USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin imgesel gelecekte ülkesine fariza etmek

YTB’nin desteği ile efdal öğrenimine Türkiye'de bitmeme edecek Selgey İsmailhil, "Ülkem aşırı güç eyyam geçirdi. Deneyimli ve talimli personele ihtiyacımız var.'' dedi.

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin imgesel gelecekte ülkesine fariza etmek
02-11-2021 11:36
İstanbul

Afganistan'da üniversiteye giriş sınavında önde gelen Selgey İsmailhil, Türkiye'de eğitimini tamamladıktan sonradan ülkesine dönerek ilkin tababet dalında fariza eylemek istediğini belirterek, "Yurt haricinde terbiye gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." dedi.

İsmailhil, ülkesindeki kız öğrencilerle ilişik düşüncelerini ve geleceğe müteveccih planlarını AA muhabirine anlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yardımı ile faziletli öğrenimine Türkiye'de sürdürmek düşüncesince kısaca 10 gündüz önceki İstanbul'a mevrut İsmailhil, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tahsil görecek.

Türkiye'de terbiye görecek olmaktan talih duyduğunu tamlayan İsmailhil, "Türk devletinin bursuyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bildirme edildim. Burada olmaktan baş döndürücü mutluyum zira Afgan üniversitelerinin kapıları ülkemin hanımlarına kapalı. Eğitimime Türkiye'de bitmeme edeceğim." dedi.

Lagman vilayetine ilişkin Alingar ilçesinde dünyaya geldiğini, 6 yaşlarındayken babasını kaybettiğini ve ilkokuldayken ailesiyle Kabil'e geldiğini özetleyen İsmailhil, "Ailemin yardımı ile Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nde tahsil gördüm. Eğitim koşullarımız elleme değildi. Kızların okula gitmesi hazırlop değildi. Üniversiteye giriş sınavına yapınmak düşüncesince hususi bir kursa gittim. Üniversiteye giriş sınavı neticeleri devletimizde her insanın kaygılanmasına bozukluk bulunan nice olayın yaşandığı süreçte açıklandı." ifadesini kullandı.

Afganistan'da üniversitelerin kapılarının kız öğrencilere açılmasını beklenti ettiğini ancak şu anne derece bunun gerçekleşmediğini dile getiren İsmailhil, "Kız öğrencilerin okumalarının önündeki engellerin kalkmasını ve eğitimlerine bitmeme etmesini beklenti ediyorum. Kızlar da üniversitelere gitmeli ve faziletli öğrenimlerine bitmeme etmeli." biçiminde konuştu.

"Ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın"

Her dünkü hükümetin öz öncelikleri ve uygulamaya ayırmak istediği projeleri olmasını iyilikle karşıladığını tamlayan İsmailhil, "Taliban yetkilileri, terbiye kuruluşlarının baştan açılacağına lakırtı verdiler. Afgan bayanların bir an önceki okula dönmelerine müsaade vermelerini istiyoruz. Bu dava bir an önceki çözülmeli ki ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın." dedi.

"Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa camianın yüzdelik 50'si inme olur"

Afganistan topluluğunun yarısını bayanların oluşturduğuna ayraç fail İsmailhil, "Eğer hanımlar tahsilden yoksun kalırsa camianın yüzdelik 50'si inme olur. Kadınlar, rical derece yeteneklidir. Bu sebeple hanımları terbiyelemek bir maşer ve dünya düşüncesince baş döndürücü önemlidir. Kadınlar ülkenin baştan yapımı ve kalkınmasında çalışkan gösteriş oynayabilir. Kadınların kabiliyeti beylerden az değildir." ifadelerini kullandı.

Gelecekte ülkesine fark eylemek ve ilkin tababet dalında fariza eylemek istediğini kaydeden İsmailhil, "Eğitimli kişilere ihtiyacımız var. Doktorlar düşüncesince son ötesi diyerek bir bilinçlilik bahis konusu değildir. Bu sebeple bütün insanlığa fariza eylemek istiyorum. Ülkem baş döndürücü çetin eyyam geçirdi. Deneyimli ve talimli personele ihtiyacımız var. Erkek yahut avrat olsun, emlak haricinde terbiye gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." diyerek konuştu.

İsmailhil, bundan ahir terbiye hayatında Türkiye'yi yeğleme etmesine ilişkin, "Türkiye dikkat duyduğum elleme bir ülke. Hem Müslüman bir dünya bununla beraber bana burs olanağı sağlandı. Türkiye tababet dalında dünyada önde mevrut ülkelerden biri. Bunların bütünü Türkiye'yi yeğleme etmemde sansasyonel oldu." dedi.

Selgey İsmailhil, 2001'de Afganistan'ın Lagman vilayetine ilişkin Şegey Kale köyünde, 14 çocuklu ailenin 13'üncü evladı yerine dünyaya geldi. Altı yaşlarında babasını kaybeden İsmailhil, Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nden yetkilendirilmiş oldu. İsmailhil, YTB kabilinden Üstün Başarı Bursuyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce kısmına eşya oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler