USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tarım ilaçlarından zehirlenen kara akbaba, tedavisinin ardından doğaya salındı

Zehirlenme kuşkusuyla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine takatsiz şekilde getirilen kara akbaba, 2 ay süren tedavisinin ardından doğaya salındı.

Tarım ilaçlarından zehirlenen kara akbaba, tedavisinin ardından doğaya salındı
15-09-2022 20:01
Ankara

Bir metreyi aşan boyu, üç metrelik kol açıklığı, 14 kilograma vasıl ağırlığa eş bulunan ve Avrupa'da canlı en iri mahir kuş olma niteliği haiz kara akbaba, dü ay geçmiş Beypazarı'nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince bulundu.

Daha sonradan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen akbaba, Yaban Hayvanları Kliniğinde tedaviye alındı.

İki ay süresince bitmeme fail tedaviyle enerjisini gene ele geçiren kara akbaba, Kızılcahamam Kaymakamı Can Aksoy, Belediye Başkanı Süleyman Acar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel ile akademisyenler ve öğrenciler katılımıyla Soğuksu Milli Parkı'nda baştan doğaya salındı.

Nesli zarar altında

Burada matbuat mensuplarına açıklamalarda mevcut Ünüvar, kara akbabaların nesli tükenme tehlikesi altında mevcut ortak kuş şekli bulunduğunu ve Türkiye'de ilkin Eskişehir ve Kızılcahamam'da koyu kendisine yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'de 200 yöresinde eş olduğunun kestirim edildiğini tamlayan Ünüvar, Tarım ve Orman Bakanlığı ile medrese arasındaki tören düzeni kapsamında kara akbabanın dü ay geçmiş efsanevi hastanesinde tedaviye alındığını anlattı.

Burada, değişik kademedeki hekim ve intern baytar hekimlerin gayretleriyle kara akbabanın sağlığına kavuştuğunu ve doğaya salındığını kaydeden Ünüvar, "Kendini bundan sonradan hâlâ engellenmeyen hissedeceği ortak yaşamla buluşmuş oldu." dedi.

"Zirai uğraş ilaçlarıyla zehirlendi"

Dekan Yarsan da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanan tören düzeni kapsamında vurulan hayvanların kendilerine getirildiğini anlattı.

Yılda kestirmece bin hayvanı tedavi ettiklerini tamlayan Yarsan, ameliyat ve daha sonra iyileştirme hizmetiyle tedavisi tamamlanan hayvanları doğaya saldıklarını bildirdi.

Yarsan, "Doğaya saldığımız kara akbaba da tarımsal uğraş ilaçlarıyla zehirlendi. Bize ulaştığında akıbet etap güçsüz, bitkin, halsiz ortak şekildeydi. İki maaş ortak tedavi periyodunu bizde geçirdi." niteleyerek konuştu.

"Destekleyici tedaviler uygulandı"

Hayvan Hastanesi Başhekimi Şenel ise ıssız hayvanları biriminde kendilerine mevrut akbabayı müzahir tedavilerle haslet yolundan beslediklerini aktardı.

Ağızdan beslemeye başladıktan sonradan sürecin kolaylaştığını tamlayan Şenel, hâlâ daha sonra derneşik beslemeyle ve çıkar yol tedavisiyle akbabanın enerjisini gene kazandığını söyledi.

Şenel, "Olması müstelzim kilosuna ulaştırdıktan sonradan şuncacık ıvır zıvır kol emekleri için zaman doğaya kavuşturduk." dedi.

Şenel, desteğe eksikli ortak ıssız hayvanı görüldüğünde 112 hattı aranarak bildirimde bulunulabileceğini laflarına ekledi.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Acar ise hakeza ortak organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, alın teri dökenlere teşekkürname etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler