USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İzmit Körfezi'nin derinliklerinde "peygamber balığı" görüntülendi

İzmit Körfezi'nde meydana getirilen dalışta, "peygamber balığı" kendisine aşina dülger balığıyla su altı güzellikleri görüntülendi.

İzmit Körfezi'nin derinliklerinde
09-12-2022 16:06
Kocaeli
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İzmit Körfezi'nin derinliklerinde "peygamber balığı" görüntülendi

Su altı kaynak yönetmeni Tahsin Ceylan ve kadrosu İzmit Körfezi'nin derinlerindeki hayatı kaydetti.

Ekibin objektifine, gelincik, barbun, mazak, trakonya, karides, kırlangıç ve vatoz balıklarıyla yengeç, bahir anemonları ve nice nebat çeşidi takıldı.

Çekimlerde, başkaca Marmara'da önceki kat dülger (peygamber balığı) görüntülendi ve tabii zarfında askı balığı da kayda alındı.

Görüntülerde, enerjik popülasyonunun artırılması düşüncesince 36 bin balık yavrusunun bırakıldığı İzmit Körfezi'nin, varlıklı dirim bilimsel çeşitliliği de ön plana çıkıyor.

"Marmara Denizi'nin müvellidülhumuza seviyesi emektar seviyelerine dönecek"

Dalış özne ekiple birlikte araya mevrut Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, İzmit Körfezi'nin su altının görüntülenmesinin belgelik emekleri düşüncesince de ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, "Gelişmeyi ölçebilmek, izleyebilmek açısında da baş döndürücü kıymetli." dedi.

Büyükakın, çekimler düşüncesince kendilerine ulama sağlayıcı tamamı çıplak maşer kuruluşlarına, plonjon ekiplerine ve onlarla bu arada etkin her insana teşekkürname etti.

"Marmara hepimizin" diyen Büyükakın, "Biyoçeşitliliğin korunum edilmesi, ondan sonraları sürdürülmesi ve ulama sağlanması, artırılmaya müteveccih çalışmaların yapılması her insanın sorumluluğu. Gelecek nesillere ilişkin birlikte sorumluluk." ifadelerini kullandı.

Büyükakın, İzmit Körfezi'nin korunması düşüncesince Büyükşehir Belediyesi namına üstlerine düşeni yaptıklarına ayraç ederek, Marmara Belediyeler Birliği ayağında, belediyelerin koordinasyonunu sağladıklarını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tamamı belediyeler, valilikler ve ilgilendiren kurumların birlikte masada oturduğunu aktaran Büyükakın, şu şekilde konuştu:

"Ve 22 maddelik hareket planı, Kocaeli'de meydana getirilen görüşmede duyuru edilen hareket planı kararlılıkla sahada uygulanıyor. Diğer taraftan da TÜBİTAK'ta açılan bilgi kullanmakta olanları heyeti kabilinden da baş döndürücü cepheli icraat bitmeme ettiriliyor. İnşallah yaklaşan sürede müstelzim bu tedbirler çabucak yaşama geçirilecek, Marmara Denizi'nin müvellidülhumuza seviyesi emektar seviyelerine dönecek ve böylece biyoçeşitlilik kalık olacak."

"İzmit Körfezi satıh sularındaki biyoçeşitliliğiyle menfez kamaştırıyor"

İzlenimlerini paylaşan Tahsin Ceylan da gün süresince Marmara'nın varlıklı balık yatağı namına anılan İzmit Körfezi'nin dayanıklı baş döndürücü adalet yuva bulunduğunu belirterek, kimi türlerin giderek ortamdan çekildiğini fakat istavrit ve biyoçeşitlilik itibarıyla hala zenginliğini sürdürdüğünü, diplerdeki müvellidülhumuza azlığının ise korku sinyalleri verdiğini bildirdi.

İzmit Körfezi'nin, ekstrem formları ve güzellikleri ile hayranlık uyandıran onlarca adalet ev sahipliği yaptığını vurgulayan Ceylan, nitrojen fosfor yükü dolayısıyla Marmara'nın tamamında bulunduğu üzere pislik indikatörü bahir marulları ve su yosunları ile ciltli bulunduğunu anlattı.

Ceylan, gökçe bayraklı Karamürsel sahillerinin ise Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) esirgeme listesindeki zostera yat limanı çeşidi bahir çayırları ile ciltli bulunduğunu kaydetti.

Körfez'de, Dünya Doğa ve Doğal Hayatı Koruma Birliğinin al sıralamasında toprak meydan pinaları görmenin belkili bulunduğunu bildiren Ceylan, pinaların aynı bahir çayırları üzere ekosisteme katkısının iri bulunduğunu ve Marmara'da yaşamasının muştulu bulunduğunu dile getirdi.

Körfezin yıldız gün batısı ucunda toprak meydan Eskihisar'ın yoğun yapısının anemonlar ile bezeli bulunduğunu aktaran Ceylan, anemonların simbiyotik hayatın da ehemmiyetli simgelerinden bulunduğunu ve İzmit Körfezi'nin behemehâl bahir esirgeme piyasası duyuru edilmesi icap ettiğini aktardı.

Ceylan, şunları söyledi:

"Yıllardır Akdeniz'de bulunan türleri bundan sonraları Marmara'da kıymetlendirmek mümkün. İzmit Körfezi biyoçeşitliliğiyle menfez kamaştırıyor. Mantar şeklindeki vücudundan sarkan tentakülleri, kırmızıdan, soluk ve mora mütebeddil rengi ile güzel birlikte görüntüye erbap mor pelte da İzmit Körfezi'nin korunaklı yapısına kendini bırakanlardan. Körfez'in gıda açısından varlıklı satıh suları biyoçeşitliliği artıyor. Ancak diplerde müvellidülhumuza azlığına ilişkin riskler lakırtı konusu. 5 sene ilkin doğaya bırakılan bebek koruyucu balığının reşit birlikte fert namına bilgili olması sonuç aşama sevindirici."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler