USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Görme engelli evlatlarının ödevlerine asistan olabilmek düşüncesince Braille alfabesi öğreniyorlar

Görme engelli evladı bulunan veliler, çocuklarının ödevlerinde dayanak noktası olabilmek düşüncesince seneler sonraları okul sıralarına dönüp Braille alfabesi öğreniyor.

Görme engelli evlatlarının ödevlerine asistan olabilmek düşüncesince Braille alfabesi öğreniyorlar
04-01-2023 16:10
Ankara

Louise Braille çeşidinden mevcut ve 6 gözcü sistemine yaslanan "Braille Alfabesi", görme engellilerin dokunarak okuyup yazmasına asistan oluyor.

Kabartmalı sahra sisteminin kullanıldığı alfabede, 6 noktanın değişik kombinasyonlarıyla hurufat ve rakamlar oluşuyor.

"Sınıfta gelişigüzel mektepli düşüncesince ayrı pedagoji bilimi var"

Mitat Enç Görme Engelliler İlkokulunda öğrenciler, görme derecelerine ve el kaslarının evolüsyon haline uyarınca yazıyı tablet ve daktilograf üstünde öğreniyor.

İlkokulda hususi pedagoji bilimi öğretmeni bulunan Gülten İşitmez, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, derslerin işleniş biçiminin öğrencilerin ferdî farklılıklarına uyarınca bulunduğunu söyledi.

Derslerde hem basma bununla beraberinde rölyefli materyalleri kullandığını tamlayan İşitmez, "6 insandan oluşan katışık beraberinde sınıfımız var. Öğrencilerin birileri az görürken birileri bütünsel görme engelli. Sınıfta gelişigüzel mektepli düşüncesince ayrı pedagoji bilimi var. Az gören öğrenciler düşüncesince alışılagelen basma neşriyat kullanıyorken bütünsel görmez öğrenciler düşüncesince rölyef sahra dediğimiz Braille alfabesini kullanıyoruz." diyerek konuştu.

Görme engelli evlatların Braille alfabesi ile dokunarak, okuma- yazmayı öğrendiğine yer veren İşitmez, "Alfabedeki gelişigüzel noktanın değişik beraberinde numarası ve kombinasyonu var. mesela A harfi altı noktanın beraberinde numara noktasına cevap geliyor." dedi.

Öğrencilerin görme kuru ve el kaslarının gelişmişlik haline uyarınca derslerde daktilograf yahut tablet kullanıldığını tamlayan İşitmez, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Birinci sınıfa önceden genel açıdan tablet üstünden başlıyoruz fakat bazı bazı evlatlarımızın hususi vaziyetleri oluyor. Bu ayrıntılar el kasları gelişemediği düşüncesince tableti kullanmakta zorlanıyor. Bu halde çocuğun niteliğine uyarınca gereç hazırlıyoruz. Bazı çocuklarımız tableti kullanamıyor fakat daktilograf da dobra oluyor. Bu halde daktilograf üstünden Braille alfabesi kullanarak öğretiyoruz."

"Braille alfabesi yaşamın gelişigüzel dalında kullanılmalı"

Bazı velilerin çocuklarına vazife yaptırırken Braille alfabesinde zorlandığını tamlayan İşitmez, bu mevzuda elinden geldiği derece velilere de asistan bulunduğunu söyledi.

İşitmez, "Birçok ege çocuğuyla bu arada Braille alfabesini öğrendi. Bazen velileri sınıfa çağırma yazar Braille alfabesini gösteriyorum. Eğer ege okula gelemiyorsa da ego sınıfımda çocuklarla nite çalıştığıma müteveccih videolar çekip velilere gönderiyorum." diyerek konuştu.

Braille alfabesinin hoppadak okullarda değil yaşamın gelişigüzel dalında kullanılması icap ettiğini vurgulayan İşitmez, "Keşke Braille alfabesi gelişigüzel yerde olsa da görmez fertler reyonlarda hiç kimseye eksikli yapılmaksızın istedikleri ürüne ulaşabilse. Bu açıdan ağırbaşlı başağrısı yaşıyorlar." dedi.

"Baktık olmuyor kılıç de evde öğrenmeye başladık"

Veli Gülsüm Kartal, dü kızının da görmez bulunduğunu ve evlatlarının eğitimine asistan olabilmek düşüncesince Braille alfabesini öğrendiğini söyledi.

Kartal, "Kızım ödevlerini gösterdiğinde kılıç tek nesne yapamıyorduk. Okula boş göndermiş kabil hissediyorduk. Baktık olmuyor kılıç de evde öğrenmeye başladık." dedi.

Braille alfabesinin zorluğuna dikkati çekici Kartal, alfabeyi bellemek düşüncesince baş döndürücü güç sarfiyat ettiklerini anlattı.

Kartal, "Normal alfabeye uyarınca altı yeri çevirip kod türetiyoruz. Öğretmenimiz derste çekmiş olduğu videoları bizlere gönderiyor, evde onları seyrederek asistan olmaya çalışıyoruz. Betül kusur yaptığımda düzeltiyor, 'Anne o anca olmayacak' diyor." ifadelerini kullandı.

"Ona asistan olmaya çalışıyorum"

Veli Süha İnce ise evladı düşüncesince Braille alfabesini daktilograf üstünden öğrendiğini aktardı.

Oğluyla bu arada vazife yaptıklarını tamlayan İnce, şunları kaydetti:

"Öğretmenimiz ödevleri gönderirken içine manipülatör yazılar yazıyor. Biz oğlumuzla beraberce bu yönergelere uyarınca çalışıyoruz. Tersten yazılıp düzden okunuyor, az buçuk alengir fakat çözülmeyecek beraberinde nesne değil. Oğlum vazife yaparken parmağıyla hissederken, ego de noktaların yerini izlem ederek ona asistan olmaya çalışıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler