USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstanbul'daki hayvan bakımevlerinin kapasitesi 17 bine ulaştı

Türkiye'nin en şişman metropolünde, 39 bakımevi-rehabilitasyon merkezi ve 4 klinikte, mecmu 213 veteriner, 53 baytar teknikeri ile 459 asistan personel 14 bin 118 kapik ve 2 bin 572 kediye misyon ediyor.

İstanbul'daki hayvan bakımevlerinin kapasitesi 17 bine ulaştı
12-01-2022 14:53
İstanbul

Yerel yönetimlere, fahri kuruluşlarla teşrikimesai içinde, iyesiz ve güçten sakıt hayvanların korunması düşüncesince hayvan bakımevi kurma, hayvan hastanesi açım olanağı tanıdığı bulunan 5199 önemli Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklik, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyelere 31 Aralık 2022, başka belediyelere ise 31 Aralık 2024'e derece hayvan bakımevlerini kurmaları düşüncesince müddet tanıdı.

Türkiye'nin en şişman metropolü İstanbul'da gözler, Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklikle beraberce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilçe belediyelerinin hayvan barınakları, iare hayvan bakımevleri, otama ve iyileştirme merkezlerine çevrildi.

AA muhabiri ne ilçede barınak-bakımevi bulunduğu, fiziki büyüklükleri, bilirkişi personel ve hayvan kapasiteleri ile belediyelerin bu konudaki salname bütçelerine değgin verileri topladı.

İstanbul'da büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri, 39 bakımevi-rehabilitasyon merkezi ve 4 klinikle çıkmaz hayvanlarına işlev veriyor. İlçe belediyelerinin aktüel rakamlarına mucibince bakımevi-rehabilitasyon merkezleri ile kliniklerde, 14 bin 118 köpek, 2 bin 572 pisik otama görüp iare yahut kalımlı adına barınıyor.

Ayırdıkları bütçe açısından Kadıköy, Şişli, Üsküdar, Ümraniye ilkin sırada

Fiziki kapasiteleri ayrımlılık yayınlayan bakımevi-rehabilitasyon merkezleri hizmetlerine en baş döndürücü bütçe ayıran ilçe belediyelerinin başlangıcında sırası ile Kadıköy, Şişli, Üsküdar, Ümraniye, Bağcılar, Avcılar ve Pendik geliyor.

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, çiplenmesi derece esas işlemlerin yanı esna rahatsızlıklarına müteveccih operasyonel tedavilerin yürütülmüş olduğu bakımevi-rehabilitasyon merkezlerinde toplanmış 213 veteriner, 53 baytar teknikeri ile 459 araştırma görevlisi personel fariza alıyor

İBB'ye alakadar 7 bin 548 hayvan kapasiteli 7 bakımevi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iyesiz hayvanların alınması, bakımevine sevki, araştırma ve tedavisi, antiparaziter deva uygulanması, aşılanması, kısırlaştırılması, sayısal kimliklendirilmesi, sahiplendirilmesi yahut alındığı yere art bırakılması faaliyetlerini yürütüyor.

İBB'ye alakadar Avrupa Yakası'nda 5, Anadolu Yakası'nda da 2 peyda buyurmak üzere, 7 bin 458 hayvan kapasiteli toplanmış 7 iyesiz hayvan bakımevi bulunuyor.

İlçelerden en şişman bakımevi Fatih'te

Avrupa Yakası'nda İBB'nin Fatih'te 1924 senesinde 500 metrekarelik bölgede kurulan Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi'nde (HATÜ) araştırma ve tedavi, kısırlaştırma, 6 baytar hekim, 4 baytar teknikeri, 18 araştırma görevlisi personel çeşidinden yapılıyor.

Sultangazi'de 2011'den bu yana 4 bin metrekarelik bölgede işlev sağlayan Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakımevi'nde 9 baytar hekim, 1 baytar teknikeri, 18 araştırma görevlisi personel işlev veriyor.

Sarıyer'de 350 bin metrekarelik bölgede 2015'te kurulan Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda 10 veteriner, 4 baytar teknikeri ile 49 araştırma görevlisi personel fariza alıyor. Burada araştırma ve tedavi, takim işlemleri meydana gelen çıkmaz hayvanları, enli müşterek bahçede yaşamlarını temdit olanağı buluyor.

Sarıyer'de 350 bin metrekarelik bölgede 2018'de faaliyete güzeşte Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda 7 veteriner, 2 baytar teknikeri, 35 araştırma görevlisi fariza yürütürken, araştırma ve tedavi, takim işlemlerinin yapıldığı bu biçim de bahçeli dirim sahası adına işlev veriyor.

Eyüpsultan'da dü sene ilkin 16 bin metrekarelik düzlük üzerinde kurulan Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'nde 15 veteriner, 7 baytar teknikeri, 62 araştırma görevlisi personel çalışıyor, bakımevinde baytar komuta, enfeksiyöz hastalıklar, mızrap ameliyatı hizmetleri 7/24 veriliyor.

Anadolu Yakası'nda ise 2018 senesinde 202 bin metrekarelik bölgede işlev vermeye süregelen Pendik'te 6. Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı'nda araştırma ve tedavi, kısırlaştırma, mızrap ameliyatları yapılıyor. Bahçeli dirim sahası adına işlev sağlayan bakımevinde, 22 veteriner, 10 baytar teknikeri ve 68 araştırma görevlisi personel çalışıyor.

Tuzla'da 10 senedir 15 bin metrekarelik bölgede 4 personelle buğulanmış hayvanlara işlev maruz Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı'nda, baytar takımlar günce kontrollerini gerçekleştiriyor.

Çeşitli travmalara sunulan eskimiş iyesiz hayvanlara ortopedik operasyonların yapıldığı, pin, plak ve platin takılarak sağlıklarına kavuşturulduğu Ostesentez Ünitesi, Kemerburgaz ve Tepeören Bakımevlerinde işlev verirken, Kemerburgaz, Kısırkaya ve Tepeören Bakımevlerinde iyesiz hayvanlara müteveccih dudak ve diş sağlığı hizmeti sunuluyor.

Tedavi, aşılama, takim ve defin işlemleri yapılıyor

İBB'ye alakadar merkezlerde iyileştirme hizmetleri kapsamında 2021'in 11 ayında 162 bin 768 hayvan araştırma ve otama edildi, 77 bin 379 hayvan aşılandı, 35 bin 361 hayvan kısırlaştırıldı, 53 bin 565 hayvana mikroçip uygulandı, 495 hayvan sahiplendirildi, 2 bin 641 hayvana mızrap ameliyatı yapıldı, 16 bin 65 hayvan da defnedildi.

Eyüpsultan, Arnavutköy, Sarıyer, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Kartal ilkin peyda buyurmak az daha İstanbul genelinde sağlam baş döndürücü değişik hizmetçi noktasında İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne değgin araştırma görevlisi personel ve hayvan aktarım aracıyla hizmetçi noktalarına pisik ve köpekler düşüncesince besleyen kıymeti erdemli mobilyasız mamalar ulaştırılıyor.

Sokak hayvanlarının bakımı ve ameliyatı dudak ağıza İBB'nin öz kaynaklarıyla yürütülüyor.

İBB'nin arkası esna İstanbul'un ilçelerindeki hayvan barınakları, iare bakımevleri ve otama merkezleriyle alakadar hizmetler alfabetik sıraya mucibince şöyle:

1 - Adalar

Adalar Belediyesi Hayvan Barınağı, 2008'de, orman dalında kısaca 500 metrekarelik alana kuruldu.

114 köpeğin daim barındığı ve tagaddi ihtiyaçlarının gönüllülerin bağışları ile karşılandığı barınakta hastalanan köpekler belediye baytar işleri görevlilerince barınakta arsa düzlük afiyet kabininde icabında kliniğe gönderme edilerek otama ediliyor.

Adalar Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Birimi; Fen İşleri Müdürlüğü içerisinde 3 baytar hekim, müşterek araştırma görevlisi personel, müşterek hayvan yakalayıcı fariza yapıyor. Veteriner hekimler iş yoğunluğuna ve illet niteliğine mucibince barınağı görüşme ediyor.

Barınakta daim küsurat köpeklerin bütün rehabilite edilmiş (kısırlaştırılmış) hayvanlardan oluşuyor. İlçe genelindeki iyesiz hayvanların bakımları düşüncesince 180 bin teklik bütçe ödeneği bulunuyor.

2 - Arnavutköy

Yüzölçümü adına İstanbul'un dördüncü şişman ilçesi Arnavutköy'de 50 dönüm düzlük üzerine, zarfında korunma ve tagaddi odaları ile terbiye bilimi bilimi ve etkinlik alanlarının arsa almış olduğu çağcıl müşterek hayvan bakımevi ve dirim sahası kurulması planlanıyor.

3 - Ataşehir

Ataşehir'de 2010 senesinde kurulan Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Kadıköy Belediyesi'ne alakadar bölgede işlev veriyor. 50 kapik ve 70 kedinin barınabildiği, tedavilerinin yapılabildiği merkezde 5 baytar hekim, 5 baytar teknikeri ve 24 araştırma görevlisi personel çalışıyor.

Kısırlaştırma ve okşayıcı nesiç operasyonlarının yapıldığı merkezde, otama ve bakımın yanı esna çaça gereksinimi belediye bütçesinden karşılanıyor. Merkez düşüncesince belediye çeşidinden 1 milyon 500 bin teklik bütçe sağlanıyor.

4 - Avcılar

Avcılar'da 2003'te 750 metrekare düzlük üzerinde kurulan iyileştirme merkezinin 70 köpek, 48 pisik kapasitesi bulunuyor. 3 veteriner, 3 baytar teknikerinin fariza almış olduğu iyileştirme merkezinde ati inceleme gerektirmeyen kısırlaştırma, ampütasyon ameliyatları yapılıyor.

Tüm gereksinimlerin belediye bütçesinden karşılandığı merkezin bütçesi, 4 milyon 705 bin lira.

5 - Bağcılar

Bağcılar'da 2007'de kurulan Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi, 520 metrekarelik otama merkezi, 720 metrekarelik kapik barınağı, 320 metrekarelik tarla sofa sahası peyda buyurmak az daha toplanmış 1560 metrekarelik bölgede işlev veriyor.

200'e andıran kedi, 100-120 ortada köpeğin barınabildiği merkezde, 3 baytar hekim, 2 baytar teknikeri peyda buyurmak az daha 27 personel fariza yapıyor.

Ameliyat, fay operasyonu, diş tedavisi, dip bakım, takim derece işlemlerin yapıldığı merkezde, muayene, görüntüleme, dip bakım ve postoperatif odaları, ameliyathane, 3 medikal oda, medikal gereç ve çaça depoları bulunuyor.

Bağcılar Belediyesi, güzeşte sene hayvanların tedavi, bakım, beslemesi ile ek işlev binasının yapımı düşüncesince 4 milyon 838 bin 659 teklik gider yaptı.

Merkezde 2021'de 8 bin 293 çıkmaz hayvanı araştırma edilirken, 556'sının aşıları yapılmış oldu ve bunlardan 1057'si sahiplendirildi.

6 - Bahçelievler

Bahçelievler'de 1999'dan buyana 1780 metrekarelik bölgede işlev sağlayan Hayvan Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 79 köpek, 40 pisik barınabiliyor.

Hasta hayvanların otama ve bakımlarının yanı esna kısırlaştırma, aşılama, mikroçip müstear işlemi ve icabında cerrahi müdahalelerin yapılabildiği merkezin büro adına dü ayrı adresteki hizmetleri, 5'i baytar hekim, 9'u araştırma görevlisi personel çeşidinden sürdürülüyor.

Rehabilitasyon merkezinde yapılamayan otama ve müdahaleler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi ile imzalanan protokolle karşılanıyor. Belediyenin sokakta canlı hayvan bilimi düşüncesince güzeşte sene ayırdığı bütçe, 3 milyon 447 bin lira.

7 - Bakırköy

Bakırköy'de 2012'de 12 dönüm tarla üzerinde kurulan 250 kapik kapasiteli Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 154 kapik kafesi, 8 eş dirim alanı, 6 başıboş hun dolaşımı bahçesi, müşterek muayenehane, müşterek ameliyathane, 4 oda, 80 yatar parasız pisik birimi bulunuyor.

Merkezde 2 baytar hekim, 2 baytar teknikeri, 5 hayvan falcı ve harbilik personeli, 2 hayvan soruşturma çalışanı ve müşterek çoban ile işlev sağlanıyor.

Sokak hayvanlarının, baytar afiyet hizmetleri; kuduzla savaşım kapsamında aşılama, kimliklendirme ve takim operasyonları derece koruyan doktorculuk uygulamaları, şirürjikal müdahaleleri karşılanırken, diagnostik aşinalık ve canlandırma mucip bağlam düşüncesince de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ile teşrikimesai yapılıyor.

Belediyenin çıkmaz hayvanları ve başka masraflar düşüncesince ayırdığı bütçe 550 bin lira.

8 - Başakşehir

Başakşehir'de 5 bin 300 metrekare düzlük üzerinde 2010'da düz yazı edilen, 680 metrekare mecbur sahası mevcut Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi'nde 2 ameliyathane, muayenehane, laboratuvar, eczane, görüntüleme üniteleri ile pre dizi eylem ve makam dizi eylem üniteleri arsa alıyor.

Acil servis ve hayvan ambulansı ile çabuk adına vasıflandırılan sarsıntı olaylarına engelleme edilebilen hastanede, başkaca dip bakım servisi, kuduruk görme padokları ve bahçeli dirim alanları da bulunuyor.

Bakımevinde 120 kapik ve 60 kedinin barınmasına olanak sağlanıyor. 4 baytar hekimin yanı esna 20 araştırma görevlisi personel ve 4 halkla münasebat çalışanı ile canlandırma ve tedavi, kısırlaştırma, ilkah ve koruyan hekimlik, sahiplendirme, tagaddi ve korunma hizmetleri veriliyor.

Hastanede, ilkah ve koruyan doktorculuk hizmetleri kapsamında, kist hidatik, kuduruk derece zoonoz rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla çıkmaz hayvanlarının dönemsel adına kuduruk aşılaması, iç aut asalak tedavisi ve hırızma yenilemesi yapılıyor, kayıtlar daim güncelleniyor.

Teşhis düşüncesince gerekseme duyulması biçiminde biyokimya yahut hematolojik testlerin yanı esna görüntüleme, kontrolsüz üremelerini karşılamak amacıyla takim ameliyatları da yapılıyor.

9 - Bayrampaşa

Bayrampaşa'da Sahipsiz Hayvanlar Geçici Bakımevi, 1994 senesinde 800 metrekarelik bölgede kuruldu. 50 kapik kapasiteli bakımevinde 2 baytar doktor çeşidinden operasyonel işlemler yapılıyor.

Hayvanların mama, bakım derece gereksinimleri dudak ağıza belediye çeşidinden karşılanırken, barınağa güzeşte sene ayrılan bütçe 1 milyon 250 bin lira.

10 - Beykoz

Beykoz'daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, güzeşte sene mayıs ayında meydana gelen enli şümullü restorasyon emek vermesi daha sonra şimdi enli imkanlar ve çağcıl haliyle iyesiz hayvan bilimi düşüncesince işlev vermeye başladı.

Beykoz'da, 11 bin 45 metrekarelik düzlük üzerinde kurulan 200 kapik kapasiteli merkezde, zeminden ısıtmalı 75 kapik korunma ünitesi, 4 pisik bakım odası, paslanmaz sıhhatli 200 pisik kapasiteli 100 pisik korunma birimi arsa alıyor.

Merkezde 4 veteriner, 2 baytar teknikeri çalışıyor. Ameliyat derece operasyonel işlemlerin gerçekleştirildiği merkezde, dip bakım üniteleri de işlev veriyor.

Geçen sene bakımından 7 bin 420 iyesiz hayvanın otama edilmiş olduğu merkezde, takim emekleri derneşik yapılıyor. Merkezde bu kapsamda güzeşte sene 1885 çıkmaz hayvanı kısırlaştırıldı.

Sokakta canlı hayvan bilimi aç kalmasın diye ilçe genelinde 45 hizmetçi noktası oluşturuldu. Bu kapsamda güzeşte sene 16 bin 740 kilo çaça dağıtıldı.

11 - Beylikdüzü

Beylikdüzü'nde 2009'da kurulan Hayvan Bakimevi'ne 2015'te 3 ameliyathane, laboratuvar ve röntgen ünitesi, pisik ve kapik otama üniteleri, hayvanların beslenmesine işlev fail aşındırmak istihzar birimi eklendi.

Toplamda 14 dönüm düzlük üzerinde oturmuş 1000 köpek, 150 pisik kapasiteli tesiste şu an 650 köpek, 90 pisik halihazırda konuk ediliyor.

7 baytar hekim, 3 baytar endüstri adam ve 35 personel ile işlev maruz bakımevinde, takim operasyonları ilkin peyda buyurmak az daha okşayıcı nesiç operasyonları, ortopedi operasyonları (extremite fay ameliyatları, kural luksasyonu, kural fay operasyonları gibi) yapılıyor.

Ayrıca pisik ve köpeklerde enfeksiyon rahatsızlıkları ile alakadar incelemeler ve tedavilerin de uygulanmış olduğu bakımevinde, çıkmaz hayvanlarının beslenmesi düşüncesince rastgele gündüz 2,5-3 titrem aşındırmak pişiriliyor.

Yemekler hayvani mahsul müteharrik firmalardan tahsil edilen körpe atıklar ve bölgedeki fırınlardan birleşen haset geçmiş ekmekler ile hazırlanıyor.

12 - Beyoğlu

Beyoğlu'nda Sütlüce Mahallesi'nde 2006'da 1200 metrekarelik alana kurulan, zarfında 3 ameliyathane, 2 muayenehane, 2 dip bakım birimi ve müşterek röntgen makinesinin arsa almış olduğu Sokak Hayvanları Bakım ve Barınma Merkezi'nde köpekler düşüncesince 26 sayı 4 metrekarelik mecbur barınak, 12 pisik korunma sahası bulunuyor.

60 kapik ve 30 kedinin kalabildiği merkezde, hayvanların şen ve metin halde barınması düşüncesince düşünülmüş rastgele kulübenin önünde, 4 metrekarelik lif örme ile çevrelenmiş üstü belirgin sofa sahası mevcut.

Zemini çim ile ciltli 250 metrekarelik enli sofa dalının da arsa almış olduğu merkezde 5 baytar doktor ve 2 baytar teknikeri işlev veriyor.

İlçedeki 150 gönüllüye çıkmaz hayvanları düşüncesince derneşik adına rastgele ay çaça desteği sağlayıcı belediye, hayvanseverlerle koordineli halde çıkmaz hayvanlarının otama ve takim işlemlerini gerçekleştiriyor.

Beyoğlu Belediyesinin hayvan barınağına ayırdığı salname bütçe 1 milyon 100 bin lira.

13 - Büyükçekmece

Büyükçekmece'de 1997'de 10 bin 800 metrekarelik alana kurulan Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde müşterek ameliyathane, pisik dizi eylem sonrası bakım ünitesi, pisik enfeksiyon rahatsızlıkları ünitesi, kapik dizi eylem sonrası bakım ünitesi, kapik enfeksiyon rahatsızlıkları ünitesi, kapik karantina ünitesi, kapik deri rahatsızlıkları ünitesi, süt kuzusu kapik bakım birimi arsa alıyor.

750 çıkmaz hayvanının arsa almış olduğu merkezde, 3 baytar hekim, 7 baytar teknikeri çalışıyor. Merkezde ilkin takim peyda buyurmak az daha mızrap ve menfez operasyonu derece değişik dizi eylem türleri de yapılıyor.

Bütün çaça ve bakım ihtiyaçlarının belediye çeşidinden belirgin münakasa usulü ile karşılandığı merkezin salname bütçesi, 3 milyon 422 bin 567 lira.

14 - Çatalca

Çatalca Belediyesinin kliniğinde baytar doktor poliklinik hizmeti veriyor. Postoperatif bakım gerektirmeyen otama ve operasyonlar ve pisik takim operasyonu yapılıyor.

Kliniğin gezmen ekibi, ırak mahallelerde durumunda tedavi, ilkah ve hizmetçi faaliyetleri yürütüyor.

Ayrıca hayvanseverler ve derneklerle bağlantı biçiminde adına otama ve hizmetçi dair eş güdüm sağlanıyor.

15 - Çekmeköy

Çekmeköy Ömerli'de 1999'da 600 metrekarelik alana kurulan Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi'nde, 100 metrekare mecbur barınak arsa alıyor. 15 kedi, 35 kapik kapasiteli merkezde, 5 baytar fariza yapıyor.

Kısırlaştırma ve birtakım esas operasyonların gerçekleştirildiği, personel ve taşıt giderleri dışarı yılda 600 bin teklik gider meydana getirilen merkezin bütçesi, belediye, kurumlar ve hayvanseverlerden elde edilmiş gelirle sağlanıyor.

16 - Esenler

Esenler Hayvan Müşahede ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 bin 430 metrekarelik dünkü binasında 2020'de işlev vermeye başladı.

Dört baytar hekimin fariza icra ettiği merkezde, 25 pisik ve 30 köpek, iyileştirme işlemleri zarfında kalabiliyor.

Basit cerrahi müdahaleler ve takim operasyonlarının yapıldığı merkezin bütçesi belediye çeşidinden karşılanıyor.

17 - Esenyurt

Esenyurt'ta 2012'de 10 dönüm tarla üzerinde kurulan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 450 köpek, 150 pisik kapasitesi bulunuyor.

Dört veterinerin fariza almış olduğu merkezde, kısırlaştırma, ampütasyon, osteosentez, okşayıcı nesiç ameliyatları yapılıyor. Belediyenin çıkmaz hayvanları düşüncesince ayırdığı bütçe 4 milyon lira.

18 - Eyüpsultan

Eyüpsultan Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği'nde 300 hayvan iare barınabiliyor. Dört veterinerin fariza icra ettiği klinikte, çıkmaz hayvanlarının rehabilitasyonunun yanı esna muayene, tedavi, cankurtaran hizmeti veriliyor.

Sokak köpekleri kısırlaştırılıp numaralandırıldıktan sonradan aşıları yapılarak alındıkları yere bırakılıyor. Isırma olayı bulunan zanlı hayvan bilimi merkezde görme dibine alınıyor.

19 - Fatih

Fatih Belediyesi Yedikule Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 8 bin metrekare düzlük üzerinde kuruldu. 500 metrekare peyzaj ve temaşa sahası mevcut merkezde, güzeşte sene 9 bin 855 kedi, 2 bin 598 kapik otama edildi, iyileştirme uygulamaları kapsamında ise antiparaziter uygulama, kuduruk aşısı, mikroçip uygulaması ve küpeleme ile işaretlemeye editör tutulan hayvan sayısı 4 bin 759'u buldu.

1500 kapik ve 90 pisik kapasitesine erbap biçim bünyesinde, güzeşte sene 4 Ekim'de 112 metrekarelik otama merkezi hizmete alındı. Ayrıca 60 metrekarelik ek işlev ünitesine erbap bulunan merkezde; dizi eylem odası, dizi eylem sonrası bakım odası, bakteriyel enfeksiyon odası, viral enfeksiyon odası ve dip bakım birimi arsa alıyor.

Dişi ve eş takim operasyonu, amputasyon, menfez expirtasyonu, tümoral expirtasyon ve türlü cerrahi müdahalelerin yapıldığı merkezde açıldığı günden itibaren 4 bin kedi, 470 kapik otama edildi.

Barınakta 9 kişi, otama merkezinde 4 baytar hekim, 2 tekniker, müşterek yük personeli, 3 araştırma görevlisi personel fariza alıyor.

Merkezin bütün bakım, onarımlarının yanı esna hayvanların bakımı, tedavisi, medikal malzemeler, mobilyasız mama, sıhhatli koşulların sağlanması ve başka işlemler Fatih Belediyesi çeşidinden karşılanıyor.

Yedikule Hayvan Dostları Derneği ve fahri hayvanseverler iş birliğiyle çalışmaların yürütülmüş olduğu merkezde, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri projesi kapsamında güzeşte sene 98 hayvansever terbiye bilimi bilimi aldı.

20 - Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa'da 2016 senesinde hizmete giren Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 1,5 dönüm arazide işlev veriyor.

250 hayvan kapasiteli merkezde, 3 baytar fariza yapıyor, kısırlaştırma, amputasyon, menfez ekstirpasyonu derece operasyonlar gerçekleştiriliyor.

Tüm gereksinimlerin belediye bütçesinden karşılandığı merkezin salname bütçesi 3 milyon lira.

21 - Güngören

Güngören'de 2010'da kurulan 2018'de de dünkü namına taşınan Hayvan Toplama ve Kısırlaştırma Merkezi, 1500 metrekarelik bölgede işlev veriyor.

İki veterinerin fariza icra ettiği merkez, 150 kedi-köpek kapasitesine sahip. Ameliyat ve bölümsel operasyonların yapıldığı merkezde başkaca dü dip bakım birimi arsa alıyor.

Türkiye'de ilkin sefer "mama taksi" ile istem fail vatandaşlara ve hizmetçi noktalarına rastgele gündüz çaça dağıtımı karşılayıcı merkezin bütçesi, müşterek milyon 500 bin lira.

22 - Kadıköy

Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi, 1998 senesinde 5 bin metrekare açık, 4 bin 500 metrekare kapalı-yarı mecbur düzlük üzerinde kuruldu.

400 köpek, 120 pisik kapasiteli bakımevinin yanı esna üç ameliyathane, ilkokul araştırma odası, dört ıvır zıvır hayvan dip bakım kabini, ultrason ve laboratuvar odası, 40 hayvan kapasiteli yatar parasız birimi ile 800 metrekare mecbur alana erbap Merdivenköy Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi 2019 senesinde hizmete girdi.

Dörder veterinerin fariza almış olduğu merkezde takim ameliyatları, ilçe ve dertli olaylara cerrahi müdahaleler yapılabiliyor.

Tüm hizmetlerin belediye olanaklarıyla karşılandığı merkeze, tikel oranda hayvanseverlerce de çaça bağışı yapılıyor.

Veteriner İşleri Müdürlüğünün 2022 yılı düşüncesince 20 milyon 91 bin TL bulunan bütçesinin yüzdelik 80'i, iyesiz hayvanların iyileştirme faaliyetlerinde kullanılacak.

23 - Kağıthane

Kağıthane Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri içerisinde arsa düzlük bin metrekarelik Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Geçici Barınma Merkezi'nde 4 veteriner, 15 personel fariza yapıyor.

Bakım ve otama merkezinde 60 kedi, 60 kapik düşüncesince mecbur birim ile tedavi, sade müdahale, ilkah ve hassaten takim işlemleri uygulanıyor.

Kağıthane'de mukayyet 1800 çıkmaz köpeği, 9 bin yöresinde çıkmaz kedisi bulunuyor. İlçede çıkmaz hayvanları düşüncesince güzeşte yıl, 4 milyon lirayı aşan bütçe ile 1245 sayı takim (245 köpek, 970 kedi), maaş averaj 400 tedavi, 1050 kulübe, 250'den müşterek tomar tagaddi noktasında 70 titrem yöresinde çaça desteği sağlandı.

Belediye başkaca sokakta canlı sahipsiz, parasız hayvanları rehabilite buyurmak az daha 5 bin 200 metrekare toplanmış alanda, 1200 metrekaresi mecbur alan, 3 bin 800 metrekaresi belirgin ve yeşil düzlük olacak halde düz yazı edilen Can Dostlar Ofisi'nin aslını güzeşte ilkin teşrin ayında attı.

Merkezde araştırma ve canlandırma bölümleri, ameliyathaneler, pisik ve köpekler düşüncesince değişik peyda buyurmak az daha otama ve bakım bölümleri, aşevi, depo, uygulayım göz ve büro bölümleri arsa alacak. Ofiste 170 kedi, 75 de ıvır zıvır ve şişman soy köpekler düşüncesince tedavi, bakım ve iare korunma alanları olacak. Bu sene mayıs ayında hizmete alınacak ofisle beraberce baytarlık kapasitesi 5 kıvrım artacak.

24 - Kartal

Kartal Belediyesinin barınak hizmeti olmamakla bu arada gerekseme dahilinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile beraberce çalışıyor.

Öte taraftan belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğü çıkmaz hayvanlarının rutin ilkah ve mikroçip müstear işlemlerini gerçekleştiriyor.

Müdürlüğün kliniğinde, iyesiz kedilerin takim ameliyatları yapılarak, alındıkları ortama bırakılıyor.

25 - Küçükçekmece

Küçükçekmece'de 2020'de faaliyete güzeşte Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi, 2 bin mt. mecbur alan, 6 bin mt. belirgin bölgede işlev veriyor.

İki operasyon, dü araştırma odası, görüntüleme odası, laboratuvar, eczane, 250 kapasiteli pisik bakım ünitesi, 100 kapasiteli kapik dirim alanı, 60 kapasiteli özürlü pisik dirim sahası ve 30 kanatlı dirim sahasından oluşuyor.

Merkez içerisinde 7 veteriner, müşterek baytar teknikeri çalışıyor. Merkezde, çıkmaz hayvanlarının kısırlaştırılması ve mikroçip takılması, aşılama, tedavi, fay operasyonları ve başka operatif müdahaleler, sahiplendirme yapılıyor.

Hayvanların mama, bakım, kısırlaştırma, otama derece gereksinimleri bütün bütün Küçükçekmece Belediyesi çeşidinden karşılanıyor. Belediyenin biçim düşüncesince ayırdığı bütçe salname 2 milyon 790 bin lira.

26 - Pendik

Pendik Belediyesi, 2020'de Neşeli Patiler Köpek Eğitim Parkı ve Neşeli Patiler Kliniği'ni hizmete açtı. 4 bin 550 metrekare düzlük üzerinde kurulan parkta kapik esas terbiye bilimi bilimi alanı, konkur ve anne terbiye bilimi bilimi parkuru, temaşa yolu, köpekler düşüncesince başıboş aldatmaca sahası arsa alıyor.

Neşeli Patiler Kliniği'nde çıkmaz hayvanlarının otama ve ilkah işlemleri gerçekleştiriliyor. Sahipli yerel hayvanlara ise parasız kuduruk aşısı yapılıyor. Alanda ayrımsız sürede hayvan sahiplerinin danışabileceği parasız kapik eğitmeni de bulunuyor.

Sokak hayvanlarının refahı düşüncesince meydana getirilen hizmetler dahilinde, 7 bin 046 aktarım işlemi, 975 pisik ve köpeğin kısırlaştırılması,14 bin 736 klinik otama ve bulaşan hastalıklara gönül rahatlığı 1405 ilkah işlemi gerçekleştirildi.

Geçen yıl, 40 bin kilo mobilyasız mamanın yanı esna 147 noktadan birleşen 110 bin 500 kilo haset geçmiş kazanç ve türlü kurumlardan birleşen 45 bin 350 kilo bundan böyle yemekle hayvan bilimi ekiplerce beslendi.

27 - Sancaktepe

Sancaktepe'de, 2014'te 1200 metrekarelik bölgede işlev vermeye süregelen Geçici Bakım Merkezi'nde bakım ve tedavisi sona eren hayvan bilimi yine alındıkları alana salınıyor.

16 kedi, 64 kapik kapasiteli merkezde, 4 baytar doktor fariza yapıyor. Geçen sene 1332 kısırlaştırma, 4 bin 212 otama işlemi meydana gelen merkezin bütün gereksinimleri belediye çeşidinden karşılanıyor.

28 - Sarıyer

Sarıyer'de 2007'de kurulan, 2017'de yenilenen 10 bin metrekarelik alana erbap Safiye Kaya Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi'nde haram ırklar hariç, 90 kapik ve 289 pisik otama ediliyor.

Yerden teshin sisteminin de bulunmuş olduğu merkezde, çağ sayım, röntgen, sterilizatörler, dip bakım üniteleri, serum infizyon cihazlar bulunuyor.

Bakımevinde 6 baytar işlev veriyor. Sadece pisik ve köpeklere bakılmayan merkezde martılar, kanatlı kuşlar ve kumruların da tedavisi yapılıyor. Hayvanların çaça gereksinimi ise belediye kaynakları ve gönüllülerin bağışlarıyla sağlanıyor.

Bakımevinde günde 40'a andıran pisik ve köpeğe takim işlemi yapılıyor. Operasyon daha sonra patililer bakım sahasına alınıyor ve antibiyotik tedavisine başlanıyor. 5-7 gündüz ortada bakım işlemi devam ediyor ve dikişler alındıktan sonradan aşıları yapılıp tahsil edilen yerlere tasdik ediliyor.

29 - Silivri

Silivri'de 2000'de 10 bin metrekarelik düzlük üzerinde düz yazı edilen Küçük Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde 225 kapik ve 55 pisik barınabiliyor.

Üç baytar ile beraberce 45 personelin fariza almış olduğu merkezde, iyesiz hayvanlarla alakadar yakalama, görme etme, kısırlaştırma, ima (kulak küpesi ve mikroçiple), ilkah işlemlerinden sonradan sahiplendirme, sahiplendirilemeyen hayvanların alındığı yere art bırakılması ve sahipli hayvanlarla alakadar ise yük edilmesine müteveccih icraat yapılıyor.

Beslemeye makul gıda maddeleri hastane, aşındırmak fabrikası, ekol ve üretimlik derece yerlerden gerçekleştirme ediliyor. Bunların yetmediği hallerde belediye bütçesinden mobilyasız çaça ve konserve ile tahkim ediliyor.

Aynı halde otama harcamaları da belediye bütçesinden karşılanıyor. Silivri Belediyesinin Veteriner İşleri Müdürlüğünün salname bütçesi averaj 3 milyon lira.

30 - Sultanbeyli

Sultanbeyli'de Sevimli Patiler Kliniği, güzeşte senenin başlangıcında dü kıvrık binada işlev vermeye başladı.

Yoğun bakım ünitesi, diş çekimi, veladet ve sezaryen operasyonu, ilkah derece hizmetlerin verildiği klinikte, 2 veteriner, müşterek baytar endüstri adam fariza yapıyor.

20 yataklı vagon vagon klinikte muktezi durumlarda, otama süreci uzayan hayvanların yatışı da yapılıyor. Günlük averaj 50 çıkmaz hayvanına işlev sağlayan kliniğin bu yılki bütçesi, 680 bin lira.

31 - Sultangazi

Sultangazi Belediyesi bünyesindeki Veteriner İşleri Şefliği Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 2011 senesinde 3 bin metrekarelik bölgede kuruldu.

Tedavisi bitmeme fail 25 kapik ve 30 kediyi ayrımsız anda ağırlayabilen merkezde, müşterek yılda averaj 5 bin hayvanın tedavisi ve bakımı gerçekleştirildi.

Hafta içi himmet saatlerinde iki, hafta sonu himmet saatleri içindeyse müşterek baytar hekimin fariza icra ettiği merkezde, bütün okşayıcı nesiç operasyonları gerçekleştirilebiliyor.

Merkeze mevrut hayvanların bakım, otama ve tagaddi harcamaları belediye bütçesinden karşılanıyor. Merkezin 2022 yılı bütçesi 1 milyon 67 bin teklik adına belirlendi.

32 - Şişli

Veteriner hizmetlerine 1987'de süregelen Şişli Belediyesi, 2010'a derece Okmeydanı'ndaki poliklinikte iyesiz hayvanlara aşılama, tedavi, takim hizmeti verdi.

Piyalepaşa Bulvarı'nda, 606 metrekarelik bölgede 2010 senesinde oluşturulan Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çıkmaz hayvanlarına müteveccih aşılama, kısırlaştırma, otama hizmetlerinin indinde ilaçlama hizmetleri de verilmeye başlandı.

18 köpek, 153 pisik kapasitesiyle işlev sağlayan merkezin fiziki kapasitesinin çıtırbom olması dolayısıyla güzeşte sene 606 metrekarelik alanın 256 metrekarelik kısmı yıkılarak, namına 900 metrekarelik dünkü işlev binası inşasına başlandı.

İnşaat çalışmalarının bitmeme ederken, İBB ile meydana getirilen tören düzeni kapsamında, yatar parasız hayvanların müşterek kısmının tedavisine Kemerburgaz Geçici Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde bitmeme ediliyor.

Tamamlandığında 300 yatan parasız kapasitesine erbap olacak bu biçim içerisinde barınağın yanı esna dip bakım ünitesi, ameliyathaneler, enfeksiyon üniteleri ve sahiplendirme birimi arsa alacak.

10 veteriner, 2 baytar teknikerinin fariza icra ettiği merkezde başkaca çabuk olaylara engelleme olanağı sağlayıcı müşterek taşınabilir grup de bulunuyor.

Merkezde takim ilkin peyda buyurmak az daha başka okşayıcı nesiç cerrahi ameliyatları ve kaba nesiç ameliyatları yapılıyor.

Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünün 8 milyon 700 bin teklik bütçesinden çıkmaz hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavi, korunma ve tagaddi derece gereksinimleri karşılanıyor.

33 - Şile

Şile Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Geçici Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ile ilçedeki çıkmaz hayvanlarına 2015'ten buyana 1000 metrekare kapalı, 1500 metrekare belirgin bölgede işlev veriyor.

Merkez, 40 kapik kapasiteli kapik iyileştirme kısmı ve 60 pisik kapasiteli pisik iyileştirme bölümünden oluşuyor.

Rehabilitasyon bölümlerinde saf gazlı alttan teshin sistemi ve ısı yalıtımı bulunuyor. 4 veterinerin fariza icra ettiği merkezde, takim operasyonu, okşayıcı nesiç operasyonları, ampütasyon, menfez ekstirpasyonu, ur operasyonu derece operasyonlar yapılıyor.

İlçe genelindeki çıkmaz hayvanlarının mama, bakım, kısırlaştırma, otama derece gereksinimleri belediyenin tahsis etmiş olduğu bütçeden karşılanıyor. Belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğüne 2022 yılı düşüncesince ayırdığı bütçe, 3 milyon lira.

34 - Tuzla

Tuzla Belediyesi, öz öz kaynaklarıyla çıkmaz hayvanlarının çaça ve su ihtiyacını karşılıyor.

Belediye ekipleri, 17 mahalledeki çaça ve su kaplarını haftanın rastgele haset doldurarak, çıkmaz hayvanlarının çaça bulmada zorlanmasının önüne geçiyor. Özellikle ilçenin ormanlık alanlara andıran kesimlerinde çaça ve su emekleri dip halde sürüyor.

Belediye ekipleri başkaca 7 gündüz 24 sayaç zarfında kıyı hatlarındaki pisik konutlarını gezerek çaça ve su gereksinimlerini karşılıyor.

35 - Ümraniye

Ümraniye Belediyesi Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi, 7 dönüm düzlük üzerinde 2000'de kuruldu.

200'ü kedi, 160'ı kapik peyda buyurmak az daha 360 iyesiz hayvan korunma kapasitesi mevcut bakımevinde 7 veteriner, 3 baytar teknisyeni ile iyesiz hayvanlara müteveccih işlev veriliyor.

Muayene, otama işlemlerinin yanı esna takim operasyonları dışında okşayıcı nesiç ve ortopedik operasyonlar da bakımevinde yapılıyor.

Bakımevinde ortopedik cerrahi setleri, otoklav, real-time mikroskop, safi kavara yağı lambası yağı duyum yitimi cihazı, sayısal röntgen, hemogram, doppler derece ati düzem tıbbi cihazları da kullanılıyor.

Veteriner İşleri Müdürlüğünün 4 milyon 500 bin teklik bulunan bütçesinden iyesiz hayvan hizmetlerine ehliyetli finansal eşme aktarılıyor.

36 - Üsküdar

Üsküdar Belediyesi, çıkmaz hayvanlarının bakım, iyileştirme ve otama işlemleri düşüncesince 1999'da bakımevi, 2016'da klinik, 2019'da da cerrahi merkezi hizmete aldı.

200 köpek, 150 kedi, 100 kanatlı hayvan kapasiteli barınakta, 3 veteriner, 3 baytar tekniker, 5 işlev personeli, ortopedi ve umumi cerrahi doktoru fariza yapıyor. Sokak hayvanlarıyla alakadar bütün ameliyatların yapılabildiği merkezde, röntgen, biyokimya, çağ sayımı, ultrason derece işlemler gerçekleştiriliyor. Veteriner İşleri Müdürlüğünün bütçesi 6 milyon lira.

37 - Zeytinburnu

Zeytinburnu Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi, 2021'de yenilenerek 3 demir kapasiteye ulaştı.

Yaklaşık 600 metrekarelik düzlük üzerinde kurulan bakımevinde çıkmaz hayvanlarına 4 baytar hekim, 2 ameliyathane, müşterek yavrulu oda, 3 bakım odası, müşterek araştırma odası, 2 dip bakım birimi ile işlev veriliyor.

Ayrıca hemogram ve röntgen cihazları da çıkmaz hayvanlarının akla yatkın ve kusursuz müşterek otama süreci geçirmesi düşüncesince kullanılıyor.

Bakımevinde fay operasyonları, çağ tetkikleri, süt kuzusu köpek, kedilerin iç ve aut asalak tedavisi, kâmil köpek, kedilerin iç ve aut asalak tedavisi, kâmil köpek, kedilerin kısırlaştırılması ve küpelendirilmesi, sahiplendirme, bakımevinde kalmış olduğu müddet zarfında otama ve bakım işlemleri yapılıyor.

Zeytinburnu Belediyesinin çıkmaz hayvanları düşüncesince ayırdığı bütçe 2 milyon 732 bin lira.

Maltepe ve Beşiktaş belediyeleri ise bu mevzuda data paylaşmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler