USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Göçmen kuşların yol uğrağı noktayı Hatay, gözlemcilerin de rotasında

İklim nitelikleri ve nebat örtüsüyle nice kuş şekline ev sahipliği özne ve ehemmiyetli muhaceret yolu üstünde mevcut Hatay, ev sahipliği icra ettiği kestirmece 382 kuş türüyle gözlemcilerin yol uğrağı bölgeleri ortada bulunuyor.

Göçmen kuşların yol uğrağı noktayı Hatay, gözlemcilerin de rotasında
16-11-2021 12:49
Hatay

Kentteki Mileyha Sulak Alanı, Subaşı ve Reyhanlı Barajı, kuş çeşidi zenginliği ve natürel güzellikleriyle baş döndürücü sayıda kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısının merakını çekiyor.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği kabilinden Hatay'daki sulak bölgelerde dünkü kuş çeşidi belirleme emekleri bitmeme ediyor.

Dernek başkanı Ali Atahan, AA muhabirine, Hatay'da 1992'den buyana bitirdikleri gözlemlerde şu anne derece 382 kuş çeşidi belirlediklerini söyledi.

Hatay'ın bulunmuş olduğu durum gereği Türkiye'nin en ehemmiyetli kuş alanlarından bir tanesi bulunduğunu aktaran Atahan, "Türkiye'de emektar ve dünkü kayıtlarla mecmu 493 kuş çeşidi var. Hatay, en ehemmiyetli kuş muhaceret rotaları üstünde toprak alıyor, o sebeple şu anda Türkiye'de en ortak tomar kuş çeşidi Hatay'da görülüyor." niteleyerek konuştu.

Atahan, bugüne derece şehirde gözlemlenen 382 kuş sebebi ile 5'inin evvela kere Hatay'da görüldüğünü dile getirdi.

Kente kuş çeşidi açısından en ehemmiyetli gözcü bulunan Mileyha Sulak Alanı'nda 289 kuş türünün saptandığını ve bu sayının Türkiye çapında baş döndürücü ehemmiyetli ortak nicelik bulunduğunu vurgulayan Atahan, şu şekilde bitmeme etti:

"Alan, muhaceret rotası üstünde ötücüler, yırtıcılar, süzülen muhacir kuşlar, kükremek ve umman kuşları açısından ehemmiyetli ortak merkez. Bu alanda kısaca dü hafta evvela dünkü bulduğumuz Kara Taşkuşu Hindistan-Endonezya ortada artan bölgenin kuşu fakat bizim Hatay'a derece gelmişti. Türkiye düşüncesince dünkü kayıttı ve henüz evvela görülmemişti. Türkiye'nin değişik yerlerinden sert baş döndürücü insanoğlu bu kuşu gitmek açısından Hatay'a geldi. İstanbul'dan, Ankara'dan Gaziantep'ten, Hakkari'den mevrut arkadaşlarımız oldu."

Atahan, Pasifik İncir Kuşu'nun da Türkiye'de halen en şen gözlemlenen ve derneşik namına tanıdık içtima Mileyha Sulak Alanı bulunduğunu söyledi.

Her sene yüzlerce kuş gözlemcisinin bu kuşu gitmek ve görüntülemek düşüncesince Hatay'a geldiğinin altını çizen Atahan, kuş gözlemcilerini ortada "Amik Kuş Cenneti" namına bilinen ve 200 adalet ev sahipliği fail Reyhanlı Barajı'nın da şehrin gözlem açısından ikinci sıradaki noktayı bulunduğunu anlatım etti.

Subaşı'nın da ötücü ve muhacir kuşlar açısından ehemmiyetli ortak tarz bulunduğunu dile getiren Atahan, Türkiye'de 10 kaydı mevcut Yeşil Sırtlı İncir Kuşu'nun 8'inin Subaşı'nda bulunduğunu belirtti.

"Böyle ortak görsel şöleni seyredip araştırmak tarifsiz ortak duygu"

Kuş gözlemcisi Ferhat Koç da şehrin eşsiz tanıdık kuşlar açısından ehemmiyetli ortak toprak bulunduğunu söyledi.

Hatay'da Subaşı ve Mileyha üzere sulak bölgelerde kuş gözlemleri yaptıklarını özetleyen Koç, "Bu bölgedeki dünkü keşfedilen kuş türlerinin yük dibine katılması benim üzere Türkiye'nin nice alanından kuş gözlemcilerini ve doğaseverleri buraya çekiyor. Böyle ortak görsel şöleni seyredip araştırmak hepimiz düşüncesince tarifsiz ortak duygu." dedi.

"Hatay, Türkiye'de kuş cenneti olma yolunda"

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, şehrin kuş gözlemi gerçekleştirmek talip doğaseverler düşüncesince behemehâl görülmesi müstelzim ortak toprak bulunduğunu aktardı.

Hatay'ın dünkü ortak kuş cenneti bulunduğunu vurgulayan Öğünç, "Yüzlerce kuş şekline ev sahipliği fail Hatay'daki sulak alanlarımızda bu sene süresince dünkü 3 kuş çeşidi belirleme edilerek yük dibine alındı. Bu hali lehine çevirip muhaceret dönemlerinde muhtelif etkinliklerle Türkiye ve dünyanın nice alanından kuş gözlemcilerinin Hatay'a gelmesi sağlanabilir. Hatay'ın kuş gözlem merkezi durumuna gelmesi icap ettiğini ifşa etmek isterim. Doğası ve barındırdığı kuş çeşidi canlılığıyla Hatay, Türkiye'de kuş cenneti olma yolunda." değerlendirmesinde bulundu.

Adana'dan kuş gözlemi düşüncesince kalın pıtrak Hatay'a gittiğini tamlayan Fatih İzler de şehirde başta dünkü gözlenen kuş türlerinin menfaatlerini heyecanlandırdığını belirtti.

Bölgenin eşsiz tanıdık kuş türleri açısından olukça ehemmiyetli ortak yere cemaat bulunduğunu vurgulayan İzler, şunları kaydetti:

"Hemen doğrudan dü ayda ortak Adana'dan buraya kuş gözlemi düşüncesince geliyorum. Subaşı ve Mileyha Sulak Alanı'nda kuş gözlemleri gerçekleştiriyorum. Buradaki dünkü kuş türlerinin yük dibine alınmasıyla benim üzere Türkiye'nin nice yerinden kuş gözlemcisi ve doğasever buraya geliyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler