USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Koruyucu aile olma arzuları engel tanımadı

Biyolojik evlatları bulunan fakat mevki korumasındaki birlikte çocuğun da ailesi peyda etmek talip Seval-Mehmet Açar çifti, kendileriyle eşleştirilen çocuk namına 2,5 yaşındaki zihinsel engelli birlikte kız çocuğunun koruyucu ailesi oldu.

Koruyucu aile olma arzuları engel tanımadı
29-06-2022 15:03
Ankara

Kurumda bebeklerini beklerken hasbelkader yanlarından güzeşte ve Mehmet Açar'ın boynuna sarılarak, "baba" diyen zihinsen engelli kız çocuğuna yuva bulunan ve "sevmek düşüncesince engel yoktur" diyen Açar ailesi, koruyucu ailelik serüvenlerini AA muhabirine anlattı.

Serbest avukatlık karşıcı 34 yaşındaki Seval Açar, kestirmece 14 senedir evli bulunduğunu ve 12 yaşlarında müşterek eş evlatları bulunduğunu söyledi. Açar, oğlu 6 yaşlarındayken benzeri ile yuvalara gidip çocuklarla oyunlar oynadıklarını anlatarak, "Oradaki evlatları müşterek an da olsa bahtiyar kılmak istiyorduk." dedi.

Bir çağ kasıntı müdürünün "Koruyucu aile edinmek istemez misiniz?" niteleyerek sorduğunu aktaran ana Açar, önceki el o devir koruyucu ailelik modelini öğrendiklerini ve aralık kaybetmeden müracaatta bulunduklarını söyledi.

Anne Açar, şu şekilde bitmeme etti:

"Bir hafta zarfında evrakları hazırladık ve müşterek kız çocuğumuz olsun istedik. Yaklaşık 1,5 sene bekledik, müşterek çağ telefonum çaldı ve 'sizi müşterek bebekle eşleştirdik' dediler. Eşimle Mustafa Kemal Atatürk Çocuk Yuvası'na gittik. Oturuyor, bebeğin getirilmesini bekliyorduk ki o anda şu anki kızımız odasından çıkmak yemekhaneye giderken eşimin ansızın kucağına atlayarak 'baba' dedi. Birbirlerine sarıldılar. Eşim Mehmet, 'ben bu kız çocuğunu istiyorum' dedi ancak kasıntı müdürü bu çocukla eşleştirilmediğimizi anlattı ve 'eşleştirilecek halde değil, zira afiyet sorunları var' denildi.

Kızımızın, afiyet sorunları vardı ve yüzdelik 70 derece zihinsel engeli mevcuttu. Eşim, gelişigüzel şeye karşın kızımızın koruyucu ailesi edinmek istedi. Rahatsız olduğundan günde 3-4 el gaşiy nöbetleri geçiriyordu, ciddi ilaçlar kullanıyordu. Kendini anlatım edemiyordu, gayz kontrolü yoktu, hemen boş boş sesler çıkarabiliyordu, saçlarını yoluyordu."

Kurumdan ayrıldıktan kestirmece 2 sayaç sonradan telefon geldiğini ve istedikleri çocukla eşleştirme yapıldığının iletildiğini anlatım fail ana Açar, "Eşim kızıma sarıldı ve aşırı bahtiyar oldu. Biraz da endişeliydim esasta zira ego hususi eğitimin ne işe yaradığını bilmiyordum. 'Tamam' dedik ve proses başladı." niteleyerek konuştu.

Bir müddet musahabe yapmak, baş başa aralık kılmak düşüncesince kuruluşa gidip geldiklerini dile getiren ana Açar, müşterek çağ işi bulunduğu düşüncesince kuruluşa gidemediğinde kızlarının hepsi çağ camda onları beklediğini, gine bayıldığını öğrendiğini gözyaşları zarfında anlattı.

Kızlarını kurumdan alıp eve neşet kılmak düşüncesince otomobile bindiklerinde oğlunun ızdıraplı bulunduğunu ayırt ettiğini aktaran ana Açar, oğlunun 'Biz kardeşimi aldık ancak kalanlar ne olacak?' niteleyerek sorduğunu söyledi.

"Tek dileğim, kızımın karşısına dobra insanoğlu çıksın"

Artık dü bebek anası bulunduğunu tamlayan ana Açar, duygularını şu şekilde dile getirdi:

"Haftanın üç haset hastanedeydik, kızımız adım adım iyileşmeye başladı. Çok mütekait müşterek süreçti. Onun değiştiğini, geliştiğini, öfkesinin azaldığını kullanmak iri mutluluktu. Kızımız demincek 8 yaşlarında ve bundan sonradan bayılmaları, gayz sorunu yok. Çok ancak aşırı iyi. Hafif zihinsel engeli bulunduğu düşüncesince ilgi dağınıklığı, ibdai öğrenme güçlüğü mevcut. hususi pedagoji bilimi alıyor, ikinci sınıfı tamamladı ancak bu sene ikinci sınıfı esasen edecek. Okuma yazmayı öğreniyor şimdi."

Geleceğe müteallik kaygılarının kızlarının hayatlarına girmesiyle değiştiğini tamlayan ana Açar, "Ben ve eşim öldükten sonradan kızıma ne olacak, oğlum kendini idame ettirebilir ancak kızıma ne olur, ne yaşar, nite insanoğlu önüne çıkar, niteleyerek korkuyorum. Çünkü, onu bizlerden bambaşka denyo edebileceğimiz kimesne yok, hemen ağabeyi var. Tek dileğim, kızımın karşısına dobra insanoğlu çıksın, gelişigüzel daim mutlu, erinçli ve dosdoğru olsun." gibi konuştu.

"Kızımla baş başa gelişigüzel adımımız bereketlendi, işlerimiz kolaylaştı"

"Sağlıklı çocuğa hacısı hocası bakar, tığ de engelli müşterek çocuğa bakalım" niteleyerek yola çıktıklarını aktaran 38 yaşındaki tekniker ağababa Mehmet Açar da kızlarını güle benzeterek, "Zor günleri bitti, bundan sonradan çiçek açıyor." dedi.

Baba Açar, kızının yuvada "baba" niteleyerek namına sarıldığında şaşırdığını ve o an onun, evladı bulunduğunu hissettiğini belirterek, kestirmece 6,5 senedir 4 şahsiyet müşterek aile şekilde yaşadıklarını söyledi.

Tüm evlatların en iri ihtiyacının muhabbet bulunduğunun altını çizen ağababa Açar, talip her insanın koruyucu aile şekilde müşterek çocuğun yaşamını değiştirebileceğini anlatım etti.

Baba Açar, topluluğun da koruyucu aile edinmek isteyenlere dayanaklık kılmak olması icap ettiğini belirterek, "Bu süreçte bizlere en aşırı engel çıkaran şey, 'cehalet' oldu. Toplum baskısı gördük. Bu baskıdan ötürü evimizi, semtimizi hâllenmek durumunda kaldık. Bizi tanımayan şahısların bulunduğu yere hicret kılmak durumunda kaldık. İyi de oldu, acemi müşterek baş yaptık. Kızımla baş başa gelişigüzel adımımız bereketlendi, işlerimiz kolaylaştı." dedi.

Herkesin duygudaşlık kurması gibi hastalıkların ortadan kalkacağını tamlayan ağababa Açar, "Sizlerin de evladı var, onlar da yurtlara düşebilir. Bu küçüklere da müşterek talih tanıyın, acemi müşterek avlu kurmalarına araştırma görevlisi olun, tarz açın." temennisinde bulundu.

Mehmet Açar, gelecekte kızını kendini yönetim edebilecek müşterek ölçüde görmeyi manzara ettiğini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler