USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'un merkezindeki saf iflah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi

"Türkiye'nin geçmiş ve en iri tıbbi bitki bahçesi" kendisine 2005'te açılan, 14 dönümlük bölgede 700'ü fazla adalet ev sahipliği işleyen Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, kentin merkezindeki konumuyla şahısların katıksız şifaya ulaşmasına olanak sağlıyor.

İstanbul'un merkezindeki saf iflah kaynağı: Tıbbi bitki bilimi bahçesi
11-06-2022 13:03
İstanbul

Doğal koşullara akıllıca yetiştirilen ekinezya, ıtır, pisik otu, lavanta ve sulu zırtlak otu kabil yüzlerce bitki türünün üretilmesi, araştırılması, tanıtılması ve çeşitliliğinin korunması amacıyla işlev verici bahçede yaz aylarının gelmesiyle nitelik cümbüşü yaşanıyor.

Pembe, beyaz, kırmızı, zerrin ve mor çiçeklerle renklenen şifalı bitkilerin bulunmuş olduğu bahçe, ziyaretçilerin ekosistemin farkına intikal etmeleri düşüncesince okazyon sunarken, şifanın doğada bulunduğunu da gösteriyor.

Adacıklardan oluşan ve her kısımda değişik türlerin yetiştirilmesine akıllıca koşulların oluşturulduğu bahçede, ısıdam ve mutedil hava bitkilerinin arsa almış olduğu serada, gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışından getirilen 90'ı epey cins bulunuyor.

Ziyaretçiler, etiketler ve bazılarında mevcut QR harf yoluyla bitki karşı degaje ve ünlü bilgelik alabiliyor.

Kurutulan bitki örnekleri herbaryumda incelenebiliyor

Bahçede, tıbbi bitkilerin hasat edildikten sonraları işlendiği ve kullanılmak neredeyse dönüştürüldüğü laboratuvar, herbaryum, tohum bankası ve kurutma odası da bulunuyor.

Türüne layıkıyla makul hasat zamanlarında birleşen bitkiler, kurutma odasında ahenkli şartlarda kurutuluyor. Bitkilerin tohumları sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla paketlenerek tohum bankasında korunuyor.

Kurutulan bitki örneklerinin ortak bölümü herbaryumda saklanıyor. Herbaryum, ziyaretçilerin mevsime değgin kalmadan istedikleri bitkileri görmesine ve incelemesine olanak sağlıyor.

Uygulamalı eğitimlerin ve atölyelerin düzenlenmiş olduğu laboratuvarda ise yetişmen öğrencilere ve kursiyerlere tıbbi bitkilerden krem, merhem, sabun, kolonya, parfüm, tayyareci yağ ve mertlik ürünü inşası öğretiliyor.

Bitki atıklarının saf basma yerine değerlendirildiği bahçede, bireşimli basma ve ilaçlara başvurulmazken, sulama düşüncesince damlama ve yağmurlama şekilleri kullanılıyor.

Bitkiler bitki bilimi yerine kişileştirme edilip sınıflandırılıyor

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Zengin Tınmaz, 14 bin metrekarelik bölgeye kurulan bahçede, serada yetişen subtropik ve tropik bitki çeşitlerinin arsa almış olduğu 700'ü epey tıbbi bitkinin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin her yerinden ve gayrimenkul dışından mevrut nebatat düşüncesince değişik bakım ve yetiştiricilik uyguladıklarını dile getiren Tınmaz, bitki bilimi yerine kişileştirme edilen bitkilerin akla yatkın cins olup olmadığına bakılıp sınıflandırıldığını anlattı.

Geleneksel ve çağdaş tıpta monografili denilen bitkilerin sınıflandırılmasına ilkin ehemmiyet verdiklerini tamlayan Tınmaz, "Eğer akla yatkın ortak türse henüz sonraları alanımıza alıyoruz. Tabii çor ve zararlıdan duru olması gerekiyor. Daha sonraları üretimine geçiyoruz. Tohumla üretilen, diken çeşidi ve etraflıca salname nebatat ile fidan türlerimiz var. Bunları, akıllıca yetiştirme yolunu belirliyor ve tohumlarının devamını iletmek düşüncesince derneşik yerine tohum bankamızda saklıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tınmaz, bitkilerin çiçekli kısımlarının her çevrim ziyaretçiler kabilinden görülebilmesi amacıyla herbaryum koleksiyonu oluşturduklarını anlattı.

Bitkilerin tedavide makbul kısımlarından "drog" örnekleri saklanıyor

Bahçede mevcut laboratuvar, bitki kurutma alanı, herbaryum ve tohum bankasının daima fonksiyonel ve ortak kısır fasit daire biçiminde bulunduğunu özetleyen Tınmaz, tohumu ekilerek yetiştirilen bitkiden tedavide kullanılması düşüncesince drog denilen örneklerin alındığını, kuruttuktan sonraları paketlenen örneklerin ortak sene depolarda saklandığını aktardı.

Bitkilerin pH değerlerinin değişik bulunduğunu tamlayan Tınmaz, "Bazıları kumsal toprakta yetişiyor, birileri killi, birileri ciddi arsa istiyor. Onun düşüncesince pH düşürücü birtakımı önlemler alıyoruz. Çünkü İstanbul'da bu cins bitkinin erişmesi hakkıyla emekli oluyor. Adaptasyon denemesinde de ilkin ısıdam semt bitkilerini aut bölgeye uyarlanmış ederken pişkinleştirme dediğimiz yöntemi izleyerek, ortak dışarı, ortak hapis taşıyarak adaptasyonunu sağlıyoruz." diyerek konuştu.

Serada mutedil ve ısıdam hava bitkileri yetiştiriliyor

Bahçenin sera kısmında mutedil ve ısıdam iklimde yetişen kestirmece 93 bitki çeşidi bulunduğunu, bunların ortak kısmının fidan bulunduğunu tamlayan Tınmaz, burada yetişen bitkilere sağlam vererek, laboratuvarda da bahçede yetiştirilen türlerden gösteri gayeli birtakımı mahsulat yaptıklarını aktardı.

Tınmaz, başkaca sene süresince yetişim gerçekleştirmek düşüncesince mevrut öğrencilere krem ve girintisiz çıkıntısız maserasyon yapımını, hisrosol ve tayyareci yağ üretmeyi gösterdiklerini, gene akla yatkın hasat tekniklerine değgin bilgelik verdiklerini kaydetti. Bitkilerin tanıtılması amacıyla bahçede eğitim, çörek ve türlü çalıştaylar düzenlediklerini dile getiren Tınmaz, bahçenin haftanın 7 haset görüşme edilebileceğini söyledi.

Tıbbi bitkilerin Türkiye'de anadan görme yerine baş döndürücü kullanıldığını dile getiren Tınmaz, gene keyif ve kozmetikte de tıbbi bitkilerden yararlanıldığını aktardı. Tınmaz, sağlam verdiği gül, burcu kabil bitkilerin ilkin kozmetik dalında baş döndürücü kullanıldığını, seradaki tropikal meyveler ile yenilebilir otların da besin yerine tüketildiğini anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler