunuyor.

Modüler yapıyla ayrımlı görevler yapabilecek

Modüler ortak ortam namına tasarlandığı düşüncesince Arma II, sağlam aşırı ayrımlı göreve akıllıca namına özelleştirilebiliyor. Piyade sınıfı düşüncesince ölçün tekerli zırhlı savaşma ara bulucu ve zırhlı personel sırtçı araç namına kullanılmasının indinde Arma II'ye ayrımlı tabanca sistemleri, donanımlar ve muhtelif sistemler bütünleşmiş edilebiliyor.

Farklı varyantları bulunan Arma II, bakma ve dinleme vasıtaları ile sezme aracı, açık iç kütlesi ve aşırı aceleci arsa tahrifat yeteneğiyle kumanda arama ara bulucu namına fariza alabiliyor. Arma II, akıllıca madun sistemlerle savaşma alanı istirdat görevlerinde iş verebiliyor, büyütülebilen beden ana yapısının sağlamış olduğu arttırma hacimle hem bakım-onarım tıpkı zamanda cankurtaran denli muhtelif görevleri adına getirebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler