USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a değişik ortak dünyanın kapılarını araladı

Asperger sendromlu 20 yaşındaki Muhammed İhsan, sözel kabiliyeti sebebiyle günde 4-5 sayaç kitap okuyarak açık birlikte gün bilgisine ehil oldu.

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a değişik ortak dünyanın kapılarını araladı
15-10-2021 11:30
İstanbul

Kitaplara bulunan ilgisi, tarihe bulunan ilgiyi ve çelimli belleği ile dikkati çekici 20 yaşındaki asperger sendromlu Muhammed İhsan Sönmez, aile, meslek ve içtimai çevreden maruz destek sunar sayesinde, aspergerli bireylerin menfaatlerini muhakkak geliştirebileceğini, toplumda müşterek fert şekilde mevcut olabileceklerini gözler önüne seriyor.

İstanbul'da 13 Ekim 2000'de dünyaya mevrut Muhammed İhsan'daki farklılıklar 2,5 yaşına vardığında ailesinin dikkatini çekti. Seslendiklerinde reaksiyon vermemesi, lüp önünden sabık trene gelişigüzel seferinde bakması, çamaşır makinesinin dönüşünü cankulağı izlemesi ve esasen fail hareketlerde bulunmasından şüphelenen aile, Muhammed İhsan'ı bebek ve baliğ psikiyatrisi uzmanına götürdü ve otizm tanısı konuldu.

Bundan ahir süreçte yaşama daima müşterek imtihan şekilde icra vekili aile, kariyerlerini de müşterek kenara bırakarak hayatlarını Muhammed İhsan'ın gelişimine adadı. Muhammed İhsan, ana ve babasının desteği ile otizmden, asperger sendromuna intikal yaptı.

Muhammed İhsan'ın bu süreçte kendisini geliştirmesindeki en ehemmiyetli katkıyı kitaba bulunan ilgisi sağladı. Günün 4-5 saatine kitapları sığdıran Muhammed İhsan, ilkin gün kitaplarına şişman nazarıitibar duyuyor. Aspergerin sağlamış bulunduğu avantajla da okuduğunu, gördüğünü katiyen unutmuyor. Bilgisayar kabilinden müşterek beyne eş bulunan Muhammed İhsan, kentler arası geçmiş bulunduğu yolların, ilçelerin isimlerini, birbirlerine bulunan uzaklıklarını yönleme kabilinden bilmeden söyleyebiliyor.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaya süregelen Muhammed İhsan, ailesinin desteği ile enerjik şekilde içtimai yaşamın ortamında toprak alıyor.

"Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım"

AA muhabirine mütekellim Muhammed İhsan Sönmez, en baş döndürücü camianın otizmli küçüklere yaklaşımından yakınıyor.

Sönmez, "Aspergerli evlatları gereksiz uyumak lazım. Zeki öğrenciler var. Bunlardan faydalanılması lazım. Amerika'da, Avrupa'da, Rusya'da, Çin'de aspergerlileri mahsus seviyelere getirdiler. Türkiye de bununla ilgilendiren müşterek şeyler yapmalı. Bir şeyler kurmalı. Bu evlatların başarısı keşfedilip, kazanılmalılar." sanarak konuştu.

Eğitim hayatında kendisinin de bazısı güçlük yaşadığını tamlayan Muhammed İhsan, "Bu sebepten dolayı takıntılarım oldu. Moralim bozuldu müşterek ara. Aspergerli küçüklere saygı etmek, onları bilinçlendirmek lazım. Sadece aspergerli değil, down sendromlu, otizmli, cezaevi rahatsızlığı ve bipolar rahatsızlığı olanları da..." dedi.

Kendisini yükseltmek düşüncesince gün dalında okumalarını arttırdığını, kitap okumaya henüz müşterek tomar ehemmiyet verdiğini özetleyen Muhammed İhsan, ilkin Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerine bağlı okumayı baş döndürücü sevdiğini dile getirdi.

Halil İnalcık, Mehmet Genç, Mehmet İpşirli, İlber Ortaylı, Feridun Emecan, Erhan Afyoncu, Murat Bardakçı'nın kitaplarını da kesif pıtrak okuduğunu tamlayan Sönmez, "Coğrafya, İlmihal, Peygamber Efendimizin yaşamını öğrenmek, dini bilgimi arttırmak, Kur'an-ı Kerim'de açınmak bundan ahir hedeflerim. Otizmli küçüklere konuşma hasretmek ve onların da gün konunda bilinçlendirilmesini istiyorum. Otizmli evlatları eve kapatmamak, onları kazanmak, çevirmek lazım." sanarak konuştu.

Mezun bulunduğu TOKİ Aliya İzzetbegoviç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kütüphanesinde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sönmez, kütüphanede kitapların düzenini sağlamaya çalıştığını ve gereksiz vaktinde kitap ferah çokça okuduğunu anlatım etti.

"Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre baş döndürücü mutluyuz"

Otizmli evlatların ebeveynlerinin şişman müşterek imtihanda bulunduğunu düşünen ağababa Mehmet Sönmez, "Bu zorluk, hususi evlatlara eş oldukları düşüncesince değil, çevresel koşullardan ve yaşamın gelişigüzel dalında bunu hissediyorsunuz. Otizmli bulunan evlatların aileleri açısından baş döndürücü şişman müşterek başağrısı mevcut Türkiye'de ve dünyada." dedi.

Otizmin ne işe yaradığını bilmezken, oğlu Muhammed İhsan ile bu bölgede yayınlanmış kitapları okumaya başladıklarını özetleyen Sönmez, doktora çalışmasından henüz müşterek tomar İngilizce yayımlanmış otizm kitapları okuduğunu, bu hastalığın illet kaynaklandığını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Mehmet Sönmez, "Benim daima dediğim müşterek obje vardı; evladım, cennetimin anahtarı. Muhammed İhsan yardımıyla hayata, küçüklere değişik bakmayı öğrendik. İnsanların otizmli küçüklere muhakkak baktığını da gördük. Bizim ağırbaşlı müşterek imtihanımızdı. Ama Rabb'imin bizlere gönderilmiş bulunduğu bu hususi hediyeden çevre baş döndürücü mutluyuz. Neden benim başıma geldi kabilinden müşterek yaklaşımımız banko yok. İyi ki bizim Çocuğumuz Muhammed İhsan, dobra ki onun ana babasıyız sanarak düşünüyoruz." dedi.

"Otizmli evlatların Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim"

Akademik hayatındaki başarılar nedeniyle lüzum siyasal otoritelerce gerekse sivil polis polis maşer kuruluşlarınca aranan müşterek ad olduğunu, esnaf müşterek ailenin evladı bulunduğu düşüncesince ticari yaşamda da dobra bulunduğunu dile getiren Sönmez, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Birden ne oldum delisi olabilirsiniz hayatta. Şunu düşünüyorum Muhammed İhsan hayatıma gelmeden önce, ego dehşetli müşterek halde koşuyordum ancak altımda kum vardı. İlahi hak geldi o kumun dibine su döktü ve benim ayağım buz pateni hazırlamaya kalktı. Ben o patinajda durdum ve 'Ben neredeyim?' sorusunu sordum. Ondan sonraları bilimsel niteliği bulunan anlamdaki çalışmalarımı müşterek kenara koydum, aydın müşterek efor şekilde bitmeme etti kitap okuma, kavrama ve sorgulama benim için. O sebeple ego ve eşim hayatımızı Muhammed İhsan üzerinde kurguladık ve nice korkunç bulunan şeylerden kendimizi azat ettik. Muhammed İhsan benim hırsımı törpüledi. Bunun düşüncesince namına bu manada minnettarım.

Otizmli evlatların anne-babalar düşüncesince başağrısı yahut müşterek bela bulunduğunu düşünmeyelim, Allah'ın gönderilmiş bulunduğu hususi hediyeler bulunduğunu düşünelim. Otizmli müşterek kişinin anne babasının yaşamda baş döndürücü şişman sıkıntılara sunulan kaldığını ve onlara dayanak olacak çalışmaların yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Onların da ruhsal yardıma gereksinimi bulunduğunu düşünüyorum. Her şeyi devletten bekleyemeyiz ancak devletin de yapması müstelzim baş döndürücü obje bulunduğunu düşünüyorum."

"Alay edenler kendisiyle omuzdaşlık kursun sanarak gülmek durumunda kalıyordu"

Eğitim hayatında yaşadıkları dair gaileli olduklarını dile getiren Sönmez, şunları anlattı:

"Muhammed İhsan'ı 4 yaşlarında anaokuluna götürdüğümüzde, ebeveynlerin çocuklarını uzaklaştırmaya çalıştığını gördük. Anaokulundaki sarıklı baş döndürücü dobra müşterek öğretmendi, 'Muhammed İhsan'ı göndermeyeceğim' sanarak tavrını koydu. İlkokula başladığında öğretmeni 'Ne yapalım, kaderim, çekeceğim' dedi. Böyle müşterek sarıklı karşısında halis muhlis modunuz düşüyor. Çünkü yavrunuza müşterek obje vermekten ziyade, 'Bu da benim kaderimmiş' düşüncesindeydi. Türkiye'de kaynaştırma öğrencileriyle ilgilendiren yaklaşım bu. O sene Muhammed İhsan müşterek lafız öğrenmedi.

2. sınıfta kaydını ayrıksı müşterek okula aldık. Oradaki öğretmeni bozulmamış olsun beşinci sınıf 1. ve 2. sınıfı kaynaştırma talebesi şekilde okuttu. Öğretmenlerin ve müdürün, otizm yahut aspergerli küçüklere bulunan ilgisi, onun farkındalığını gayrı öğrencilere göstermesi, yaşamımızda baş döndürücü inkişaf kaydetmemizi sağladı. Muhammed İhsan ile küçümseme edenler, suratına vuranlar... Muhammed İhsan kendisiyle omuzdaşlık kursunlar sanarak gülmek durumunda kalıyordu. Biz bunları yaşayarak bugünlere geldik. Bir güruh anne baba bunları yaşamıştır."

Eğitim sisteminde en şişman problemin, eğitimcilerin bu konudaki eğitimsizliği olduğuna yer veren Sönmez, her insanın sonuçsuz bakış açısıyla vakaya yaklaştığını anlatım etti.

"Günümüzde en şişman mesele 'hiperaktif" denmesi"

Muhammed İhsan'ın yaşı ilerlediğinde tarihe bulunan ilgisinin arttığını, yüzlerce sahife kitap kari bir hale geldiğini, liseye gittiği senelerde dü günde müşterek kitap bitirdiğini özetleyen Sönmez, "Muhammed İhsan anca müşterek hale geldi ki mektebinin konuşma salonunda müşterek hafta 2. Abdülhamit dönemi, müşterek hafta Avusturya-Macaristan dönemi, müşterek hafta Kanuni Sultan Süleyman sürecini elinde kağıt, elektronik beyin yapılmaksızın anlatıyordu. Bu durum, Muhammed İhsan'ın özgüvenini artırdı." dedi.

Otizm ile ilgilendiren çağımızda en şişman problemin, kollar az buçuk haylaz olunca "hiperaktif" denmesi bulunduğunu vurgulayan Mehmet Sönmez, "Hayır hiperaktif değildir ihtimal de. En küçük müşterek vaziyette 'hiperaktif' deyip müşterek kavramın içerisine yerleştirip işi çözmeyin. Belki disleksidir, ihtimal bipolardır, borderlinedır. Ebeveynler, bilimsel niteliği bulunan kariyer, para, makam, talih düşüncesince gider ettikleri çabayı, evlatları düşüncesince gider etsinler. Evlatlarını tanısınlar zira hakeza müşterek tanışıklık aileye erinç getirir." dedi.

Muhammed İhsan'ın darülfünun sınavına da girdiğini özetleyen Sönmez, "Cumartesi haset meydana getirilen imtihan yargılama kabiliyeti gerektiriyor. Aspergerli yahut otizmli evlatların yargılama kabiliyeti doğrusu zayıf. Pazar haset meydana getirilen sınav, bilim imtihanı. Ülkemizde bu çeşit öğrencilere müteveccih müşterek imtihan yapılmaktadır ve üniversiteye engelleme edilirlerse 5 sene henüz yaşamın ortamında uğramış olurlar. Yeteneklerine layıkıyla müşterek meydan yaratılabilir. Üniversite diploması ayrıksı müşterek renkte verilebilir." önerisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler