USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Otomobil sporları tutkunu dü engelli, yarış pistinde sürüş deneyimi yaşadı

Otomobil sporlarına bulunan tutkularından ötürü co-pilotluk eğitimi düzlük bedenî mânialı Ayhan Metin ile müşahede mânialı Hamit Alemdaroğlu, TOSFED Körfez Yarış Pisti'nde hususi kuvvetli yarış otomobilinde geçmiş defa beraberce sürüş deneyimi yaşadı. ​​​​​​?

Otomobil sporları tutkunu dü engelli, yarış pistinde sürüş deneyimi yaşadı
04-10-2022 13:00
Kocaeli

Glokoma (göz tansiyonu) ilişkin yerine 15 yaşından sonraları müşahede yetisini ağız ağıza kaybeden 42 yaşındaki Hamit Alemdaroğlu ile 1 yaşlarında geçirdiği bebek felci kararı özürlü bulunan 55 yaşındaki Ayhan Metin, otomobil sporlarına bulunan tutkularından vazgeçmedi.

Ankara'da işyar yerine fariza eden Metin ve Alemdaroğlu, tutkularının arkasından gidip, sabık sene co-pilotluk eğitimi alarak pistte çıktı.

Körfez Yarış Pisti'nde planlı Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Yıldızını Arıyor etkinliğinde hususi el tertibatıyla donatılmış arabanın uçucu koltuğuna Metin, co-pilot koltuğuna da Alemdaroğlu oturdu.

İlk kat baş başa sürüş deneyimi canlı Metin ve Alemdaroğlu, yarış pistinde bariyer tanımadı.

"Pistlerde baş döndürücü sayıda özürlü içmek istiyoruz"

TOSFED Engelliler Komisyonu Başkanı bulunan Ayhan Metin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, tekerli iskemle basketbolu, atletizm, tüplü dalış, yalpı paraşütü, kayak, dağcılık ve ralli kabilinden sporlarla da ilgilendiğini söyledi.

Metin, gidiş geliş kazalarına ilişkin yerine ahiret yolculuğu ve sakatlanmaları azaltmak, gençleri pistlere henüz baş döndürücü tefriş etmek düşüncesince engellilerle ait federasyona teklifte bulunduklarını kaydetti.

Kendisi ve Alemdaroğlu ile 4 engellinin sabık sene nazari ve tatbik yetişek aldığını tamlayan Metin, müşahede özürlü bireylerin de co-pilotluk coşkusunu yaşaması düşüncesince tetkikat yaptıklarını anlattı.

Metin, tetkikat kararı nezdinde formül bulduklarını dile getirerek, "Geliştirdiğimiz nezdinde yöntemle biçim notlarını sese dönüştürdük. Adım hamle biçim notlarını nağme kayıtlarına aktarıyoruz, Hamit'e veriyorum. Hamit ego 'tamam' dedikçe nezdinde ahir biçim notuna geçiyor. Alıştıktan sonraları doğrusu biçim notunu az henüz ezberler duruma geliyor. Arabanın hareketlerine ilişkin yerine da nereye geldiğimizi kısaca yerine ego henüz 'tamam' demeden çözmeye başlıyor. Bu baş döndürücü derinliğine beraberlik gerektiriyor, baş döndürücü güzel nezdinde bağlaşım gerektiriyor." diyerek konuştu.

Pistlerde baş döndürücü sayıda özürlü içmek istediklerini tamlayan Metin, "Hedefimiz; Türkiye şampiyonası yapmak, bulunan şampiyonaların içinde engellilerin basamak almasını sağlamak, Uluslararası Otomobil Federasyonunda Engelliler Komisyonunun içinde güzel nezdinde arazi edinmek, dünyada da kelimesi kelimesine şu an tekerli iskemle basketbolda ve atletizmde bulunduğu kabilinden Türk bayrağını en yüksekte dalgalandırmak." ifadelerini kullandı.

Metin, yaşamış bulunduğu deneyime değinerek, şunları kaydetti:

"Uzun süredir de bu uzlaştırıcı içmek istiyordum. Yarış koltuğunda uçucu yerine evvel kat oturuyorum, henüz evvela daima co-pilot koltuğunda oturdum. Heyecan epey vardı, hala o heyecanı yaşıyorum. Böyle kaslarım titriyor diyebilirim. Daha iyisini yaparım herhalde, az buçuk üstünde çalışmam lazım. Kaba anlatım kabilinden görünebilir fakat öz aramızda baş döndürücü sert nezdinde anlatım değildir; 'bir kör, nezdinde topal' taraf yana çıkmadı piste bugüne kadar. Yani nezdinde müşahede engelliyle nezdinde ortopedik özürlü bire nezdinde anda pistlere çıkmadı, rallide de bulunmadı."

"Şu anne genişliğinde yaşamadığımız nezdinde duygu"

Hamit Alemdaroğlu da engelliler yerine otomobil sporlarında arazi almaktan cümbüş duyduklarını söyledi.

TOSFED'in bu açıdan kendilerine olanak sağladığını dile getiren Alemdaroğlu, bu bölgeye henüz baş döndürücü eğleşmek düşüncesince girdiklerini anlattı.

Alemdaroğlu, henüz sonraları Türkiye'de nice müşahede engellinin bu bölgeye talebinin bulunduğunu gördüklerini belirterek, "Biz de meraklı yerine bunun esas piramitlerini kesinlikle oluşturabiliriz diyerek çalışmaya başladık. Bunu dört başı mamur tamamlamamız geçişsiz ki bizlerden ahir ihvan bu bölgede baş döndürücü henüz şen volta endüstrisi bulabilsinler. Şu anne genişliğinde düpedüz yaşamadığımız nezdinde duygu. Hızın, heyecanın, aksiyonun nezdinde arada bulunduğu nezdinde spor. Futbol filan oynadık, nice spor yaptık fakat bu genişliğinde hızın, heyecanın nezdinde arada bulunduğu nezdinde sporu evvel kat yaptık. Çok heyecanlı, baş döndürücü leziz nezdinde spor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler