USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Kimyasını değiştirdiği bağlamayı" dünyayla buluşturuyor

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, ayrımlı şekillerde tasarladığı ve alışılmış müzik, caz kadar türlerdeki eserleri uyarladığı bağlamayı dünyayla buluşturuyor.

12-08-2022 13:04
Ankara

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü'nden izinli olan, moleküler kimya ve kalıtım bilimi dair efdal lisansını yaparken kariyerini musiki dalında sürdürmeye değişmeyen sağlayan Ayyıldız, efdal lisansını İTÜ Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı, doktorasını ise İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezinde tamamladı.

Enstrümantal musiki ve başta putrel dair yoğunlaşan, şelpe ismi sunulan kemik kullanılmadan elle putrel araklama tekniklerinde kendisini geliştiren Ayyıldız, alışılmış Batı müziği, caz, alışılmış Türk müziği eserlerini saza uyarlıyor.

MGÜ'de tedris üyeliği karşılayıcı Ayyıldız, tasarladığı değişik putrel türleriyle de dikkati çekiyor. Bunlar ortada mızrapsız, dü elle çalmaya uygun, ikiz saplı, ahenk sektörü şimdi geniş, müşterek tomar oktava ulaşabilen sazlar bulunuyor.

Sinan Ayyıldız'ın ustalarla tasarladıkları ortada ray sistemiyle ikiye ayrılıp ayrıksı müşterek sazla birleştirilebilen elektronik hasır otu ile rastgele dü yüzü de çalmaya amelî ve değişik düzen edilmiş hayâsız hasır otu da arazi alıyor.

Bu arada, Ayyıldız'ın bağlamaya uyarladığı ve asistanı Mücahit Kol ile kaydettiği sonuç Bach performansı, toplumsal medyada şişman nazarıitibar gördü.

"Deney değil musiki yapabildiğimi ayırt ettim"

Sinan Ayyıldız, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, hasır otu çalmaya ıvır zıvır yaşlarda başladığını, darülfünun yıllarında acemi adına bitmeme ettiğini, moleküler dirim bilimi ve kalıtım bilimi efdal lisans eğitimi esnasında müşterek defa ayrımına geldiğini söyledi.

Müzik ile eğitimini almış olduğu dizge ortada kaldığını özetleyen Ayyıldız, "Sonra müşterek çağ tecrübe yaparken anladım ki ego musiki yapmalıyım. Çünkü deneyi yapamayıp müziği yapabildiğimi ayırt ettim." dedi.

Ayyıldız, musiki kariyerinde, "Daha enli müşterek repertuvarı sazla elbette seslendirebilirim?" sorusuna aramış olduğu yanıtla defa aldığını dile getirdi.

Bir hasır otu icracısı olduğunu, anadan görme hasır otu da çaldığını özetleyen Ayyıldız, "Ama bu janr uyarlamaların da hasır otu icrasında ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Çünkü bunlar bizlere değişik göz açıları kazandırabiliyor. O nedenden bunlar dair de eğiliyorum." diyerek konuştu.

Dizi, film ve reklam müzikleri bestelediğini, değişik sanatçılarla değişik albümler yaptığını, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Portekiz, Tataristan, Bangladeş, İspanya ve Almanya'nın da aralarında bulunmuş olduğu 35 ülkede başarım sergilediğini özetleyen Ayyıldız, "Yurt dışı seyircisi bizim anlatacağımız şeyleri elbette ki düşkünlük ediyor, kılıç de o anadan görme müziklerimizi çalıyoruz. Ama bu janr uyarlamalara da yunak bakıyorlar. Çünkü onları belirlemek düşüncesince müşterek bekçi oluyor. Kendi müziğimizi evren sahnesine akıllıca düzenlemelerle senelerdir çalıyoruz." dedi.

"MGÜ'de totaliter bakabilen hasır otu icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz"

MGÜ'deki hasır otu eğitiminde de hem mızrapsız tekniklerin hem anadan görme repertuvarın arazi aldığına ayraç fail Doç. Dr. Sinan Ayyıldız, "Dolayısıyla totaliter bakabilen, etraflıca müşterek hasır otu icracısı yetiştirmeye çalışıyoruz. MGÜ'de de misyonumuz bu." ifadelerini kullandı.

Ayyıldız, inç çarpma adına da tanıdık mızrapsız tekniğin, Batı Anadolu'da baş döndürücü müşterek vakitler bu yana kullandığını, bunun kentli icracılarca "modern şelpe" ismini sunulan tekniğe dönüştürüldüğünü anlatarak, "Teknik baş döndürücü belirgin fakat kullanması az buçuk kısıtlanmış kalmış. Bunu değişik uyarlamalarla geliştirmeye çalışıyoruz. Bunlar sazın kapasitesini anlamaya yarıyor." diyerek konuştu.

Diğer enstrümanlarla rekabet etmek denli amaçları olmadığını vurgulayan Ayyıldız, rastgele sazın kendine katışıksız güzellikleri, avantajları yada dezavantajları bulunduğunu dile getirdi. Ayyıldız, "Biz sazımızın avantajlarını anlamaya çalışıyoruz. Bunu akademide gerçekleştirmek lazım. Burası kusursuz da noktayı kılıç de bu AR-GE çalışmasını MGÜ'de yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hem şaşkınlıkla hem şişman zevkle karşılandı"

Saza uyarladığı Bach'ın Prelude No. 2 in C minor eserini, asistanı Mücahit Kol ile çalışırken bitirdikleri kaydı toplumsal medyada paylaştıklarını özetleyen Ayyıldız, beklemedikleri derece koyu nazarıitibar gördüklerini söyledi.

Ayyıldız, alışılmış musiki eserinin anadan görme müşterek saza uyarlanmasının hem şaşkınlıkla aynı zamanda şişman zevkle karşılandığını belirtti.

Salih Gündoğdu ile kâffesi tasarladığı hasır otu çeşitlerini kullandığı "Türkiye" albümü hazırlığında bulunduğunu tamlayan Ayyıldız, ahali müziğinin ezgisel bütünlüğüne dokunca vermeden değişik müşterek deneyimi müzikseverlerle buluşturacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler