USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Bilim ve Araştırma Diyaloğu'nun önceki toplantısı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Avrupa'yı etraflıca etkileyen göç, enerji, düzenlilik ve hazırlık zinciri krizleri delik önüne alındığında, Türkiye'nin bütünlük ve Avrupa düşüncesince açacak yurt bulunduğu aşikardır." dedi.

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Bilim ve Araştırma Diyaloğu'nun önceki toplantısı yapıldı
15-11-2022 17:09
Brüksel

Bakan Varank ve AB Komisyonu Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel, Brüksel'deki AB Komisyonu binasında, bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve teceddüt dalında civar el meydana getirilen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı kapsamında basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul'daki yıldırı saldırısına bağlı Varank, "Geçtiğimiz çağ vatanımızda meydana mevrut çıyan yıldırı saldırısında hayatını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, topu topu yaralılarımıza aceleci şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağlıklı olsun. Bu acıklı hadisenin civar anından itibaren Türkiye'ye ve Türk halkına el donanması mesajlarını ileten, ilkin AB yetkilileri iktisap geçirmek kıl payı her insana gösterdikleri el donanması düşüncesince teşekkürname ediyorum." ifadesini kullandı.

Varank, terörün bugün dört başı mamur evren ülkelerinin kuma sorunu olduğuna dikkati çekerek, kimden geldiğine, bazısı hedeflediğine bakılmaksızın kuma hissedar biçimde teröre huzur en çelimli tepkiyi hasretmek icap ettiğini vurguladı.

Teröre huzur konkre etap atılmalı

Terörle mücadelede düet ve arsıulusal iş birliklerinin öneminin gelişigüzel sabık çağ şimdi da arttığını tamlayan Varank, "Türkiye namına gelişigüzel devir terörle uğraş noktasında, AB devletleri ilkin iktisap geçirmek kıl payı topu topu taraflarla DOĞRU teşrikimesai içinde olduk. Muhataplarımızdan da bire hissedar hassasiyeti, bire hissedar el donanması ruhunu elden lafla değil konkre adımlarla beklediğimizi ifşa geçirmek istiyorum." sanarak konuştu.

Bakan Varank, Türkiye’nin AB'ye üyelik süreci konusunda, "AB'ye yeterli üyelik, Türkiye'nin ciddi hedeflerinden biri olmaya bitmeme ediyor." dedi.

AB'nin, yevmi siyasal tartışmalara hapsolmadan, Türkiye ile ilişkilerini berk hissedar asliye üstünde ilerletmesini beklediklerine ayraç fail Varank, "Avrupa'yı içten etkileyen göç, enerji, düzenlilik ve sakınım zinciri krizleri menfez önüne alındığında, Türkiye'nin Birlik ve Avrupa düşüncesince açacak memleket bulunduğu aşikardır." sanarak konuştu.

Varank, "Karşılıklı atılacak topu topu konkre adımlar minimum Türkiye'ye bulunduğu kadar, güvenli olun AB'ye de şişman menafi sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Küresel krizleri Türkiye çözüyor

Yaşanan sonuç gelişmelerin AB'nin arsıulusal etkinliğinin artırılmasında Türkiye'nin noktayı doldurulamaz hissedar oyuncu bulunduğunu gösterdiğini tamlayan Varank, "Rusya-Ukrayna cenginde bugüne denli başarıya kazanmış arı dü diplomatik teşebbüs var. Bunlardan bir tanesi global kesat krizinin önüne sabık Karadeniz Tahıl Koridoru'nun açılmasına değgin anlaşma. Diğeri ise, başarıyla gerçekleşen tutsak takaslarıdır. Bu dü müspet diplomatik gelişimin de Türkiye Cumhurbaşkanının girişimleriyle yaşama eski olması, Türkiye'nin proaktif rolünü ve global krizleri çözmedeki yeteneğini en iyi biçimde ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük Birliği

Bakan Varank, kuma hedefler doğrultusunda Türkiye ve AB'nin rüçhan teşrikimesai alanlarını belirlemesinin şişman ehemmiyet taşıdığını anlattı.

"Gümrük Birliği sayesinde, başlangıcından buyana gelişigüzel dü tarafın konuşu çıkarlarına görev fail nazirsiz hissedar ticari ilişkimiz var." diyen Varank, Türkiye'nin Avrupa Birliği Tek Pazarı ile ilişik nice bölgede AB siyasa ve mevzuatlarına ati derecede ahenk sağladığını hatırlattı.

Varank, Türkiye ve AB ortada ticari ilişkilerin önemine dikkati çekerek, "İkili tecim hacmimiz 2021 senesinde 178 bilyon dolar seviyesine ulaştı." dedi.

Gümrük Birliği'nin faydalarının Kovid-19'un global iktisat üstünde yarattığı güçlük ve global bedel zincirlerindeki kırılmalarla şimdi da açıkça bir vaziyete geldiğini anımsatan Varank, "Mevcut ortaklığımızın kazanımlarını bitmeme geçirmek ayrıca şimdi da çoğaltmak düşüncesince Gümrük Birliği'nin güncellenmesini zorunlu buluyoruz. Oldukça derinliğine süredir gündemde bulunan bu hususta da konkre adımlar atmamızın ehemmiyetli bulunduğunu hissedar kat şimdi bu sandalye vesilesiyle tabir geçirmek istiyorum." sanarak konuştu.

Türkiye'nin sonuç 20 yılda şişman gelişim kaydettiği bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve teceddüt sahalarında AB ile kurduğu iş birliğini şimdi da yükseltmek düşüncesince dip hissedar programla Brüksel'de olduklarını anımsatan Varank, dün geceleyin ezanı Komisyon Üyesi Gabriel'in ev sahipliğinde hissedar araya geldiklerini, bu geceleyin ezanı da AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ile hissedar konuşma yapacaklarını söyledi.

Yüksek Düzeyli Diyalog

Varank, AB ile Türkiye ortada kurulan Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik dalında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının civar toplantısını AB Komisyonu Üyesi Gabriel ile başlattıklarını, diyaloğun ilişkileri şimdi odaklı hissedar şekilde, en yukarı mercilerden ele edinmeyi amaçlayan hissedar sistem bulunduğunu tabir etti.

Türkiye ile AB ortada şimdi evvela aut politika, ulaştırma, enerji, ekonomi, terörle mücadele, iklim, huruç ve ekincilik hikayelerinde da erdemli seviyeli diyalog toplantıları düzenlendiğini anımsatan Varank, "Bugün de, AB ile civar el bilgelik ve araştırı dalında Yüksek Düzeyli Diyalog toplantımızı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Varank, AB'ye üyelik müzakerelerinde "Bilim ve Araştırma" faslının Türkiye'nin tedbir seviyesinin en ati ölçüde bulunduğu ve bugüne denli müzakereye küşade 16 dönem içinde başarıyla mülga hissedar tane dönem konumunda bulunduğunu vurguladı.

İş birliğinin güçlendirilmesi düşüncesince atılabilecek adımlar belirlenecek

Bugünkü görüşmede rüçhan namına AB'nin hava değişikliği ile mücadelede ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşmasında Türkiye'nin sağlayacağı katkıların ele alınacağına ayraç fail Varank, "Yenilenebilir erke üretimi, çevreyle ahenkli teknolojilerin geliştirilmesi ilkin iktisap geçirmek kıl payı yeşil inkılap dalında AB araştırı kurumları ile iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince atılabilecek adımları belirleyeceğiz." sanarak konuştu.

Varank, global iktisat yarışının ana unsuru bulunan geleceğin sayısal teknolojilerinin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin KOBİ'ler ilkin iktisap geçirmek kıl payı ilişik tarafların hizmetine sunulması düşüncesince gerçekleştirilebilecek kuma emekleri da ele alacaklarına dikkati çekerek, "Yeşil ve sayısal inkılap alanındaki kuma hedeflerimizin gerçekleştirilmesi düşüncesince gerekseme duyduğumuz finansman, bu finansman ihtiyacının karşılanması düşüncesince Ufuk Avrupa, Dijital Avrupa ile öbür bütünlük programlarının ve Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının çalışan kullanımını da değerlendireceğiz." dedi.

"Bugün Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik dalında civar toplantısını gerçekleştirdiğimiz Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının memleketimiz ve AB ilişkilerinin kuma yararlar ve yeterli üyelik doğrultusunda baştan canlandırılmasında ehemmiyetli hissedar ulama sunacağına inanıyorum." diyen Varank, toplantının Türkiye ve AB'nin inovasyon kapasitesinin gelişimine ve araştırı iş birliklerinin kuvvetlenmesine velut katkılar sağlamasını diledi.

İkinci derinti Türkiye'de olacak

Bakan Varank, "Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının 2023 senesinde gerçekleştireceğimiz ikinci toplantısına Türkiye namına ev sahipliği yapmaktan şişman sevinme duyacağımızı tabir geçirmek istiyorum." sanarak konuştu.

AB Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel de bilim, araştırma, uygulayım bilimi ve yenilikçilik mevzulu Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısının bugün civar kat düzenlendiğini belirterek, Türkiye ile AB ortada derinliğine senelerdir bilgelik ve uygulayım bilimi dalında iş birliğinin sürdüğünü tabir etti.

Türkiye'nin Ufuk Avrupa programına ortaklık anlaşmasını sabık sene imzaladıklarını hatırlatan Gabriel, bugünkü diyalog toplantısının kuma çalışmaların kesinlikle ve ne bölgelerde güçlendirileceğine odaklanacağını bildirdi.

100'den hissedar tomar projede iş birliği

Gabriel, "Şu anda 100'ün üstünde projede teşrikimesai yürütüyoruz. Ama bilhassa dü ana nedenle şimdi çelimli ve degaje hissedar düzentileme sahası bekliyorum. Birincisi, bire hissedar zorluklarla huzur karşıyayız. Araştırma ve yenilikçiliğin hükümetlere ve işletmelere zorluklara huzur hal bilmek düşüncesince iane etmedeki önemini biliyoruz." dedi.

Birlikte şimdi güçlüyüz

Bunlara kalıp namına Kovid-19 aşılarının geliştirilmesini, seçenek erke kaynaklarının bulunmasını ve şimdi velut besin üretimini yayınlayan Gabriel, şöyleki bitmeme etti:

"İkinci namına beraberce şimdi güçlüyüz. İş donanması gerçekleştirmek şimdi makul ve çabuk hal bulma ihtimalini katlamaktadır. Bugün görüşmelerimizde çevreci endüstri üretimi, yenilenebilir erke ve iklime dokunca vermeyen metropoller meselesini kesinlikle kolektif geliştirebileceğimize odaklanıyoruz. Türkiye ve AB'nin bu amaçlarda bire hissedar düşüncede bulunduğunu görmekten büyüklük duyuyorum."

İzmir ve İstanbul'un çevreci ve zeki metropoller misyonuna katılmalarının bunun işareti bulunduğunu kaydeden Gabriel, Türkiye'nin ak pak hidrojen, ak pak enerji, bitmeme fail yenilenebilir erke sistemleri kabilinden Ufuk Avrupa ortaklıklarına müdahale olmasının da önemine ayraç etti.

Gabriel, "Toplumlarımızın, ekonomilerimizin ve rekabetçiliğimizin yararı düşüncesince bilim, yenilikçilik ve sanayiyi beraberce şimdi yakınlaştırmalıyız." sanarak konuştu.

Bu kapsamda Türkiye ile teşrikimesai yaptıklarını aktaran Gabriel, kuma yararlar doğrultusunda bu iş birliğini güçlendireceklerine inandığını vurguladı.

Öte yandan, AB Komisyonu binasında kaynaklanan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısına, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Türkiye ve AB çeşidinden baş döndürücü sayıda yukarı dozaj dil avcısı katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler