USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Tazelenme Üniversitesi' ile 60'ından sonraları öğrenci oldular

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde (MTÜ) oluşturulan "Tazelenme Üniversitesi"ne başlamış olan 60 yaş üstü 30 avrat ve erkek, çevresindekilerin "Bu yaştan sonradan üniversite mi olur?" söylemlerine rağmen okula gitmekten art durmuyor.

'Tazelenme Üniversitesi' ile 60'ından sonraları öğrenci oldular
15-06-2022 17:03
Malatya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün enerjik ve dimdik ihtiyarlama perspektifiyle sahn boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü asliye çalışmalardan bir tanesi olan, 60 yaş ve beden bireylerin aktif, dimdik yaşantı sürmesinin desteklendiği "60+ Tazelenme Üniversitesi" projesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde önce şekilde Malatya Turgut Özal Üniversitesinde yaşama geçirildi.

Eğitim-öğretim devri 3 Haziran'da başlamış bulunan "Tazelenme Üniversitesi"'ne haftanın 2 haset mevrut 60-86 yaş aralığındaki 30 eş ve erkek, ibret öncesinde uzmanların nezdinde ekin ve hikmet hareketleri yapıyor.

Daha sonraları amfiye güzeşte yaşlılar, dimdik beslenme, aşçılık, tamirat, işlik emek harcamaları derece türlü derslerden oluşan görgü bilimi bilimi alıyor.

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, AA muhabirine, "Tazelenme Üniversitesi" ile ruhu yaşlanmamış "genç yaşlılar"ın öteki öğrencilerle kuma ibret aldığını belirtti.

Kovid-19 salgını dönemini evlerinde nâkil yaşlılar düşüncesince bunun müşterek güdeleme deposu olmasını dilek ettiklerini vurgulayan Karabulut, çoluk çocuk düşüncesince de yaşlılarla ahit geçirmenin içsel müşterek erinç sağlayacağını, "Z kuşağı" da denilen toy neslin toplumsal medyadan uzaklaşıp içsel değerlere yönelmesinin, büyüklerine saygıyı, hürmeti öğrenmelerinin plan ile sağlanacağını söyledi.

Karabulut, yaşlıların evde oturup canlarının sıkılmasından mavera üniversite sıralarında, gençlerden, hocalardan elbette beslenmeleri icap ettiğini öğreneceğini aktararak, "Kadınlar evde gelişmemiş tamiratlarını yapabilsin istiyoruz, amcalarımızla da uğraş terapisinde örme örmekten, makrome seçimi el işleri hazırlamaya denli etkinlikler yapacağız. Bu etkinliklerin Alzheimer hastalığını önlediğine değgin yazıların bulunduğunu biliyoruz." dedi.

- "Ziyaret edilmeyi muntazır değil, toplumsal ortamı bulunan yaşlılar olacak"

Yaşlıların müşterek lisans diplomasına cemaat olacak halde 4 sene görgü bilimi bilimi alacağını özetleyen Karabulut, şu halde konuştu:

"Sömestirleri olacak. Üniversite mezunu olanlar tekrar, olmayanlar da üniversite mezunu şekilde diplomalarını alıp torunlarına, evlatlarına gösterecek. Geçmişte ekol olanağı görememiş, üniversiteye daima müşterek fon şekilde bakmış şahıslar düşüncesince elden belli başlı müşterek yaşta, '17-18 yaşlarında gittin gittin, müşterek elan gidemedin' algısı yıkılmış olacak. Hep görüşme edilmeyi muntazır yaşlılardan mavera bundan sonraları toplumsal ortamı olan, ihtimal gençlerden arkadaşları bulunan yaşlılar olacak, ortamları değişecek ve Alzheimer hastalığını da önlemiş olacağız. Ölüm korkusunu müşterek nevi yenebilecek kimi içsel desteklerin verilmesi, egzersizler, beslenmeler, NLP tekniği ile düşüncenin gücü dediğimiz eğitimlere denli desteklerimiz bitmeme edecek. Farklı kampüsleri de gezdireceğiz, gezileri olacak."

"Annemden toy doğma gibiyim"

"Tazelenme Üniversitesi"nin 79 yaşındaki talebesi Mahire Erkuş, müstevli çağında evden çıkamadıklarını, üniversitenin kendileri düşüncesince şişman müşterek okazyon bulunduğunu belirtti.

Erkuş, "Böyle ortama gelip katılmak, müşterilerini kullanmak baş döndürücü güzel. Annemden toy doğma gibiyim, baş döndürücü iyi oldu. Diplomayı alırsam 'Oğlum bakın 70 yaşından sonraları icazet aldım' diyeceğim. Torunlarıma da şaşırtı olacak." niteleyerek konuştu.

"Bu yaştan sonraları üniversite olmaz" diyenler oldu

70 yaşındaki Rukiye Çınar da 2 çocuğunu okuttuktan sonraları torunlarıyla ilgilendiğini, onların da bundan sonraları büyüdüğünü söyledi.

Çınar, üniversiteye geleceği düşüncesince baş döndürücü heyecanlandığını, evinin altındaki dershaneye gidip etiket fotokopisi çektirdiğinde oradakilere üniversiteye pırtı yaptıracağını dediğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Oradaki çoluk çocuk bana güldüler. 'Teyze baş döndürücü iyi düşünmüşsün. Geldiğinde tün ezanı bizlere de anlat, anca müşterek üniversite mevcut mıymış?' dediler. 'Bu yaştan sonraları üniversite olmaz' diyenler ha ancak herhangi müşterek devir görgü bilimi bilimi eğitimdir. Bir sözcük de öğrensek bizim düşüncesince baş döndürücü faydası var. Emeği güzeşte her insana teşekkürname ederim. İnanın ki baş döndürücü mutluyum. İnşallah eksiksiz illerde, eksiksiz ilçelerde de açılsın isterim. Hiç kimesne kültürsüz, habersiz kalmasın, hacısı hocası müşterek şeyler öğrensin. Gayem müşterek şeyler öğrenmek."

72 yaşındaki Seher Üçok da görevli emeklisi olduğunu, müşterek kızı ve müşterek oğlunun evli bulunduğunu anlattı.

Sosyal birtakımı etkinliklere gittiğini, salgında onları da bıraktığını dile getiren Üçok, "Pandemide 2-3 sene evde kaldık. Artık konuşmayı üstelik unuttuk. Bir dostum Tazelenme Üniversitesinin açıldığını söyledi, pırtı yaptırmak istedim." dedi.

Üçok, komşularının sabahleyin nereye gittiğini sorduklarını ve üniversiteye başladığını söyleyince namına güldüklerini belirterek, "Bize baş döndürücü iyi müşterek olanak verdiler, baş döndürücü teşekkürname ediyorum." ifadesini kullandı.

Okulun hemşirelik kısmı müşterek numara dershane talebesi 18 yaşındaki Didar Yalçın ise plan ile yaşlılarla etkileşim biçiminde oldukları ayrımlı müşterek birikim yaşadıklarını, sonunda hocalarından öğrendiklerinin birlikte yaşlıların tecrübelerinden de yararlanma olanağı bulacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler