USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Aziz Sancar, geleceğin ak pak beyinleriyle buluştu:

Dünyanın en şişman havacılık, gök ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST düşüncesince Türkiye'ye mevrut Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Gebze'deki TÜBİTAK Fen Lisesi'nde geleceğin ak pak beyinleriyle buluştu.

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Aziz Sancar, geleceğin ak pak beyinleriyle buluştu:
24-09-2021 11:40
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, TEKNOFEST'21 için TÜBİTAK'ın öz saygı misafiri şekilde İstanbul’a mevrut Prof. Aziz Sancar, TÜBİTAK Fen Lisesi’ni görüşme etti. Ziyaret esnasında Sancar'a Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal zevcelik etti.

TÜBİTAK Gebze Kampüsünde alkışlarla karşılanan Sancar, sınıfları gezdi, okulun terbiye müfredatına bağlı bilgiler aldı. TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünde (UME) öğrencilere müşterek konuşma sağlayan Sancar, icra ettiği sunumda Türk dünyasının evren bilimine katkısını tarihî müşterek perspektiften değerlendirdi.

Sancar, Türk dünyasını ilmî ulama açısından benzeşim geçmişe eş bulunduğunu vurguladığı Çin ile karşılaştırırken Princeton Üniversitesi’nden S. Frederick Starr’ın "Kayıp Aydınlanma: Orta Asya’nın Altın Çağı" adlı kitabına atıfta bulundu.

Avrupa'da Orta Çağ'ın sürdüğü zamanlarda Türk dünyasının ışıma devri yaşadığını kaydeden Sancar, bu zamanda Müslüman Türk dünyasından İbn-i Sina, Biruni, El-Cezeri, Uluğ Bey ve Harezmi kıl payı ilim adamlarının evren bilimine ehemmiyetli katkılar sunduğunu söyledi. Sancar, Türk dünyasında yaşanmış bulunan ışıma zamanının Ali Kuşçu kıl payı ilim adamlarıyla Osmanlıya da taşındığını vurguladı.

Sancar, Türkiye'nin nazari eğitimde aşırı dobra bulunduğunu belirterek, "Ben doktora yaparken aşırı külfet çektim. Çünkü deneyim yapamıyordum. Türkiye, bizi nazari bölgede aşırı dobra hazırladı lakin deneyim tecrübemiz eksikti. Bilim gerçekleştirmek deneyle olur. Biz, çocuklarımıza er yaşta deneyim yapmayı öğretmeliyiz." dedi.

ABD'de Türk Kültür Merkezi düz yazı ettiklerini özetleyen Sancar, "Arka bahçesinde köşede Atatürk'ün büstü var, müşterek köşede de Piri Reis'in. Piri Reis'i koymamın sebebi, o evren haritasını ego de DNA tamirat haritasını yaptım. 'Benim Piri Reis haritam' dedim." ifadesini kullandı.

Öğrencilere İngilizce müşterek sokum önleyen Sancar konuşmasının başlangıcında "Sunum fen değil Türkçe anlatılabilir. Türkiye'ye geldiğimde geçmiş dü hafta Türkçem kısılmış olur. İkinci haftadan sonradan şerha açılır. O nedenden müsaadenizle sunumu İngilizce yapacağım." demesi nazarıitibar çekti.

"Beni ki sözlü gösterdi bilmiyorum"

Prof. Aziz Sancar, sunumun peşi sıra öğrencilerin sorularına karşılık verdi. "Nobel'e kesinlikle başvurdunuz?" sorusu üstünde Sancar, şunları söyledi:

"Başvurmak diyerek müşterek nesne yok. Kendinizi Nobel'e sözlü gösteremezsiniz. Nobel, Kimya Komitesi Başkanı bizim onurumuza aşındırmak verdiği devir bana dedi ki: 'Ben arsıulusal toplantılara gidemiyorum, hacısı hocası etrafıma toplanıp beni etkilemeye çalışıyor.' Nobel öz propagandanızı yapmakla kazanılmaz. Beni, bugüne kadar, ki sözlü gösterdi bilmiyorum. En iri gaye, Nobel değildir, kitaptır. 100 sene sonradan benim buluşlarımı sizin kıl payı Türk evlatları okuyacaklar ve 'Bunu müşterek Türk yaptı.' diyecekler. Benim hedefim oydu. Ben Nobel düşünmüyordum."

Sancar, "Neden DNA onarımı çalıştınız?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"DNA yapısı keşfedildiğinde, 'Bu genetiğin esas yapısıdır ve bozulmaz.' diyerek müşterek fikir seçimi vardı. Sonradan baktılar ki röntgen ışınlarıyla şems ışınlarıyla ayrıksı çevredeki kimyasallarla bozma olunca mutasyona faktör oluyor, dokunmabana oluyor. Benim doktora yaptığım hoca, geçmiş el DNA'yı onaran müşterek düzenek bulunduğunu keşfetmişti. Ama bu enzimin kesinlikle çalıştığını müşterek muhtelif çözemedi. Çünkü halletmek düşüncesince enzimi temizlemek lazım. Enzim aşırı az oranda yapılıyordu. Ben enzimi çoğalttım ve arıttım ve kesinlikle onarılır onu çözdüm. Başka tamirat mekanizmaları mevcut onlarla bitmeme ettim. Bilimde müşterek testin nereye götüreceğini bilemezsiniz. Ben bununla uğraşırken müşterek de baktım ki kişilerde DNA tamirat enzimine mail müşterek protein mevcut lakin DNA onarımı yapmıyor. Bu ne yapıyor diyerek araştırırken müşterek baktım ki bu dirim ilmi saati arama ediyor. Bunun üstünde dirim ilmi dakika üstünde çalışmaya başladım ve ikisini birleştirdim. Şimdi dirim ilmi saat, DNA onarımını kesinlikle arama ediyor? Bunu kullanarak hem dokunmabana önleminde bununla beraber dokunmabana tedavisinde kesinlikle kullanabiliriz, demin o emek vermeyi yapıyoruz."

"Ben aşırı milliyetçiyim, benim düşüncesince iri müşterek motivasyon"

"Emeklerinizin karşılığını aldınız mı, amacınıza ulaştınız mı?" sorusu üstünde Sancar, şu yanıtı verdi:

"5 sene geceli gündüzlü çalıştık. İnsanda DNA kesinlikle tamir ediliyor bunu anımsamak istiyorduk. Eğer ehemmiyetli müşterek özellik üstünde çalışıyorsanız biliniz ki o özellik üstünde etkin 5 can hâlâ vardır. Eğer Japonya'dan bir tanesi bunu bizlerden müşterek ay evvela bulsaydı, bizim 5 yılımız heba olurdu. Bilim gerçekleştirmek havadan değil. Ben, bunu nikbet düşüncesince yapıyordum insanoğlu kesinlikle onarılıyor. Çünkü bakterilerdeki proteinler kişilerde yok. Ama kişilerde da onarıldığını biliyordum ve bunu halletmek istedim. Sayısız uykusuz gecelerimiz oldu."

Sancar, "En dobra olmak, muvaffak ballanmak düşüncesince ne gerektiği" şeklindeki müşterek istifham üstünde şunları kaydetti:

"Bazen yenilir, arada sırada yeneriz. Her şeyi ego başaracağım diyerek müşterek nesne yok. Fatih'in ünlü müşterek lafı vardır. 'İstanbul, ya ego seni alacağım ya sen beni alacaksın.' İnatçı olacaksın ve hevesli olacaksın ve etraflı enerjini ona vereceksiniz. Bu fedakarlık ister, ailede çetin bağlam yaratabilir. Siz tün yarılarına derece çalışabilirsiniz kadın evde bekliyor. Denge ihdas etmek gerek. Eğer istekliyseniz 'Ben yapacağım dersiniz' yaparsınız. Büyük işler yapmış aşırı bilgin sağlam bahtiyar değiller aslında. İkide müşterek beyan etmek istemiyorum lakin ego aşırı milliyetçiyim. Bu benim düşüncesince iri müşterek motivasyondur. Ne derece streslere girsem, onun tesellisi var."

Neden biyoloji?

"Neden biyoloji?" sorusu üstünde Sancar, "Gelirken Hasan Hoca (Mandal) ile konuşuyorduk. Tıbbiyeye gittim hekim oldum. Orada öğrendim ki etibba tekniker kıl payı çalışıyor. Mardin Savur'un Surgücü köyünde afiyet ocağında çalışıyordum orada aşırı verem vardı. Sağlık Bakanlığı kilolarca derman gönderiyordu. Merak ettim. Zatürre olunca penisilin veriliyor. Benim hayatım anca kurtarıldı. Ben batar olmuştum kardeşimden kaptım. Kardeşim öldü. Ben de batar oldum, ego bahtlı çıktım. Türkiye'ye penisilin acemi geliyordu. Penisilin iğnesi yaptılar ego iyileştim. Ama penisilin tüberkülozu otama etmiyor. Sordum soruşturdum, kitapları araştırdım yanıtı yok. Ne mikrobiyologlar ne etibba biliyor. Sadece Türkiye'deki etibba değil dünyada bilinmiyordu. Doktorlar maruz şeyleri pratik ediyor, müşterek araştırı acemi müşterek sezinleme yapmıyor. O bakımdan ben, düşkün müşterek can olarak, moleküler biyolojide doktora hazırlamaya değişmeyen verdim." ifadelerine toprak verdi.

Sancar, "Nobel'i Anıtkabir'e armağan etmeye kesinlikle değişmeyen verdiniz?" sorusuna müteveccih de, "Söyleyeceğim lakin kimesne alkışlamayacak beli mu?" dedi. Sancar, şu şekilde bitmeme etti:

"İlginç müşterek nesne Nobel'i ego aldım. Onun heyecanı, kargaşalığı vardı. Eşime söyledim, eşim Amerikalı, 'Ben bunu Anıtkabir'e koyacağım.' 'Tabii ayrıksı ne yapacaksın?' dedi. O Amerikalı kadın. Çünkü ona Atatürk'ü anlatmıştım. Atatürk'ü nice Türk'ten hâlâ aşırı ölçüm ediyordu. Ben de beklenmeyen ettim. 'Yok, tığ saklayalım.' demedi. Ben Atatürk'ün yardımıyla oraya vardım. Çünkü Mardin'in Savur ilçesinde anası babası kıraat değirmi bilmeyen müşterek çocuğun terbiye görüp Nobel alması Mustafa Kemal Atatürk yardımıyla oldu."

"5 Türk Lirası'nın üstündeki DNA resminin üstünde vebal bulunduğunu söylemiştiniz. Baktım lakin hatanın nedenini yazan müşterek pınar yok. Hatanın nedenini nikbet ettim." diyen müşterek öğrenciye de Sancar, "Oradaki sarmal, soldan sağa dönüyor, esas DNA sağdan sola dönüyor." yanıtını verdi.

"Türkiye ileride"

Soru karşılık kısmının peşi sıra Sancar'a teşekkürname fail TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, namına günün anısına 1875'te onama edilen ölçümlü sistemin dü simgesinden bir tanesi bulunan ve 2018'de yürürlükten kaldırılan kilo prototipi armağan etti.

Sancar, konferansın peşi sıra "Medikal Biyoteknoloji Araştırma Merkezi"ni görüşme etti. TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, Sancar'a, merkezde düzenlenen aşılama ve derman ihya çalışmalarına bağlı müşterek sokum yaptı. Daha sonradan Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Hücre Kültürü Laboratuvarı, Hücre Geliştirme Laboratuvarı görüşme edildi.

Sancar, hâlâ sonradan COVID-19 Türkiye Platformu'ndaki ilim müşterilerini ile "Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı görüşmede müşterek araya geldi. Toplantıda mütekellim Sancar, Türkiye'yi aşılama dair nice ülkeden sonrasında bulduğunu söyledi. Sancar, ortam içerisinde doğacak salgınlar düşüncesince de icraat yapıldığını vurgulayarak, "Burada ilim ve adım itibarıyla çelimli müşterek enfrastrüktür var." dedi.

Toplantının peşi sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır, Sancar'a 2020 Ulusal Antarktika Bilim Seferi Hatırası müşterek tablo, TÜBİTAK Başkanı Mandal da üstünde Piri Reis haritası bulunan müşterek hilat armağan etti.

TÜBİTAK Fen Lisesi

TÜBİTAK Fen Lisesi, yetik ve kalifiye insanoğlu gücü ve sonrasında düzem laboratuvarlarıyla Ar-Ge ve uygulayım bilimi dünyasının mürşit araştırı merkezleri ve enstitülerini içerisinde bulunduran TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde kuruldu. Lisede çözümlemeli düşünen, maşer ve mekân bilinci kaslı geleceğin önder ilim insanlarını yetiştirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 44 bin metrekarelik bölgeye eş lisede çağcıl teknolojiyle donatılmış 24 derslik, 600 mektepli kapasiteli mektepli yurdu ve 10 sonrasında düzem esas ilim atölyesi bulunuyor.

Bu terbiye ve tedrisat yılı düşüncesince 90 öğrencinin alındığı lisede eğitim, müşterek sene İngilizce tedbir peyda etmek kıl payı yekûn 5 sene sürecek. Eğitim-öğretim yılının geçmiş zamanında öğrencilere selektif şekilde Almanca ve İspanyolca gönül eğitimi veriliyor. Öğrenciler, tedbir sınıfından neşet etmek kıl payı tahsil içinde maaş 500 liralık cevapsız burs alacak.

Lisede, Biyoteknoloji, Malzeme Bilimi, Veri Analizi, Bilim, Teknoloji ve Sosyal Değişme, Sürdürülebilir Gıda ve Su Politikaları, İnovasyon Odaklı Proje Tasarımı, Yapay Zeka Uygulamaları, İnsan-Makina Etkileşimi, Nesnelerin İnterneti Uygulamaları kıl payı 28 değişik selektif dersin bulunmuş olduğu müşterek tedrisat programı uygulanıyor.

Gebze yerleşkesinde konaklama olanağı bulunan öğrenciler, TÜBİTAK laboratuvarlarını kullanabilecek. Kurumun tarz ve enstitülerinde yetişim yapabilecek. Kariyerleri içinde mentörlük desteği, ilim söyleşileri, pakt etkinlikleri, spor müsabakaları, fen geziler ve hâlâ sağlam aşırı imkân öğrencilere sunulacak.

Liseye, 2020-2021 terbiye ve tedrisat senesinde resmi, hususi ve mortocu gönül cambazı ortaokullarının 8'inci sınıfında tahsil gören ve 2021 merkezi imtihan sonuçlarına layıkıyla yüzdelik 1'lik muvaffakiyet diliminde toprak meydan öğrenciler başvurdu.

TÜBİTAK Fen Lisesi Merkezi Yetenek Giriş Sınavı’na başvurular, 2-4 Temmuz’da e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üstünden yapıldı. Giriş sınavı, 9 Temmuz'da 25 ilde gerçekleştirildi. Sınav sonuçlarına layıkıyla 37 değişik ilden 19’u kız 71’i eş peyda etmek kıl payı 90 mektepli liseye yerleşti.

Aziz Sancar

Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. Hiç terbiye sıfır ailesinin 8 çocuğundan biriydi. Çocuklarının eğitimine ehemmiyet sağlayan ailesi yardımıyla üniversiteye derece Mardin'de okudu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitiminin tamamladıktan sonradan ABD'ye lisansüstü terbiye düşüncesince gitti. Doktora derecesini Teksas Üniversitesi'nden Moleküler Biyoloji sahasında aldı. DNA tamiri ve göze döngüsü kıl payı bölgelerde uzmanlaştı. 2015 senesinde DNA tamiri ile ilgilendiren Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile beraberce Kimya branşında Nobel ödülü aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler