USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de yetişek gören Afrikalı öğrenciler musiki grubu kurdu

Afrika'nın değişik ülkelerinden Türkiye'ye görgü bilimi bilimi düşüncesince mevrut 5 arkadaş, kurmuş oldukları musiki grubuyla festivallerde oyunluk alıyor.

Türkiye'de yetişek gören Afrikalı öğrenciler musiki grubu kurdu
14-07-2022 18:04
Ankara

Gana, Kenya, Kongo ve Nijerya'dan gelip Türkiye'de pedagoji bilimi alırken "Highlife" musiki grubunu kuran öğrenciler AA muhabirine konuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü 4'üncü derslik talebesi ve grubun davulcusu Emmanuel Quist, Gana’da doğduğunu ve şimdi evvela Türkiye'de pedagoji bilimi düzlük ortak arkadaşının tavsiyesiyle burada pedagoji bilimi kabul eylemek düşüncesince müracaat yaptığını anlattı.

Quist, 6 senedir Türkiye’de bulunduğunu aktararak, "Türkiye'de kiliseye gidiyorduk. Müzik aşırı seviyoruz. Kilisedeki arkadaşlarla bu arada oturduk ve 'neden ortak takım kurmayalım' sanarak düşündük. Ardından bu grubu kurduk." dedi.

Grupta ayrımlı ülkelerden mevrut arkadaşları olsa da kültürlerinin benzeşim bulunduğunu tamlayan Quist, "Caz, blues, Türkçe musiki de çalıyoruz, Afrika (Afro, Latin) müziği de çalıyoruz. Türkçe musiki olarak, 'Felaket', 'Senden şimdi güzel' ve 'Arkadaşım eşek' şarkılarını biliyor ve seslendiriyoruz. Türkiye’den Duman grubunu aşırı seviyoruz, Zeynep Bastık da ara sıra dinliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkçe müziği dinleyicilerimiz aşırı seviyor"

Türkiye'de oyunluk aldıklarını, festivallerde izleyicilerin karşısına çıktıklarını ve izleyicilerin gruplarına huzur hamam mesajlar verdiğini dile getiren Quist, Türkçeyi Türkiye'de sokaklarda öğrendiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkçe müziği dinleyicilerimiz aşırı seviyor. O sebepten tığ hastalık olmasın dedik, öğrendik. Sokakta gelişigüzel devir olmasa da ara sıra uğraşı adına çalıyoruz, aşırı şaşırıyorlar zira tığ yabancıyız. Biraz elleme Türkçe konuşuyoruz ancak onlar da aşırı iptila ediyorlar. ‘Nasıl öğrendin, nereden geldin’ sanarak soruyorlar, tığ de lakırtı ediyoruz."

Ankara, Van, Diyarbakır, Eskişehir ve İstanbul kabilinden illerde musiki yaptıklarını özetleyen Quist, şöyleki bitmeme etti:

"Gelecek ay ihtimal Bodrum, Muğla’ya gideceğiz. Okul bittikten sonradan iş bulmamız geçişsiz hırçın vaziyette musiki hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Müziği aşırı seviyoruz, Türkiye’de olabilir, dünya haricinde da yapabiliriz. Türkiye aşırı elleme ortak ülke. Kültür, yemekler falanca aşırı güzel. Ben aşırı sevdim, biçimsiz ortak bilinçlilik yok. Sadece beyan eylemek istediğim bilinçlilik aileme, babama anneme, arkadaşlarıma ve benim burada olmamı sağlayıcı her insana teşekkürname eylemek istiyorum. Türkiye kusursuz ortak yer. Burada okuyorum, çalışıyorum ve az buçuk da musiki yapıyorum. Türkiye’yi görüşme edebilirsiniz ve katiyen nadim olmazsınız."

"Türkçe musiki yaptığımızda ortak de Afrikalı olunca uyanıklık çekiyor"

ODTÜ Petrol Mühendisliği 4. derslik öğrencisi, grubun saksafoncusu ve solisti Kenyalı James Asenji Mwanje, 2015'te Türkiye'ye geldiğini ve eğitiminin beraberinde musiki de yaptığını dile getirdi.

Lise döneminden itibaren müziğe huzur hevesi bulunduğunu kaydeden Mwanje, "Grubu kururken 6 ay süresince stüdyoda tatbik yaptık, Kızılay'da ve ayrımlı yerlerde mekanlara musiki gerçekleştirmek istediğimizi söyledik ve arkası sıra ayrımlı yerlerde çalmaya başladık." dedi.

Mwanje, evvel Türkçe liet dublaj hikayesine ilişkin, "Uçakta 'Sil baştan' şarkısını evvel duyduğumda ilgimi çekti ve bu şarkıyı seslendirmeye değişmeyen verdim. Türkçe musiki yaptığımızda ortak de Afrikalı olunca uyanıklık çekiyor." halinde konuştu.

Türk halkının aşırı konuksever bulunduğunu tamlayan Mwanje, bunun da işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Mwanje, Türk halkının müziklerini sevdiğini anlatım ederek, "Müziğimizi toplumsal iletişim araçları hesaplarımızdan da paylaşıyoruz. Buradaki takipçilerimiz de bizleri çağırma ediyorlar. Okulu bitirdikten sonradan müziğe bitmeme edeceğim." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler