USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Torakçı bayanların odun kömürü mesaisi

Ankara'da geçimlerini odun kömürü imal ederek sağlayıcı eş torakçılar, hepsi zorluklarına karşın işlerini isteyerek yapıyor. İşçilerden Emine Yılmaz, "İşimiz baş döndürücü çetin birlikte iş. Her eş bu işi yapamaz." dedi.

Torakçı bayanların odun kömürü mesaisi
01-09-2022 12:05
Ankara

Ankara'da esrar ve isin ortada geçimlerini odun kömürü imal ederek sağlayıcı eş torakçılar, hepsi zorluklarına karşın işlerini bayıla bayıla yapıyor.

Zorlu müşterek mücadeleyle meşe ağaçlarını mangal kömürüne muhavvil ve "torakçı" yerine isimlendirilen işçiler, kadın, erkek, bebek herhangi müşterek daim baş başa fiilen hakkında teri döküyor.

Mardin'den odun kömürü üretimi düşüncesince Ankara'nın Çubuk ilçesine mevrut ve senenin kestirmece 6 ayını burada nâkil aileler, muvakkat yerine kurmuş oldukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Erkeklerin yanı esna nice kadın, ailesine destekte mevcut olmak gibi ince güç müşterek iş bulunan torakçılık yapıyor.

Meşe odunlarını "torluk" ismi maruz çukurlarda itinayla yakıcı işçiler, 20 güneş süresince acı başlangıcında kez tutuyor.

Kadın torakçılar, hepsi bu etaplarda ailedeki erkeklerle acı başlangıcında uğraş veriyor.

Babası ve ağabeyleriyle bu işi karşılayıcı 21 yaşındaki Emine Yılmaz, AA muhabirine, torakçılığın ne işe yaradığını bir aşırı ferdin bilmediğini söyledi.

Bir eş yerine bu işi yapmanın güç ve bire müşterek sürede iyi bulunduğunu tamlayan Yılmaz, "Her eş bu işi yapamaz. Güçlü hanımlar yapabilir bu işi. Biz erkeklerle dizi kola, arka sırta vererek bu işi yapıyoruz. Koşulları baş döndürücü zor, hem ev hanımıyız hem işçiyiz." dedi.

Yaptıkları işi görenlerin şaşırdığını kaydeden Yılmaz, "Kimileri bizlere 'Bu işi ne yapıyorsunuz, eyvah değil mi size?' diyerek soruyor. Her muhtelif zorluğa karşın bu işi yapıyoruz. Kendi işimiz bulunduğu düşüncesince müdahil yok. İşimiz baş döndürücü güç olsa da güçlüyüz ve ayakta dosdoğru duruyoruz." diyerek konuştu.

Duman ve isin zarfında çalışmalarına karşın zatî bakımlarını da boşlama etmediklerini özetleyen Yılmaz, "Bizi gördüklerinde genel anlamda simsiyah oluyoruz ancak herhangi müşterek şeye karşın bakımımıza uyanıklık ediyoruz. Cilt bakımıdır, saç bakımıdır, giyimdir herhangi müşterek şeye özeniyoruz. Bizi görüp ne denli berbat olduğumuzu düşünenler bizi müşterek de işten sonraları görsün." ifadelerini kullandı.

"Zoru muvaffak olmak güzel, bu nedenle de kendimle alım çalım duyuyorum"

Ailesiyle torakçılık karşılayıcı 18 yaşındaki Berfin Yılmaz ise işinin güç ancak giranbaha bulunduğunu söyledi.

İşin zorluklarına karşın hiç kimseye eksikli olmamak düşüncesince çalıştığını kaydeden Yılmaz, "İşimi bayıla bayıla yapıyorum. Bu pislik ve türap beni tek etkilemiyor. Utanılacak müşterek nesne yapmıyorum. Alnımın teriyle, emekle çalışıyorum bu işte." dedi.

Bir eş yerine güç müşterek iş yaptığını vurgulayan Yılmaz, "Zoru muvaffak olmak güzel, bu nedenle de kendimle alım çalım duyuyorum. Böyle simsiyah görünsek de müşterek eş yerine bakımımı da boşlama etmiyorum. Her ay ten bakımına gidiyorum." biçiminde konuştu.

"Bu işi bizimle baş başa bitirdikleri düşüncesince kadınlarımızla alım çalım duyuyoruz"

Torakçılık karşılayıcı Mehmet Ali Yılmaz ise işlerini bayanların yardımı ile yürüttüklerini dile getirdi.

Kadınların çabucak odun kömürü imalinde değil çadırda da çalıştığına ayraç fail Yılmaz, "Kadınlarımız bizimle dağa gelip orada yemeklerimizi yapıyorlar. Odunları taşıyorlar, tün ezanı geliyoruz, yemeğimizi yapıyorlar, bizlere herhangi müşterek muhtelif dayanak oluyorlar." dedi.

Kadın, erkek, bebek herhangi müşterek daim baş başa çalıştıklarını tamlayan Yılmaz, "Kadınlar bizlerden elan müşterek tomar çalışıyor. Her şeyden geçmiş bu işi bizimle baş başa bitirdikleri düşüncesince kadınlarımızla alım çalım duyuyoruz. Erkeklerimiz yorulsa da hanımlarımız yorulmuyor. Müthiş müşterek biçimde çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler