USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Milli Mücadele'nin fitilini ateşleyen kahraman: Sütçü İmam

Maraş'ın antagonist işgaline hakkında önceki kurşununu 102 sene ilkin ateşleyen Sütçü İmam, vefatının üstünden 99 sene geçmiş olmasına karşın gönüllerdeki yerini koruyor.

Milli Mücadele'nin fitilini ateşleyen kahraman: Sütçü İmam
25-11-2021 17:05
Kahramanmaraş

AA muhabirinin muhtelif kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Maraş'ta Milli Mücadele'nin simgesi durumuna mevrut ve motorin sattığı düşüncesince "Sütçü İmam" şekilde tanıdık ulusal kahraman, Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesi'nde 1872'de dünyaya geldi.

Babası "Kireçcioğulları"ndan Ömer Efendi, anası "Tiyeklioğulları"ndan Emine Hanım bulunan Sütçü İmam, Uzunoluk Camisi'nde fahri şekilde imamet yaptı.

Kentin obstrüksiyon edilmiş bulunduğu çevrim 31 Ekim 1919'da düşmana önce kurşunu sıkan Sütçü İmam, düşmanın kovulmasından sonradan belediyede işe başladı ve Maraş Kalesi'ndeki topun idaresi de ona bırakıldı.

Abdülmecit hükümdar olunca 101 parça ferde alaşağı etmek düşüncesince kaleye çıkan ve barutun acı alması kararı bedeninde yanıklar oluşan Sütçü İmam, kaldırıldığı Alman Eğitim Hastanesi'nde 25 Kasım 1922'de yaşamını kaybetti. Üç kız, ortak eş evladı bulunan Sütçü İmam, Çınarlı Camisi Mezarlığı'na defnedildi.

Sütçü İmam adına, önce kurşunun atılmış bulunduğu Uzunoluk Meydanı'nda ortak abide ve çeşme, Kıbrıs Meydanı'na Kurtuluş Anıtı yaptırıldı. 1980'den sonradan Sıkıyönetim Komutanlığınca Sütçü İmam'ın Çınarlı Camisi avlusundaki mezarı türbe durumuna getirildi.

Kahramanın adı, şehirde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile mahalle, cadde, çıkmaz ve okullarda yaşatılıyor.

Akademik icraat ilkin kazanmak üzere, Sütçü İmam yerine merkum yüzlerce eser ve mecmua bulunuyor. Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi'nde genel görünümlü (3D) hususi çizik resimler, erke ve ahenk efektleriyle anlatım edilen Sütçü İmam olayı hafızalardaki yerini koruyor.

Kaynaklara göre, Maraş'ın obstrüksiyon girişimi 22 Şubat 1919'da İngiliz obstrüksiyon kuvvetlerinin Albay Max Andriyo komutasında şehre girişiyle başladı. Maraş, 8 ay devam eden İngiliz işgalinden sonra, 29 Ekim 1919'da Fransızlar çeşidinden obstrüksiyon edildi.

Şehrin Fransızlar çeşidinden obstrüksiyon edildiğinin devrisi haset başı dumanlı Ermeni askerlerinin hamamdan çıkan hanımlara tecavüz yazar "Burası bundan böyle Fransız ülkesi oldu, Fransa'da çarşafla gezilmez." derken hanımlar da feryat figan atarak "Yok mu ortak insaf eli!" sanarak iane çağırır.

Ortamı razı etmek ve hanımları çevirmek talip Çakmakçı Said ve arkadaşları Ermeni askerlerince vurularak yere düşmüş bulunduğu tam fahri imamet icra ettiği mescidin altındaki dükkanda motorin satan Sütçü İmam, tabancasını alarak düşmana gönül rahatlığı önce kurşunu 31 Ekim 1919'da ateşledi.

Torunu dedesini anlattı

Sütçü İmam'ın torunu Göksun Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Alaattin Türkkorur, AA muhabirine, dedesinin vefatının üstünden 99 sene geçtiğini fakat Sütçü İmam ruhunun, Türk milletinin herhangi ortak tek ferdinde yaşamaya bitmeme ettiğini söyledi.

Türkkorur, Sütçü İmam'ın 40 torunundan bir tanesi olduğunu, yaşamının herhangi ortak aşamasında bunun gururunu yaşadığını, ona müstahak ortak torun kazanmak düşüncesince de güç harcama ettiğini belirtti.

Türk milletinin herhangi ortak neferinin Sütçü İmam'ın birer torunu olduğuna inandığını aktaran Türkkorur, "Edirne'nin Keşan ilçesinde asteğmen şekilde fariza yaptığım tam ortak toplulukta Sütçü İmam'ın torunu olduğumu söyleyince hepsi mağaza ayağa kalktı. Kimileri ağladı kimileri kucakladı. Yani Sütçü İmam'ın torunu olmaktan çevre icap şehrimizin arasında icap etraflı Türkiye'de milletimiz çeşidinden daim giriş tacı edildik." sanarak konuştu.

Sütçü İmam vakasının unutulacak yahut es geçilmeyecek denli ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Türkkorur, büyükbabası olmasa fark Sütçü İmam ile alım çalım duyacağını tabir etti.

Dedesinden bahsederken sesi ışıldamak ve duygularına bilgili olamayan Türkkorur, şu biçimde bitmeme etti:

"Herkesin ortak mermi yememek düşüncesince saklandığı gizlendiği ortak zamanda, askerlerin önüne çıkmamak düşüncesince yöntemini değiştirdiği ortak sürede çıkıp Türk namusuna, Müslüman kadının peçesine el atan Fransız ve Ermeni askerlerine tabanca çekip onları çarpmak havadan ortak obje değil. 'Ne olacak ortak silahı hepsi sıkıyor' denilebilir ama o ortamı düşünecek olursak, bunun giriş döndürücü şişman ortak olay olduğunu, bu kurşunun hemen oradaki Fransız askerine veya Ermeni askerine değil gerisindeki şişman ortak ülkeler topluluğuna, düşünce, düşünüm ve politika topluluğuna atılmış ortak mermi bulunduğunu düşünüyorum."

Atılan mermi Anadolu'da direnç kıvılcımını ateşledi

Atılan kurşunun hemen Maraş'ın kurtuluşu düşüncesince ortak fırsat olmadığını Anadolu'da da ortak kıvılcımın başlamasına sebep olduğuna inandığını özetleyen Türkkorur, olayların hemen görünmüş bulunduğu kısmıyla değil herhangi ortak yönüyle gitmek icap ettiğini vurguladı.

İşgal edilen Anadolu topraklarının kurtuluşunun fitilini ateşleyen Maraş Milli Mücadelesi'nin dünyada eşine az rastlanan ortak yiğitlik destanı bulunduğunu özetleyen Türkkorur, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Bütün Anadolu obstrüksiyon altında düşmanlar herhangi ortak tek köşeyi tutmuş. Müslüman insanımıza, hanımlarımıza herhangi ortak yerde cehennem azabı var. Ölüm, kalım, yaralanma ve tezellül var. Bunları bu ulus yaşadı. Bu kurşunun hemen o dü bacımıza, annemize değil etraflı Müslüman Türk kadınlarının namusunun kurtuluşuna fırsat bulunan ortak mermi bulunduğunu düşünüyorum. Bunun hepsi evren çapında da düşünülmesini giriş döndürücü dilek ediyorum. Yani Müslüman Türk hanımının namusuna uzanan el, herhangi ortak yerde ve herhangi ortak devir bu düşünüm ve ide yaşadıkça kırılacaktır ve katiyen o yabancılar değerli olamayacaktır."

Türkiye'nin sunulan kalmış bulunduğu yıldırı vakaları karşısında şişman başarılar elde ettiğine dikkati çekici Türkkorur, "Türk ordumuzun ve bu 15 Temmuz'da bulunan kalkışmanın akamete uğratılması düşüncesince meydana getirilen kahramanlıkların Ömer Halis Demir kabilinden Fethi Sekin kabilinden elan kaç tanınmayan kahramanların herhangi ortak birinin ortak Sütçü İmam bulunduğunu düşünüyorum. Bunları da gördükçe giriş döndürücü övünme ediyorum. Dedemin ruhu yaşıyor sanarak seviniyorum. Bana şans olmadı sanarak ihtimal üzülüyorum ama onlara şans bulunduğu düşüncesince de seviniyorum. Nice Sütçü İmam'lar gizlidir. Allah anca ortak hatırat icap etmesin sanarak afsun edelim ama icap olduğunda da Sütçü İmam'lar çıkaracaktır bu ulus çıkarır da hamdolsun." sanarak konuştu.

Maraş Milli Mücadelesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mustafa Kemal Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cengiz Şavkılı da Fransız askerlerinin hamamdan çıkan Türk kadınlarının peçesini açmaya adım etmesi kararı Sütçü İmam'ın silahını ateşlemesiyle Maraş Milli Mücadelesi'nin başladığını hatırlattı.

Yaşanan bu vakada Türk hanımının peçesine uzanan elin Sütçü İmam çeşidinden kırıldığını vurgulayan Şavkılı, olayın arkası sıra Ermenilerin Sütçü İmam'ın ardına düştüğünü fakat hepsi aramalarına karşın bulamadığını aktardı.

Sütçü İmam hadisesinin Maraş Milli Mücadelesi'nde tanınmış ortak direnişin başladığı çağ bulunduğunu aktaran Şavkılı, şunları tabir etti:

"31 Ekim 1919 tarihinde Maraş'ın yiğit ortak evladı bulunan Sütçü İmam, işgalci Fransız ve Ermeni saldırganlara gönül rahatlığı Türk'ün ismet ve şerefine uzanan pis elleri kırmış, Milli Mücadele'nin önce kurşununu atarak bu mukaddes mücadelenin fitilini ateşlemiştir.

Sütçü İmam'ın attığı önce mermi Maraş'ta 72 çağ sürecek bulunan ortak mücadeleyi başlatırken, Maraş halkı kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla ortak tane ortak canevi olmuştur. Sütçü İmam olayı ayrımsız sürede Maraşlıların kemikleşmiş cesaretinin, yiğitliğinin en seçme biçimde ortaya konulduğu gündür. Maraş halkının bu cesareti, Sütçü İmam'ın şahsında cilve etmiştir. Bugünden sonradan kaç yiğitler Sütçü İmam'ın açmış bulunduğu bu yoldan mukaddes ortak mücadeleye kalkmak için, meydanlara çıkmışlar, Fransız ve Ermenilere gönül rahatlığı 'Maraş bizlere sin olmaksızın düşmana gülizar olmaz' parolasıyla amansız ortak muharebeye girişmişlerdir."

Sütçü İmam olayının, İstiklal Mücadelesi'nde şişman ortak devletin yüksek tabanca gücüne karşı, şişman imkansızlıklar süresince varını yoğunu, canını, kanını ve herhangi ortak şeyini hürriyet ve istiklal amacında gözünü kırpmadan verici ortak halkın epope yazdığı ortak günün habercisi olduğuna ayraç fail Şavkılı, o çağ hepsi insanlığı hayrete düşürecek ortak mevcut düzenek mücadelesine girişildiğinin altını çizdi.

Şavkılı, Sütçü İmam'ın cesurluk ve kahramanlığın biricik ortak timsali bulunduğunu vurgulayarak, "Sütçü İmam attığı önce kurşunla zalime kaşı mazlumun yanı sıra durmuş, O'nun bu hareketi hemen Maraşlılara değil hepsi mazlum milletlere imge deposu olmuştur. Hiç vehim bulunmayan ki, binlerce salname ecdadımızın namusunu koruyan, zalime gönül rahatlığı 'dur' diyen Sütçü İmam'ın ruhu çağımızda de hepimize erke tutacaktır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler