USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TOGG'un elektrik şarj istasyonlarına bağlı standartlar belirlendi

Türk Standardları Enstitüsü kabilinden "Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı" hazırlandı.

TOGG'un elektrik şarj istasyonlarına bağlı standartlar belirlendi
04-11-2021 16:16
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın hazırlandığını duyurduğu elektrikli araç şarj üniteleri ve istasyonları meselesi için dü standardın bilgileri mahsus oldu. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) çeşidinden hazırlanmakta olan "Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı"nda, şarj üniteleri ve istasyonların kurulumu düşüncesince elektriksel gerekler, ünitelerin yerleştirilecekleri yerlerle ait konum, şarj yönteminin seçimi, ünitelerin monte edilmesi ile ait öneriler ve ima gerekleri arazi alıyor.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya göre, Türkiye'nin Otomobili planlanan takvim doğrultusunda ilerlerken, Bakanlık da lüzumlu enfrastrüktür hazırlıklarını yapıyor.

TOGG, istihsal bandından indiğinde, şarj altyapısının Türkiye genelinde elektrik araç kullanımını destek sunar ölçüde olması düşüncesince icraat bitmeme ediyor. 2030 yılına derece TOGG ilkin peyda etmek az daha 2 milyondan nezdinde tomar elektrikli otomobilin yollarda olabileceği öngörülüyor. Artan elektrikli araç kullanımına koşut namına 250 binden nezdinde tomar kamuya bariz şarj noktasına gerekseme duyulacağı tabir ediliyor. Böylece doğacak senelerde elektrikli araçlarla baş başa şarj altyapısının da aşırı aceleci biçimde büyümesi bekleniyor.

Bu kapsamda şarj ekosistemini çelimsiz sürede matlup seviyeye yansıtmak amacıyla uygulayım standartlar, mevzuat düzenlemeleri ve envestisman destekleri az daha ehemmiyetli başlıklarda atılacak adımlar yaşama geçirilmeye başlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda "Elektrikli araç şarj üniteleri ve istasyonları kendince 2 ehemmiyetli ölçün yayımladık" diyerek tabir etmiş olduğu standardın bilgileri oluşturuldu.

İlke ve öneriler arazi alıyor

Elektrik şarj istasyonlarının tehlikesiz kurulumları düşüncesince uygulayım kriterleri içeren "Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri" standardı TSE çeşidinden hazırlandı. Standart, şarj üniteleri ve istasyonların kurulumu düşüncesince elektriksel gerekleri, ünitelerin yerleştirilecekleri yerlerle ait konumu, şarj yönteminin seçimini, ünitelerin monte edilmesi ile ait tavsiyeleri ve ima gereklerini içeriyor.

Standart, şarj sistemlerinin, şebekeye bağlanmasını sağlayıcı elektrik tesislerinin tasarımı, kurulumu, kurgu edilmesi, doğrulanması ve düzenlilik gereklerini kapsıyor. Şarj yöntemleri, vaziyet tarzı az daha öncü bilgiler de standardın muhteviyatında arazi alıyor. Standart, şarj ünitelerinin yerleştirilecekleri bölgeler ile ait gerekleri, prensipleri ve tavsiyeleri de barındırıyor.

Mayıs ayında da elektrikli vasıtalar ve şarj sistemleri ile ait üreticiler, tüketiciler ve mevzuat yapıcıları düşüncesince eş nezdinde kıstak oluşumuna ulama gelmek düşüncesince esas terimleri ve tanımları havi "Elektrikli Araçlar ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri-Temel Terimler ve Tanımlar" standardı TSE çeşidinden hazırlanmıştı.

"Gerekli enfrastrüktür hazırlıklarını yapıyoruz"

Bakan Varank, mevzuya bağlı icra ettiği değerlendirmede, "Türkiye’nin Otomobili'nin imtihan süreçleri planlanan takvim doğrultusunda ilerliyor. Bakanlık namına hepimiz de lüzumlu enfrastrüktür hazırlıklarını yapıyoruz. TOGG, istihsal bandından indiğinde, şarj altyapısının Türkiye genelinde elektrik araç kullanımını destek sunar ölçüde olması düşüncesince çalışmalarımız sonuç momentum bitmeme ediyor. Bu gaye doğrultusunda hazırlanmakta olan standartlar, elektrikli araçlara değgin nezdinde ekosistem ile enfrastrüktür ve taraf sanayisinin aceleci nezdinde halde oluşumuna ulama sunacak." ifadelerini kullandı.

TSE'nin hazırladığı ulusal standartların ekosisteme bazısı kolaylıklar getireceğini bildiren Varank, "Öncelikle devletimizde topu topu paydaşların bire nezdinde dili kullanmaları sağlanarak uygulayım düzenlemelerde eş kıstak oluşumuna ulama sunuldu. Şimdi Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı ile de elektrikli araç şarj istasyonlarının arsıulusal standartlara uygun, kullanıcı açısından güvenli, üreticiler açısından da çalışan biçimde kurulumunun sağlanması gerçekleştirme edilecek." değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler