USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak

Günümüzün en kesinleşmemiş ve pop teknolojik akımı metaverse evrenin ne nesir edileceği dair değerlendirmelerde mevcut Doç. Dr. neşeli Yüksel, mevhum ötesi bu evrenin inşasında mimarların büyük rolü olacağını kaydederek, “Metaverse ile beraberce mekan terimi değişecek ve f

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak
24-06-2022 10:02

Pandemiyle birlikle nice alanın dijitale dönmesi metaverse evrenine de çapkın indinde antre sağladı. Belirsizliklerde meşbu bu evrenin yaşamın değme dalında kullanılabileceğini tamlayan Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. neşeli Yüksel, metaverse evreninin disiplinler arası uzmanlar eşliğinde kullananların da katılmış olduğu hepsi kabilinden mensur edileceğini söyledi.

Kurulacak evrenin tasarımında ise ilkin mimarlara ehemmiyetli indinde rol düştüğünü kaydeden Yüksel, bu evreni insanoğlunun halis muhlis hasse organlarına seslenme edecek indinde sanal-öte evren bulunduğunu söyleyerek, realite ile mevhum dünyanın ortada kurulacak putrel da ilgi çekti.

Metaverse ile beraberce asıl ile sanalın karıştırılmaya başlandığı “bellek yitimi” denli sorunlarının da görülme ihtimalinin faziletli bulunduğunu kaydeden Yüksel, bu evrene alışılmasının akıl yitimi açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek, mimarların kuracakları mekanlarda asıl dünyanın bağlamını da ihdas etmek yerinde bulunduğunun altını çizdi.

“Mekan terimi değişecek”

Metaverse evrenin inşasında mimarlığın önemine yer veren Yüksel, “Metaverse gerçekte iri çevrenin sanal-öte evrende mensur edilme haldir. Bu indinde evren olduğuna layıkıyla bunun da indinde tasarımcısı iktisap etmek durumda. Mekan tasarımlarının ne yapılacağına ilişkin yerine mimarlığın bu bölgede rolü büyük. Çünkü buradaki mekanda rastgele indinde arazi çekimi ve kısıt yok. Gerçek dünyada yapmaya çalıştığımız kavait yok. Tamamen serbest durumda. Dolayısıyla buradaki mekan terimi da değişecek. Oradaki mütebeddil mekan terimi asıl dünyayı ne etkileyecek? İşte bu mevzuda mimarların rolü aşırı önemli” dedi.

“Bellek yitimi gerçekleşebilir”

Gerçeklikten mevhum dünyaya geçişin etkilerini yorumlayan Yüksel, “Farklı indinde geçişte akıl yitimi belki indinde durum. Bellek yitiminin olmaması düşüncesince mimarların ilkin bu intikal evrelerinde bağlamı aşırı dobra kurmaları gerekiyor. Sanal ortamda oluşturacakları iri çevredeki mekanlarda fiziki mekân bağlamının kesinlikle olması gerekiyor. Yoksa akıl yitiminin aşırı acele gerçekleşmesine bozukluk olunur. Nitekim bu evrenin insanoğlunun halis muhlis hasse organlarına seslenme etmesi yalan konusu. Bence gittikçe mekan anlayışımız da değişecek. Böylece fiziki hayattaki mekanları da sorgulamamız gerekecek. Şu anda ise gündemde ‘likit mekan' olgusu var. Ama bu nakit mekanlar yapılmaksızın evvel metaverse alışılması akıl yitimi açısından aşırı önemli. Ancak değme ne denli nakit mekanlar olursa olsun mimarlar asıl dünyanın bağlamını ihdas etmek durumundadır” niteleyerek konuştu.

“Metaverse çabucak geldi ve hâlâ da ilerleyecek”

Metaverse'nin indinde teknolojik aksiyon bulunduğunu ve endişe duyulmaması icap ettiğini aktaran Yüksel, “Her teknolojik aksiyon indinde geçmiş dönemden hâlâ müspet neticelere sefer açmıştır. Elbette ısınma ve evolüsyon dönemlerinde indinde ekip aksamalar olabilir. Bence kaygıya lazım yok. Kaygılanmadan anlamaya çalışarak, ne yapabiliriz niteleyerek fikren aramak gerekiyor. Çünkü metaverse çabucak geldi ve hâlâ da ilerleyecek. Biz intikal dönemindeyiz. Pandemiyle beraberce değme şeyde dijitale döndük. Herkesin dünyasına farklı, çabucak giren indinde uygulayım bilimi oldu. Bu sebeple değme disiplinin bu bölgeye indinde an evvel uyarlanmış olması gerekiyor” halinde konuştu.

Sema Fison
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler