USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Geleceğin askeri" acemi ulusal teknolojilerle donatıldı

Türk defans sanayisi içerisinde yenilikçi teknolojilerin müşterek araya getirilmesiyle açılan "geleceğin askeri" konseptine acemi ulusal teknolojiler kazandırıldı.

03-09-2022 13:04
Samsun

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Festivalde sergilenen mahsulat ortada "geleceğin askerinin kılavuz kaptan modeli" de toprak alıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda hesaplı ve Türk mühendislerin imzasını haiz "Pasif Dış İskelet Sistemi" ile BİTES Savunma'nın Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) müşterek araya getirildi.

Yenilikçi dü sistemin müşterek araya gelmesi, "geleceğin askerinin" teknolojik dönüşümünde kılavuz kaptan müşterek aşama yerine görülüyor.

Pasif Dış İskelet Sistemi ile askerlerin üstlerine insanoğlu vücuduna makul mutasavver mekanik müşterek dış iskelet giydiriliyor. Dış iskelet, operasyona giderken biricik asker çeşidinden gerekseme duyulan, balistik yelek, silah, arka çantası kadar ciddi yükleri haydi haydi taşımaya araştırma görevlisi oluyor. Sistemin mekanik yapısı yardımıyla kayıt direkt yere aktarılıyor ve asker üstünde henüz az ciddilik hissediyor.

"Geleceğin askerleri" düşüncesince tasarlanan ve giyilebilir teknolojilerle donatılan ATOK sisteminde ise artırılmış hakikat (AR) gözlüğü, keyif sensörü, çokbilmiş paradigma saati, hareketli cihaz, alıngan pozisyon sensörü ile zırhlı taşıt üstünde emin ağ sunucuları, peyk danışma ve kapalı-ağ LTE danışma sistemi toprak alıyor. ATOK Sistemi, geniş-bant, elektronik savaş ahenkli hepsi telsiz aileleriyle çalışabilme yeteneğine ehil bulunuyor.

İHA ve içgüdü görüntüleri de timdeki personele sunulacak

BİTES Hava Savunma ve Bilgi Sistemleri Programlar Direktörü Metin Döner, AA muhabirine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı kontratıyla projeye 2020 senesinde başladıklarını ve Aralık 2021'de sistemi teyit ettiklerini söyledi. hususi Kuvvetler ve Jandarma hususi Harekat Birlikleri çeşidinden sistemin sahada sınav edildiğini ve nitelikli bir duruma geldiğini tamlayan Döner, acemi kullanıcılar düşüncesince sözleşmeler imza etmek kıl payı olduklarını bildirdi.

Döner, düzene acemi yetenekler kazandırdıklarına dikkati çekerek, şu halde konuştu:

"Sistemle, İHA'dan mevrut peyk verileri harekât timi içre paylaşılabilecek. Bu, ehemmiyetli müşterek kabiliyet. ATOK öz hususi harekat dalında ve tanımladığı hususi danışma ağıyla tim içre durumsal farkındalığı artırıp, arkadaş bütünlük takibini en fevk seviyeye çıkartıyor. Bu mevzuda en ehemmiyetli paydaşlarımızdan birisi Ulak Haberleşmenin sağlamış bulunduğu Ulak Network'ü. Biz de giyilebilir teknolojilerle kablosuz ve emin haberleşmeyi sahada hususi birliklerin kullanımına sunuyoruz. İHA'lardan tahsil edilen verilerin harekat sahasında enstantane fotoğraf paylaşımının ehemmiyetli olması nedeniyle bu verileri, görüntüleri alıp tim içre paylaşmayı muhtemel bir duruma getirdik. Bir yetenek henüz ekledik ATOK'a. Yer radarlarından aldığımız verileri ATOK ile bütünleşmiş ederek macun ekranında gösterebildik. Bu da ehemmiyetli müşterek kabiliyet. Burada esasen anti dron sistemleriyle ATOK'u bütünleşmiş bir duruma getirmiş olduk. Bir yerde birliğimize erinç akış yapan, yıldırma oluşturabilecek dronları belirleme yazar ATOK'ta yıldırma yerine gösterebiliyoruz."

Mehmetçiğin yükü "dış iskeletle" azalacak

İnteract Teknoloji Genel Müdürü Volkan Patoğlu da Teknopark İstanbul'da müşterek start-up şirketi yerine çalışkanlık gösterdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Pasif Dış İskelet Sistemi geliştirdiklerini tabir fail Patoğlu, düzene bağlı şu bilgiyi verdi:

"Askerlerin sahaya intikali esnasında sırtlarında arka çantası, polat yelek, cephane kadar 40 kilograma DOĞRU kayıt taşımaları gerekiyor. Sistemimiz bu 40 kilogramlık iyon yüzdelik 80'ini yere aktararak askeri personelin 8 kilo kadar müşterek kayıt hissetmesini sağlıyor. Bu sayede hem askeri personelin dayanıklılığını artırıyoruz bununla birlikte personelin mükerrer yerine bu yüke verilen kalmasından ötürü sakatlanmasının önüne geçiyoruz. Sistem ergonomik, askerin hareketlerini uğur boncuğu halde engellemiyor. Jandarma hususi Kuvvetler çeşidinden alan testleri yapıldı. Proje haziran kocaoğlan bakımından tamamlandı. İlk siparişlerimize müteveccih kavil aşamasındayız. Sistemin öz ağırlığı 7 kilogram. Şu anda dünyada bu alandaki en geniş ve müsait sistem. Yüzde 90 yerel ve millilik oranına sahip. Herhangi müşterek halde erke kaynağına gerekseme duymuyor. Tamamen pasif bulunduğu düşüncesince rastgele çeşitli sahada, geçiş ve görevde kullanılabiliyor."

Pasif dış iskeletin geçmiş örnekleri kullanıcılara sunulurken DOĞRU sürede çoklu adetlerde teslimatlara başlanması düşüncesince tedbir yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler