USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Su krizine nazarıitibar döşemek talip Avustralyalı aktivist İstanbul'da koştu

Küresel istinas ve iklim değişikliğiyle küsurat susuzluğa nazarıitibar tefriş etmek düşüncesince dünyanın kuraklıktan etkilenen 200 alanında maraton koşuk hedefiyle yola çıkan Avustralyalı aktivist Mina Guli, 78. koşusunu İstanbul’da gerçekleştirdi.

Su krizine nazarıitibar döşemek talip Avustralyalı aktivist İstanbul'da koştu
20-08-2022 14:08
İstanbul

Avustralya'daki önceki maratonuna 22 Mart Dünya Su Günü’nde başlamış bulunan Guli; Özbekistan, Tacikistan, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve Güney Afrika'nın peşi sıra Konya’daki Tuz Gölü’nde koştuktan sonraları kampanyasının Avrupa ayağına gelmek şartıyla İstanbul’a geldi.

Fatih'teki Küçükayasofya Caddesi'nden başladığı koşusunu Beşiktaş'taki Kuruçeşme Parkı'nda bütünler Guli, burada, su fut izi düşüncesince kişide farkındalık ihtar amacını haiz kampanyasıyla ait AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Ben problemi gördüm ve dünyanın da görmesini istiyorum"

"Run Blue" kampanyası kapsamında 1 sene içinde dünyanın kuraklıktan etkilenen 200 branşında maraton koşmayı hedeflediğini tamlayan Guli, "Dünya çapında iri yanında dava bulunan su krizinin içerisindeyiz. Ne efsus ki bir çok insanoğlu bunun bilincinde değil lakin ego problemi gördüm ve dünyanın da görmesini istiyorum." dedi.

Dünyada aracısız yahut vasıtalı su kullanımının az daha yüzdelik 90'ının firmalar kabilinden gerçekleştirdiğini tabir fail Guli, 2023'ün mart ayındaki Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı'ndan evvela 200 maraton koşarak 200 firması konkre eyleme geçmeleri düşüncesince kandırma etmeyi hedeflediğini bildirdi.

"İnsanlar bir çok devir su krizinin başkasının problemi bulunduğunu düşünüyor." diyen Guli, şöyleki bitmeme etti:

"Ama asıl şu ki su herkesi ilgilendiriyor zira giyiniyoruz, cazibe kullanıyoruz yada kemirmek yiyoruz; bunlar suyla beklenir bulunan şeyler. Artık yanında şeyler yapmamız gerekiyor. Umut buyurmak düşüncesince vaktimiz doldu. Değişim düşüncesince yanında fırsatımız var zira düpedüz muvaffakiyetsizlik niteleyerek yanında seçeneğimiz yok. İkinci yanında gezegenimiz namevcut ve su krizi değişik ciddileşiyor. İklim değişikliği evren çapında koskoca su sıkıntıları yaşadığımız anlamına geliyor. Uzun devir bunu cezaevi gerisi ettik lakin bundan sonraları görmezden gelemeyiz."

Bundan dü ay evvela dünyanın en iri dördüncü gölü bulunan fakat yüzdelik 90’ı kurumuş Aral Gölü’nde koştuğunu özetleyen Guli, "Bir vakitler suyla kırcı bulunan yerlerde, kumun üstünde kadavra denli yatan dev gemilerin ortada koştum ve bilgelik insanlarının 30 sene süresince bu gölün kuruyacağını söylediklerini lakin bizim görmezden geldiğimizi düşündüm. Yıllarca bizlere Urmiye Gölü’nün kuruyacağını söylediler ve görmezden geldik. Şimdi bizlere ABD’deki Tuz Gölü’nün kuruyacağını söylüyorlar ve bunu da görmezden geliyoruz. Avrupa'da nehirlerin, göllerin kuruduğunu görüyoruz. Bu uyarıların cezaevi gerisi edilmemesini sağlamanın yanında şeklini bulmalıyız." niteleyerek konuştu.

"2023 BM Su Konferansı ehemmiyetli yanında fırsat"

Yaklaşık sonuç 50 senedir meydana getirilen tartışmalarda su krizinin unutulmuş olduğu ve bu soruna müstelzim önemin verilmediği yorumunda bulunan Guli, BM Su Konferansı’nı, "Hükümetlerin değişimini, firmaların değişimini ve efrat yerine herkesin değişimini yönlendirmek düşüncesince katalizör yanında an yerine kullanmamız düşüncesince hakkıyla eksiksiz yanında fırsat" yerine nitelendirdi.

Küresel su krizinin hemen çağımız düşüncesince değil, doğacak nesiller düşüncesince de iri neticeleri olacağını kail Guli, şunları söyledi:

"Gelecek nesil, yeteneksiz olmamızın neticelerini kaldıramaz. Uzmanlar, 2030 yılına derece su talebimiz ile bulunan su kaynaklarımız ortada yüzdelik 40'lık yanında açıkça olacağını kestirim ediyor. Gelecek nesiller düşüncesince eyleme geçmek, gezegenimizin geleceği düşüncesince aşama çarpmak ve 'Hemen harekete geçelim' buyurmak zorundayız."

Kendisinin gerçekte yanında koşucu olmadığını ve kampanyası düşüncesince 200 maraton koşmanın nice zorluğu bulunduğunu vurgulayan Guli, "Bazen sıkıntılı işler küçük, girintisiz çıkıntısız adımlarla halledilebilir ve sanırım bire yanında bilinçlilik su düşüncesince de geçerli. Su krizine bakıyoruz ve bunun çözülemeyecek iri yanında küresel dava bulunduğunu düşünüyoruz. Ama işin aslı, bizler eyleme geçip önemsiz adımlar attığımız devir iri değişimler olabilir." dedi.

"Birlikte dünyayı değiştirebiliriz"

Küresel su krizinin çözümünde gösteriş kabul buyurmak talip bireylerin tüketimi azaltma, baştan istimal ve arka tahvil prensiplerini yaşamlarında uygulamaları tavsiyesinde bulunan Guli, laflarını "Gıda israfını azaltabilir, değerlendirmek vazgeçtiğiniz emektar giysileri arka dönüştürebilir ve tasarruflu duş başlıkları kullanabilirsiniz. Hayatınızda ne yapmış olursanız yapın, şeriklik sahibi de olsanız, ev işleri de yapsanız, hemen günce kararlar veriyor da olsanız, su kullanımının neticelerini düşünün. Her birimiz bu problemi halletmek düşüncesince baş başa düzentileme gücüne sahibiz. Bireysel yerine yanında bulaşık yaratabilirsiniz, fakat baş başa akım ettiğimizde dünyayı değiştirebiliriz." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler