USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunuslu canlı kız çocukluk hayalini "Türkçe radyo programı" hazırlayarak gerçekleştirdi

Tunuslu 25 yaşındaki Sara Rahuma, Türkçe radyo programı hazırlayarak ülkesinde müşterek mebde imza attı.

Tunuslu canlı kız çocukluk hayalini
19-01-2023 21:06
Tunus

Türkçeyi baş döndürücü sevilmiş olduğu düşüncesince şahıs çabalarıyla 11-12 yaşında Türkçe öğrenmeye başlamış olan Rahuma, lisede selektif ibret namına Türkçe dersi almaya başladıktan sonraları önceki kez hoca eşliğinde Türkçe eğitimiyle tanıştı.

Tunus Manar Üniversitesinde Uygulamalı Biyolojik Bilimler Fakültesinde biyoteknoloji dalında lisansını mütemmim Rahuma, ikinci lisansını ise multimedya dalında yaptı.

Hijyen ve Çevre Güvenliği dalında erdemli lisansını tamamlamasının ardından, görgü bilimi bilimi yaşamına Yeni Teknolojiler Enstitüsünde iletişim araçları dalında bitmeme fail Rahuma, enstitünün multimedya kulübüne katılarak burada radyo programları yapmaya başladı.

"Türkçe Konuşalım" programının sunucusu Rahuma, AA muhabirine Türkçe öğrenme serüvenini ve meydana getirdiği radyo programını anlattı.

"Türkçe hayatımın birlikte parçası"

Yaklaşık 11-12 yaşındayken Türkçe ile tanıştığını tamlayan Rahuma, "Türkçeyi önceki keşfettiğim devir ilkokula gidiyordum. Türkçeyi biricik başıma güç göstererek öğrenmeye başladım. Türkçe lügat telaffuzları elbette olur? Alfabesi nasıl? Tüm bunları adım adım öğrenmeye başladım. Daha sonraları Tunus’ta lise müesseselerinde Türkçe derslerimizi okutulmaya başlayınca, ego de Türkçeyi selektif ibret namına seçtim. İlk Türkçe öğretmenimden dü yıl süresince ibret aldım." dedi.

Türkçeyi biricik başına öğrenmeye çalışırken baş döndürücü zorlandığını ve telaffuzların elbette olması icap ettiğini dört dörtlük namına anlayamadığını aktaran Rahuma, şu halde bitmeme etti:

"Önceleri kendim öğrenirken anlasam bile uygulama yapamıyordum. Çünkü o vakitler hatırladığım kadarıyla etrafımda Türkçe bilici yahut öğrenen kimesne yoktu. Bu sebepten dolayı kendimi baş döndürücü hususi hissediyordum. Liseden sonraları Türkçemi elbette geliştireceğim üzerine göz boncuğu fikrim de yoktu. Üniversite eğitimim esnasında 9 Nisan Üniversitesinde Türkçe derslerimizi verildiğini öğrendim.

Bu benim hayatımın dönüm noktasıydı. Üniversitede ibret sağlayan Musa Kaya hocanın derslerine katılarak 4 yıl süresince uygulama yapabileceğim öğrenciler ile Türkçe dersi aldım. Bu müddet süresince Türkçeyi hakkıyla öğrendiğimi söyleyebilirim. Türkçeyi öğrendikten sonraları Türkçe hayatımın birlikte parçası durumuna geldi."

Türkçe radyo programı, Tunus düşüncesince birlikte ilk

Tunus’ta birlikte ilki başarmanın gururunu yaşadığını tamlayan Rahuma, Türkçe radyo programı ika hayalini görgü bilimi bilimi yaşamı esnasında gerçekleştirdiği düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu kaydetti.

Multimedya dalında görgü bilimi bilimi almış olduğu hususi enstitüde radyo programcılığına başladığını aktaran Rahuma, "Arkadaşımla bu arada enstitünün multimedya kulübüne katıldım. Radyo programı hayalimi gerçekleştirebileceğim birlikte ortama girecektim. Fakat baş döndürücü namuslu olduğum düşüncesince bildirme edilmeyeceğimi düşünüyordum ancak sınama programımız pakt başkanı çeşidinden izin alınca elden radyo programımıza start fırsatı bulduk." niteleyerek konuştu.

2021 senesinde başlattıkları radyo programını önceden Arapça yaptıklarını tamlayan Rahuma, laflarını şu halde sürdürdü:

"İki yıl süresince Arapça lokma yaptık. Bu proses içinde programımızın beğenildiğini gördük. Bu devre bizim düşüncesince baş döndürücü dobra birlikte tecrübeydi. Ama tığ hâlâ hususi ve acemi birlikte bilinçlilik gerçekleştirmek istedik. Bu sebepten dolayı programımızı Türkçe gerçekleştirmek istediğimizi pakt başkanımıza ilettik.

Kabul edeceğini düşünmüyordum ancak elden bildirme etti. Bizi destekledi ve ‘hemen başlayabilirsin’ dedi. Türkçe hocalarımla danışma ederek dobra birlikte program çıkardım. Yaptığım işin iz bırakmasını ve baş döndürücü hususi birlikte olmasını istedim."

Dinleyicilerine Türkçe seslenen Rahuma, programında Türk kültürüne bağlı bilgiler verdiklerini ve Türkçe musiki yayını yaptıklarını tabir etti.

Kasım 2022'den buyana "Türkçe Konuşalım" adıyla meydana getirdiği programın baş döndürücü dobra tepkiler aldığını tamlayan Rahuma, Tunuslu dinleyicilerinin birlikte Tunus’taki Türk büyüklenme temsilcilerinin de ona dayanak noktası bulunduğunu ve program düşüncesince kutlama kartı ettiklerini söyledi.

Türkçe öğrenme serüveni ve icra ettikleri işlerin bitmeme ettiğini tamlayan Rahuma, "Bu hikayemde bana nice ad ve büyüklenme dayanak noktası oldu, hepsine baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Okulda Türkçe Kulüpleri kuran canan Türkçe öğretmenlerim ve Tunus’taki Türk kurumları bana daim dayanak noktası evet ve koyun açtı. Mesela Yunus Emre Enstitüsü ile 2018 senesinde Türkçe Yaz Kursu'na katıldım. Bu benim düşüncesince baş döndürücü yarayışlı oldu. Medya alanındaki eğitimim düşüncesince Anadolu Ajansı Tunus Ofisi'nde yetişim ika fırsatı buldum. Musa Kaya hocamın öncülüğünde Ayyıldız Dergisi çıkardık." dedi.

Rahuma, Türkçe öğrenmeye bitmeme ettiğini, film seyrederek, koşma ve im okuyarak Türkçesini hâlâ da geliştirmeye çalıştığını aktardı.

Tunuslu canlı kız, laflarını şu halde tamamladı:

"Buradan her insana çığırmak istiyorum, inandığın birlikte şey, birlikte hayalin yahut birlikte hedefin var ise onun arkasından git ve katiyen bırakma. Türkçe bellemek benim hayatımı değiştirdi. Çok kavi birlikte süreçti, kimsenin Türkçe bilmediği birlikte ortamda Türkçe öğrenmeye çalışıyordum ancak yılmadım ve böylelikle hayalimi gerçekleştirdim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler