USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İngiliz Jane Loise'in Türkiye'ye uzanan "iyilik" yolculuğu

İngiltere'de erdemli lisans yaparken tanıştığı Türk akademisyenle evlenmiş ve 3 evladı bulunan Zeynep Jane Louis Kandur, ailesinin hakkında çıkmasına karşın başını örtüp, Müslümanlığı seçti.

İngiliz Jane Loise'in Türkiye'ye uzanan
16-12-2021 12:50
Antalya

İngiltere'de tanıştığı ve o tam efdal lisans fail Türk akademisyenle evlenen, Kur'an-ı Kerim'den etkilendiği düşüncesince Müslüman bulunan Zeynep Jane Louise Kandur, bayanların sosyal, politik ve konuşu yaşamda haklarını hâlâ elleme bilmesi düşüncesince uğraş ediyor.

Londra'da 1963'te dünyaya mevrut Kandur, ilköğrenim ve ortaöğretim eğitimlerinin peşi sıra University of London, School of Slavonic and East European Studies'te darülfünun eğitimi aldı.

Bir sene da Rusya'da University of Voronezh'da terbiye meydan Kandur, İngiltere'de efdal lisans eğitimi alırken tanıştığı Türk öğretim üyesi Hamza Kandur ile evlendi.

Kur'an-ı Kerim'den etkilenen Kandur, ortak müddet sonraları Müslüman oldu. Ailesinin ve dostlarının eleştirilerinden bunalan Kandur, 1992'de Türkiye'ye taşındı. Kayınvalidesi "Jane" adını söylem etmekte engel çekmiş bulunduğu düşüncesince Zeynep adını meydan Kandur, 28 Şubat sürecinde başını açmamak düşüncesince baş döndürücü sevilmiş bulunduğu muallimlik mesleğini tasarruf etmek mecburiyetinde kaldı.

Kadın, çocuk, koca demeden her insanın eğitimine ehemmiyet sağlayan Kandur, AA muhabirine, 28 Şubat sürecinde Türk yurttaşı olmamasına karşın başı mestur bulunduğu düşüncesince bası yapıldığını ve mesleğini tasarruf etmek mecburiyetinde kaldığını dile getirdi.

Kandur, kişilerin "başörtüsü kondurmak mecburiyetinde değilsin, İslam hakeza ortak diyanet değil. Eşin bası yapıyor, biliyoruz" niteleyerek yorumlar yaptığını ve bu halden ince tasalı bulunduğunu belirtti.

Kandur, 15 Temmuz vuruş girişimi sürecinde evlerinin F-16'ların sesiyle inlediğini dile getirerek, o süreçte BBC, Sputnik, Al Jazeera özellikle edinmek az daha nice ecnebi matbuat kuruluşuna İngilizce röportajlar vererek gerçekleri anlattığını tabir etti.

Bir müzakere merkezi kurduğu süreçte, namına vasıl zamanın AK Parti İstanbul İl Yönetimi Kadın Kolları Başkanı hasret Zengin'in eş kollarına çağırma ettiğini özetleyen Kandur, çağırma üstüne eş kollarına katıldığını, bire ortak sürede Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) evvel üyelerinden birisi şekilde derneğin çalıştaylarına katıldığını aktardı.

Bazı dernek, çırçıplak maşer kuruluşları ve AK Parti eş kollarında fariza meydan Kandur, KADEM'i beyan etmek düşüncesince BM'nin eş üstüne meydana getirdiği zirveye gittiğini, başkaca IGETEV İz Bırakan Müslüman Kadınlar Projesi'ni de yönettiğini söyledi. Kandur, bu plan kapsamında hala eğitimlerin düzenlenmekte bulunduğunu dile getirdi.

Eşinin rolü düşüncesince taşındıkları Antalya'da KADEM İl Temsilciliğine tayin edilen Kandur, hanımlar ve Türk topluluğu düşüncesince çalışmaya rastgele devir müheyya bulunduğunu ve terbiye üstüne yoğunlaştığını söyledi.

"KADEM'in çalışmalarına ehemmiyet veriyorum"

Kadınlarla ait hepsi dünyada sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Kandur, "Batı'dan geldim fakat orada da baş döndürücü sorunlar var. Babam profesör, annem hekim bulunmasına karşın başörtüsünü takınca sözde ayrımlı birisi olmuşum derece insanoğlu bana ayrıksı baktı." niteleyerek konuştu.

Kadınlara ve ailelere müteveccih eğitimler düzenleyeceğini özetleyen Kandur, "KADEM'in çalışmalarına tekâsüf etmek istiyorum. Çok resmiyet kıvrım ettik, elleme bölgelere geldik. KADEM Genel Merkeziyle yürüttüğümüz çalışmalara ek şekilde hepimiz mümessillik şekilde da yerelde bazı ameliyat yürütüyoruz. Kadın hakları ve aileyi ilişik meselelerde sürekli analizör çıkmak amacıyla muhtelif ameliyat ve planlar yürütüyoruz. Örneğin, hanımlar ekonomide hâlâ baş döndürücü olsun, Türkiye'nin kalkınmasına yardım sunsun istiyoruz. Türkiye hakkıyla elleme ortak ülke, baş döndürücü gelişmiş, nice mevzuda batıdan baş döndürücü ileride." niteleyerek konuştu.

Antalya Bilim Üniversitesi Yabancı Diller Eğitim Koordinatörlüğünü de yürüteç Kandur, eş meselesi çabucak siyasete bağlandığında hal bulunamadığını belirterek, kuvvet konularını, eğitimi, istihdamı maşer şekilde daima bu arada halletmek icap ettiğini vurguladı.

Dul kalık yahut boşanmış bayanların bazı bazı çıkarlarını mali mevzularda çıtırbom bulabileceğini dile getiren Kandur, "Finansal okuryazarlık, güven kartı ne kullanılır, 'bütçe nedir'den saklı yazı paralara denli hanımlara müteveccih terbiye düzenlenmesi düşüncesince düzentileme başlattık." ifadesini kullandı.

Kandur, eş kavramı, eş ve beylerde müspet iletişim, eşler arası, eşlerin çocuklarla iletişiminin önemine dikkati çekerek, "Bu bölgede eğitimler vereceğiz. KADEM'in kapısı her insana açıktır, kadın, erkek, çocuk, buğulu on paralık ayırt etmiyor. Yereldeki kişilerin gereksinimlerine ve mevrut taleplere layıkıyla kurslar açıyoruz, eğitimler ve seminerler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler