USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gönüllü bahçıvanlık yaparak ruhsal gerilim atıyorlar

İstanbul'un gidiş geliş ve iş stresinden bunalan değişik dizge gruplarından insanlar, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesinde fahri bahçıvanlık yaparak endamsız süreliğine de olsa kent hayatından uzaklaşıp, doğayla buluşuyor.

Gönüllü bahçıvanlık yaparak ruhsal gerilim atıyorlar
17-09-2022 14:03
İstanbul

Bağ, bahçe, fidanlıklarda hem önceki teşrin bununla beraber dikim çalışmalarına araştırma görevlisi bulunan fahri bahçıvanlar, ağaç, sebze, fide, çiçek dikme, çim ekme ve bunların ihtimam işlerini yaparak, bitkilerin yetişmesini ölçü becerisini kazanıyor.

Farklı manzume gruplarından insanlar, fahri bahçıvanlıkla global hava değişikliği dair da farkındalık fotoğraflamak düşüncesince toprakla buluşmanın önemine dikkati çekiyor.

Ağaç dikmeyi, çiçek sulamayı, bitkileri budamayı öğrenen bahçıvanlara arazi ve bitkilerle karşılaşmak adeta tedavi kabilinden geliyor. Bahçıvanlar günün istedikleri saatinde bahçede nebat ve çiçeklerle buluşmanın keyfini yaşıyor.

"Gönüllü bahçıvanlık tedavi kabilinden geliyor"

Gönüllü bahçıvanlardan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü talebesi 22 yaşındaki Rana Abdulhamit, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bahçıvanlığın hem eğitimine bununla beraber psikolojisine yarar sağladığını söyledi.

Çok ayrımlı ortak bahçede olduklarını dile getiren Abdulhamit, buradaki bitkilerle alakalı bilgiler de öğrendiğini anlattı.

Bitkilerin çabucak dekor olmadığını dile getiren Abdulhamit, "Bahçenin ortak ayrımlı ruhu var. O sebepten dolayı burada bahçıvanlık eğitimi alıp bahçede çalışıyorum. Gönüllü bahçıvanlık tedavi kabilinden geliyor. Stresli olduğum devir bitkilerle ilgileniyorum ve onları tanıyorum. Okuldaki tahsilden aşırı ayrımlı bahçıvanlık. Mutluyum ve arkadaşlarıma da bahçıvanlık yapmalarını salık mektubu ediyorum. Doğayla iç içe kalırsınız ve doğayla iç içe iktisap etmek beni bahtiyar ediyor." dedi.

"Stres alaşağı etmek düşüncesince dobra ortak yer"

Gönüllü bahçıvanlardan Tekniker Emrah Kurtoğlu da bahçede bahçıvanlık yaparken şifalı bitkileri de tanıdığını anlattı.

Bahçedeki mevsimlik kendisine tahavvül yayınlayan nice çalışmaya katılabildiğini tamlayan Kurtoğlu, nice bitkiyi görmenin, kokusunu hissederek tanımanın büyüklük verdiğini söyledi.

Kurtoğlu, şöyleki konuştu:

"Şehrin gürültüsünden uzak, ruhsal gerilim alaşağı etmek düşüncesince aşırı dobra ortak yer. Bahçedeki işler mevsimlik kendisine değişiyor. Bahar aylarında genel anlamda ekim, dikim işleri, ilkbahar, yazları hasat, sonbahara akıllıcasına budamalar oluyor. Gönüllü bahçıvanlığı her insana salık mektubu ederim. Bu işe özen duyan hepsi katılabilir. Bahçede kimyevi rastgele ortak kemre kullanılmıyor. Doğaya arkadaş ortak bahçede çalışıyoruz. Bahçede nice hayvanla da iç içe olabiliyorsunuz ve onları besleyebiliyorsunuz. Bu da size zait ortak güdeleme sağlayacak ve stresten uzaklaştıracaktır."

Tasarımcı ve sanatkâr Sertaç Akçay ise bahçede hem fahri bahçıvanlık yaptığını bununla beraber bahçeye dirim bilimsel azmak düz yazı ettiklerini belirtti.

Küçük ortak su habitatı yaptıklarını tabir fail Akçay, şunları kaydetti:

"Buradaki dirim bilimsel dengeye, kuşlara ve doğanın muhtelif unsurlarına yarayışlı olacak. Gönüllü bahçıvanlık yaparak toprakla uğraşmayı ve tabiatla çalışır olmayı seviyorum. Doğanın beni, zat özüme şimdi ortak tomar yaklaştırdığını düşünüyorum. Bu sebepten dolayı tabiatla uğraşıyorum. Modern insanoğlu daima masa başlangıcında çalışmış olduğu düşüncesince doğa bunun en elleme antidotlarından bir tanesi bulunduğunu düşünüyorum. Böyle ortak düzlük ve yapılış bizler düşüncesince fırsat. Hepimiz burada tıbbi nebatat ve anadan görme tıpla tanışabiliriz. Hem toplumumuz bununla beraber dünyamız düşüncesince yapabileceğimiz en dobra hamlelerden biri bulunduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin 7 alanına ilişik nebatat bu bahçede yetişiyor

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde Biyolog Dr. Tuğçe Ağba Sevencan, bahçelerinin 14 dönümlük bölgede 2005 senesinde faaliyete güzeşte Türkiye'nin önceki tıbbi nebatat bahçesi bulunduğunu söyledi.

Bahçede nice çalışmanın bulunan bulunduğunu tabir fail Sevencan, bahçıvanlık eğitimiyle alakalı şu detayları verdi:

"Gönüllü bahçıvanlık eğitimimiz en istem gören eğitimlerimizden biri. Özellikle pandemiyle bahçemizde güvenilmez ortak kesafet başladı. İstanbul kabilinden ortak yerde toprağa dokunabilmek, bitkilerle haşır absürt olabilmek hem tedavi yönünde hem bitkilere özen yönünde aşırı önemli. Bu nedenle rastgele ortak gözyaşı ve ortak manzume kriteri yapılmaksızın herkesi bahçemize fahri kendisine çalıştırabiliyoruz.

Günlük yahut saatlik kendisine bunlar planlanabiliyor. Tercihen bahçede o devir yapılacak işlerden, hasatlar, çim prizma yahut budamalar olabilir. O devir bahçede ne yapılıyorsa bize dayanak sağlıyorlar. Aslında bu çalışkanlık hem dallar hem yetişkinler bununla beraber hususi gruplar için. hususi pedagoji bilimi çocuklarını, mânialı gruplarını da alıyoruz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler