USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Libyalı kadınlar zamak madeninden meydana getirilen Osmanlı takılarına dip uyanıklık gösteriyor

Libya’nın başkenti Trablus’un emektar site alanında mevcut çarşıda zamak madeninden meydana getirilen Osmanlı takılarına dikkat gelişigüzel güzeşte devir artıyor.

Libyalı kadınlar zamak madeninden meydana getirilen Osmanlı takılarına dip uyanıklık gösteriyor
13-11-2022 18:08
Trablus
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Libyalı kadınlar zamak madeninden meydana getirilen Osmanlı takılarına dip uyanıklık gösteriyor

Libyalı kadınlar, kadim kültürlerini yansıtan, anadan görme kıyafetlerini süsleyici takılara şişman uyanıklık gösteriyor. Zamak madeninden meydana getirilen Osmanlı takılarının ilkin zamanı Türk dizilerinin Libya'da yayımlanmasının peşi sıra hâlâ aşırı arzu görmüş bulunduğu belirtiliyor.​​​​​​​

AA muhabirine mütekellim Libyalı ev kadını Vidad Mikşanli bayramlarda, çadır ve kına gecelerinde, ayrıca alışılagelen günlerde leffetmek düşüncesince Osmanlı takıları aldıklarını söyledi.

“Özel günlerde giydiğimiz anadan görme elbiselerimize bu çeşit takıları vaktiyle bu yana takıyoruz. Osmanlı takıları bizimkilere aşırı benziyor.” diyen Mikşanli, küpeler, yüzükler, halhallar ve gerdanlıkların öz kadim kültürleri ile akıbet aşama ahenkli bulunduğunu belirtti.

Türk dizilerindeki hanımefendilerin taktığı başlıkları Libya’da kına gecelerinde Libyalı hanımefendilerin da kullandığını aktaran Mikşanli, şunları kaydetti:

"Ben Türkiye’ye gitmedim ama Türk dizilerinde bu takıları aşırı görüyorum. Türklerin bu türden aksesuarı emektar şehirde sattıklarını gitmek benim kıvançlı etti ve aşırı sevindim. Eski kültürümüz bizlere art dündü sanarak düşündüm ve buranım müdavimi durumuna geldim."

Libyalı canlı Muhammed Zugbiya ise emektar Türk takılarını kız kardeşi, anası kabil ailedeki kadınlar düşüncesince aldığını söyledi.

Bu türden takılara Libyalı hanımefendilerin bilinen bulunduğunu tamlayan Zugbiya, "Libya’nın emektar kültüründe bu enva vardı. Türkiye’den esasen gelmeye başlamasıyla uyanıklık arttı. Ben başkalarına feda etmek düşüncesince de buradan gelip Osmanlı takısı alıyorum." dedi.

Rize’den Trablus’a karı boyu yolculuk

Trablus’un emektar kent dalında esnaflık önleyen ve Osmanlı takıları satan Mehmet Ali Çakır, Rize’den Libya’ya 2013'te babası ve ağabeyiyle geldiklerini, 2014'te ise aksesuar işine girdiklerini anlattı.

İşlerin artarak çoğalması zımnında ağabeyinin de ayrımsız alanda dükkân açtığını aktaran Çakır, global ve dağınık satı şeklinde tecim yaşamına bitmeme ettiklerini söyledi.

Çakır, "Bu takılar zamak madeninden yapılıyor. Türkiye’de Osmanlı takısı adına da biliniyor. Türkiye’de üretip zerre biçiminde buraya getirip, kol durumuna getirtiyoruz. Boncuk bilezik ve kolyeler de var. Bazılarını kendimiz yaptırıyor, kimilerini ise anık alıyoruz." dedi.

Türk dizileriyle satışlar arttı

Libya’ya bu takıları 2014'te önceki getirdiklerinde bu genişliğinde uyanıklık olmadığını, zamanı Türk dizilerinin vizyona girmesinin peşi sıra satışların arttığını tabir fail Çakır, "Özellikle Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman dizilerinin yayımlanmasının peşi sıra Osmanlı takılarına arzu hâlâ aşırı arttı." sanarak konuştu.

Ağırlıklı adına global satı hazırlamaya çalıştıklarını kail Çakır, şu şekilde bitmeme etti:

"Şehir dışından, ilkin de Libya’nın güneyinden mevrut yağız insanoğlu hâlâ aşırı uyanıklık gösteriyor. Tunus, Cezayir ve Fas’a da buradan hulliyat gönderiyoruz. Daha aşırı Tunus ağırlıklı satışlar yapıyoruz. Tunus’ta da epeyce tutuldu. Libyalılar bizi filhakika seviyorlar ve ayık davranıyor. Burada Türk olduğun devir kendini imtiyazlı hissediyorsun. Türk mevrut burada bizlere işlev veriyor sanarak düşünüyorlar. Bizi de ürünlerimizi de seviyorlar."

Salgın döneminden sonradan işler baştan açıldı

Aynı işi önleyen ağa Mikail Çakır ise, Kovid-19 salgını esnasında satışlarda az buçuk başağrısı yaşandığını, işlerin aksadığını, fakat demincek oldukça dobra bulunduğunu söyledi.

Çakır, "Osmanlı takılarını Libya'ya önceki kılıç getirdik. Şu anda bizlerden apayrı satan Libyalılar da var. Misrata, Misallata, Zlitan ve Sebha kabil Libya’nın baki kentlerinden de gelip bizlerden hulliyat alıyorlar. Toptan alıp satanlar bulunduğu kabil taşımak düşüncesince de alanlar var." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler