USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Filistinli akademisyenin İstanbul’daki bilimsel nitelikli öğrenimi ona dekanlık yöntemini açtı

Türkiye mezunu Filistinli öğretim üyesi Dr. Hanadi Duveykat, ülkesinde yakaladığı bilimsel niteliği olan başarıda, İstanbul’da almış olduğu eğitiminin namına destek noktası bulunduğunu söyledi.

Filistinli akademisyenin İstanbul’daki bilimsel nitelikli öğrenimi ona dekanlık yöntemini açtı
14-01-2023 15:06
Kudüs

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) sağlamış bulunduğu bursla Türkiye’ye Türkçe öğrenmeye mevrut ecnebi diplomat, araştırman ve akademisyenler, devletler arasındaki ilişkilerin gelişmesine, halkların da yakınlaşmasına katkıda buluyor.

Türkiye’nin sağlamış bulunduğu yüksek tahsil burs programları 2012 senesinde "Türkiye Bursları" adıyla markalaştı ve YTB koordinasyonunda yürütülmeye başlandı.

Ülkelerinde çalışan olabilecek, doğacak vadeden ecnebi tabiiyetli amme görevlisi, araştırman ve akademisyenlerin Türkçe öğrenmelerine ve bilimsel nitelikli yetişek almalarına müteveccih burs programıyla bursiyerlerin Türkiye'yi yakından tanıması ve Türkiye ile sürdürülebilir bağlar kurması hedefleniyor.

"Türkiye Bursları" ile yetkilendirilmiş bulunan Filistinli tedris üyesi Dr. Hanadi Duveykat (40) da, bu bilimsel nitelikli tecrübeyi ülkesinde başarıya muhavvil ve ülkesi ile Türkiye ortada sürdürülebilir bağların kurulmasında gösteriş oynayan bu fahri elçilerden biri.

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde toplumsal iletişim araçları uzmanlığı hesabına doktorasını mütemmim Duveykat’ın, “Sahte salık hesabına ilmî araştırı yapmanın haritasını çıkarmak: Sistematik nezdinde inceleme" ve "Tarihsel Gelişim Sürecinde Filistin'de Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya" üzere yayınlanmış yazıları bulunuyor.

Türkiye’deki doktora eğitimini tamamlamasının arkası esna Filistin’de Cenin Arap Amerikan Üniversite ve Necah Üniversitesi'nde dersler vermeye süregelen Filistinli akademisyen, Arap Amerikan Üniversitesi’nin Ramallah’taki Çağdaş Medya Fakültesi’nde Kurucu Dekan namına fariza yapıyor.

AA muhabirine mütekellim Duveykat, Türkiye Bursları'nı bilimsel nitelikli kariyeri düşüncesince ehemmiyetli nezdinde vesile namına görüp 2012’de bu programa başvurduğunu aktardı.

Duveykat, “2012’de Mısır’da efdal lisanstan yetkilendirilmiş namına dönmüştüm ve çalışıyordum. Ancak daima bilimsel nitelikli tarafta doktora yapmayı arzuluyordum. Bu nedenden burs arıyordum. Necah Üniversitesi'nde tedris üyeliği karşıcı dayım çeşidinden Türkiye Bursları programını duydum. Bunun dobra nezdinde vesile bulunduğunu düşündüm.” dedi.

Burs programına benimseme edildiğini, fakat bunun “zorlu nezdinde süreç” bulunduğunu vurgulayan Duveykat, “Çeşitli mülakatlardan geçtik zira ayrımlı branşlardan aşırı nezdinde tomar Filistinlinin burs düşüncesince talebi vardı. Bu nedenden kompetitif nezdinde süreçti. Kendinizi ispatlamanız gerekiyor. Eğitimi tamamlayıp ülkenize dönünce ne ayırt yaratacağınız ehemmiyet taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Duveykat, “Türkiye’nin en esaslı üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’ne başvurdum. İtibarı, sıralamadaki yeri, efdal bilimsel nitelikli seviyesi ile benim esasi gayem bura idi. Eğitimim toplumsal iletişim araçları uzmanlığı üzerineydi. 2012 yılı toplumsal medyanın hâlâ baş dönemleriydi. Dolayısıyla medyada doğacak bu alandaydı.” diyerek konuştu.

YTB deneyiminin “gerçekten harika” geçtiğini kail Duveykat, “Mülakatlara girmem ve benimseme edilmem müdahale geçmiş andan itibaren topu topu proses akıbet basamak dizgeli ve muntazamdı.” görüşünü paylaştı.

İstanbul’da doktora yaptı, Filistin’de medrese kurdu

YTB bursu ile İstanbul Üniversitesindeki doktora eğitimi, Duveykat’a, ülkesine dönünce fariza meydana getirdiği üniversitede medrese kurabilecek nezdinde deneyime döşeme hazırladı.

Filistinli akademisyen, doktora öğrenciliğinden dekanlığa uzanan deneyimini şöyleki özetledi:

“Pratik anlamda YTB bizlere öğrenimden ağız ağıza yararlanma edebileceğimiz fırsatı verdi ve bunun lüzumlu ortamı sağladı. Benimle ayrımsız grupta dünyanın ayrımlı ülkelerinden aşırı sayıda mektepli vardı. İtalyan, Yunanlı, Filistinli, Cezayirli, Ürdünlü, Mısırlı, Lübnanlı, Koreliler (vardı). Bu kültürel çeşitliliğin yanı esna bizlere yetişek sağlayan hocalarla beraberce ensesi kalın nezdinde repertuvar yaşadık.

İstanbul Üniversitesinde aldığım eğitimde aşırı taraflı araştırı etme fırsatı buldum. Bu deneme ve ilmî tetkikat ufkumu genişletti ve bunları üniversitede uyguladım. Arap Amerikan Üniversitesi ve Necah Üniversitesi'nde dersler verdim. Bir müddet sonraları Arap Amerikan Üniversitesi’nde Çağdaş Medya Fakültesi ihdas rolü bana bırakma edildi. Bu fakültenin inşasında İstanbul Üniversitesi'nde öğrendiklerim bana dayanaklık etmek noktası ha ve bu etaba geldik.”

Türkiye’de Türkçe ve Arapça ortada sağlam aşırı paralellik bulunduğu genişliğinde farklıların da dikkati çektiğine ayraç fail Duveykat, şöyleki bitmeme etti:

"Çok nezdinde tomar ayrımsız lügat var. Bu sebeple Türkçe öğrenirken nezdinde nehre genişliğinde zorlanmadım. Maaş, mesele, içecek üzere kelimeler daima aynı. Bu da az buçuk (öğrenmemi) kolaylaştırdı. Ancak birtakım hurufat ve levent boylu heceler Arapça'dan farklı. Arapça'da kaf ve dad üzere hurufat bulunduğu üzere Türkçe'de de Arapça’da sıfır hurufat mevcut ve ego bunları söylem etmekte hala zorlanıyorum.”

“Kendimi Türkiye-Filistin ortada nezdinde bağlanak noktası üzere hissediyorum”

Türkiye’deki bilimsel nitelikli geçmişinin etkisiyle, Filistin’deki üniversitelerde verdiği derslerde bu zatî deneyimi üstünden yoğun pıtrak örnekler verdiğine ayraç fail Filistinli akademisyen, şöyleki bitmeme etti:

“Çok sayıda öğrencimde eğitimlerini Türkiye’de itmam umudu oluşuyor. Ben de bu anlamda kendimi (Türkiye-Filistin arasında) nezdinde bağlanak noktası üzere hissediyorum. Çok sayıda mektepli Türkiye’de yetişek kendisince sorular soruyor. Ben de Filistin’deki öğrencilerime bu tecrübeyi yaşamalarını başvuru ediyorum.

Türkiye’de yaşarken kendinizi ikinci vatanınızda hissediyorsunuz. Türkiye hakkıyla insanoğlunun kalbinde toprak fail nezdinde ülke. Sizi sarar ve içinize işliyor. Havası sizi kendisine, İstanbul’a ve insanlarına bağlıyor.”

Onu en nezdinde tomar 15 Temmuz vuruş girişimi etkiledi

Türkiye’de kendisini en şaşırtıcı yahut enteresan mevrut şeyin ne bulunduğu sorusunu Duveykat, şöyleki yanıtladı:

“İki halden bahsedebilirim. Birincisi, ego vuruş çağında Türkiye’deydim. Uçakları duyduğumuzdaki o geçmiş anları unutamıyorum. Biz buna alışkınız zorla Türkiye üzere abra ve sulh içerisindeki nezdinde ülkede bunu duymanın ne genişliğinde dinamit bulunduğunu hissettim. Filistin’de olması şaşırtmıyor. Zira İsrail uçakları anbean bombalayabilir. Ama Türkiye’de bu yaşanmış bulunan kalbimizi yaraladı gerçekten. Burada canlı kişilerin bu ülkeyi ne genişliğinde aşırı sevdiğini hissettik. İnsanlar bu yıkıma yararlı erişmek düşüncesince sokaklara dökülmüştü.”

Duveykat, İstanbul’da yaşamış bulunduğu çağda kendisini etkileyen ikinci durumun ise Türkiye’de Filistin’e ve Filistin davasına müteveccih bindi olduğuna ayraç etti.

Duveykat, “İsrail saldırıları olduğunda kişilerin sokaklara çıktığını, gösteriler yaptığını ve Filistinlileri desteklediğini aşırı görürdük. Filistinli bulunduğunu gördüğünde seni kıvançla karşılıyorlar ve bu davayı destekliyorlar. Bu vaziyeti Türkiye’de günbegün yaşıyorduk.” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler