USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, mekân dostu ispati adına aşina Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti.

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti
06-05-2022 12:24
İzmir

Prof. Dr. Çalıkoğlu, DEÜ Teknoparkı (DEPARK) içerisinde iştirak kurarak ışınım onkoloğu benzeri Dr. Tamer Çalıkoğlu ile "siyah er sineği" kendisine Türkçeleştirilen "BSF" üstünde çalışmaya başladı.

TÜBİTAK yardımı ile Güzelbahçe ilçesinde ortak organizasyon kuran Çalıkoğlu, sonuç ve göveri kabil atıklarla beslendiği düşüncesince "çevre dostu" kendisine isimlendirilen BSF'den nemlendirme, tasfiye ve restorasyon niteliğine eş yağ elde etti.

Yüksek protein ederine eş yağın beraberinde BSF'den ve atıklarından nitelikli kemre ile efsanevi yemi de sağlandı.

"Larvalar uzvi besleniyor"

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, AA muhabirine, kozmetik sanayisinin levent boylu zamandır hammadde krizinde olduğunu, bulunan hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de erdemli karbon kadem izi bıraktığını söyledi.

Çevreye dokunca vermeyen, sürdürülebilir ortak hammadde çıkarmak düşüncesince yola çıktıklarını kaydeden Çalıkoğlu, planlarında ispati larvası istimal sonucu aldıklarını aktardı.

Larvalar düşüncesince dirim koşullarını önemsiz ortak tesiste oluşturduklarını anlatım fail Çalıkoğlu, şu şekilde dedi:

"Sinekler düşüncesince akla yatkın hava koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, kurtçuk biçimine getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada ehemmiyetli bulunan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları tığ uzvi atıklarla, şu demek oluyor ki meyve, sebze, besin çöplerimizle henüz çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece esasta atılan yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, nitelikli yeme, nitelikli gübreye ve nitelikli ortak yağa dönüşüyorlar."

"Hindistan cevizi yağına eş miktarda laurik hamız içeriyor"

Kozmetik sanayide beğenilen laurik hamız düşüncesince Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye iri dokunca verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şu detayları verdi:

"Bizim yağımız da palm hasım ve Hindistan cevizi yağına eş bedel miktarda laurik hamız içeren baş döndürücü değerli ortak yağ. Testlerin sonuçlarında yağın baş döndürücü nitelikli güzel ortak yağ bulunduğu ortaya print ve edebiyat verileri de doğrusu bunu destekliyor. Anne sütünde ilkin dip kendisine bulunan laurik hamız bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik hamız hem linoleik hamız de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici niteliği ayrımsız sürede nemlendirici niteliği bulunan ortak ürün. O sebepten çıban iyileşmesinde de kalburüstü olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla muhtelif efsanevi deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ arasında ne olduğunun erdemli olması hem de dip protein içermesi antiaging ürünü kendisine kullanılmasını da gündeme getirecek ortak çevrim sonra."

Litresi 75 avro

Yağdan deneyim ürünü kendisine sabun, losyon ve krem yaptıklarını anlatım fail Çalıkoğlu, "Bizim denediğimiz kimi ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici niteliği ince belirgin, başarılı." dedi.

Çalıkoğlu, BSF hasım eş kıymeti yağların dünyada litresi 400-500 avrodan müşteri bulduğunu, BSF yağından elde edilmiş ürüne ise baş düşüncesince 75 ekü sevap belirlediklerini kaydetti.

Hammaddenin ilkin dermokozmetik sanayiye ve mekân bilinci erdemli şahıslara seslenme ettiğini kail Çalıkoğlu, millî ve arsıulusal şirketlerden istem aldıklarını belirtti.

"Yurt dışından istem var"

Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın beraberinde Fransa ve Avrupa'nın gayrı ülkelerinden kuruluşların BSF yağına iri uyanıklık gösterdiğini söyleyerek, "Bu ürünün beş altı faydası var. İlki vatanımızda üretilmesi, ithal kılmak durumunda kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları bulunmayan ediyor olmamız. Üçüncüsü de memleketimiz süresince rahatlıkla ulaştırabilmemiz." dedi.

"Tavuk ve balık yemi kendisine da kullanılıyor"

Protein arasında ne bulunduğu erdemli BSF larvasının tavuk ve balık yemi kendisine da kullanılabildiğini anlatım fail Çalıkoğlu, şunları kaydetti:

"Hem yağ hem protein arasında ne olduğunun erdemli olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem olta krizi var hem kemre krizi var. Hem olta hem kemre baş döndürücü pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, ilkin önemsiz işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse olta kendisine da kemre kendisine da kullanabilirler."

Emel Erdal Çalıkoğlu, içtimai plan kendisine ortak zincir salon şirketi ile teşrikimesai yaptıklarını ve önemsiz karı tipi tavuk işletmelerine parasız kurtçuk sağladıklarını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler